Οι εικόνες ενός κουτιού μπύρας lager και ενός σάντουιτς με ζαμπόν που μοιράζονταν στο κρυπτογραφημένο σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων EncroChat, βοήθησαν στη σύλληψη ενός ζευγαριού εμπόρων κοκαΐνης, δήλωσε η αστυνομία.

Ο Richard Wylie, 36, και ο Richard Whiteside, 55, πιάστηκαν έπειτα από αντιστοίχιση στοιχείων σε φωτογραφίες από το σπίτι του τελευταίου στο Blackpool.

ζαμπόν

Η υπόθεση ήταν μέρος της Επιχείρησης Venetic, μιας βρετανικής έρευνας στο δίκτυο EncroChat.

Ο Wylie, από το Thornton-Cleveleys, φυλακίστηκε για έξι χρόνια, ενώ ο Whiteside καταδικάστηκε σε τέσσερα χρόνια φυλάκισης.

Το EncroChat χρησιμοποιήθηκε από εγκληματίες σε όλη την Ευρώπη για αρκετά χρόνια πριν το δίκτυο σπάσει από την αστυνομία το 2020.

Οι Richard Wylie και Richard Whiteside ομολόγησαν και οι δύο την ενοχή του για αδικήματα ναρκωτικών.

ζαμπόν

Οι ντετέκτιβ ανακάλυψαν ότι οι έμποροι ναρκωτικών ήταν ιδιοκτήτες κουπονιών Encrochat Somesnail και Peppershirt και αντιστοιχίζοντας αντικείμενα στις εικόνες του κουτιού μιας μπύρας lager και ενός σάντουιτς με ζαμπόν στο σπίτι του Whiteside στο Mickledon Road, αποκάλυψαν τη συνωμοσία τους για προμήθεια κοκαΐνης, για μεταφορά και απόκρυψη εγκληματικού υλικού και για διακίνηση ναρκωτικών σε άλλους.

Ο Whiteside παραδέχτηκε τη μεταφορά και απόκρυψη εγκληματικού υλικού όπως και την κατοχή του.

Οι ντετέκτιβ είπαν ότι ήθελαν ακόμα να μιλήσουν με δύο ακόμη άνδρες, ηλικίας 40 και 37 ετών, στο πλαίσιο της έρευνας, οι οποίοι πιστεύεται ότι βρίσκονταν και οι δύο στο εξωτερικό.

Ο Insp James Edmonds είπε: «Όπως πολλοί άλλοι χρήστες του EncroChat, οι εγκληματίες που δρουν στο Lancashire θα έχουν σκεφτεί λανθασμένα ότι θα μπορούσαν να διακινούν ναρκωτικά ατιμώρητα. Οι επιτυχίες μας ως μέρος του Venetic δείχνουν πόσο λάθος είναι το σκεπτικό τους», πρόσθεσε.