Μοιάζει ατελέσφορο και σίγουρα άδικο να καθόμαστε σε μια τέτοια περίοδο να μετράμε στο ζύγι την αξία των πράξεων των influencers και να τους κρίνουμε στο τώρα για τις αναρτήσεις τους πριν τις φωτιές. Από τη μία με τους Unboxholics κάποιοι ένιωσαν την ανάγκη να μειώσουν την προσπάθεια των υπολοίπων, λες και όλοι πρέπει να μαζεύουμε 300.000 ευρώ, ειδάλλως δεν αξίζουμε. Από την άλλη, η Κατερίνα Στεφανίδη έκανε μια μάλλον άστοχη δήλωση που αν την είχε κάνει άντρας, θα τον είχαμε στολίσει από πάνω ως κάτω με την ταμπέλα του σεξιστή.

Ας συμφωνήσουμε σε κάποια πράγματα. Η Κατερίνα Στεφανίδη είναι μια σπουδαία αθλήτρια που έχει υπερβεί πολλά εμπόδια και σίγουρα φέρει μέσα της πικρία και ενόχληση που δεν της παρέχεται στήριξη από την πολιτεία. Όπως, ενδεχομένως, μπορεί να νιώθει πικρία γιατί βλέπει τον κόσμο να ακολουθεί στα social media γυναίκες που δεν σηκώνουν ψηλά την ελληνική σημαία.

Να συμφωνήσουμε επίσης, αν θέλουμε να είμαστε δίκαιοι, πως αν μια κοπέλα αυτοπροσδιορίζεται ως influencer και αναρτά φωτογραφίες όπου προβάλλονται εντόνως τα πληθωρικά στοιχεία του κορμιού της, αυτό δεν έχει να πει κάτι για την προσωπικότητα της, ούτε την κατατάσσει στις «εύκολες» και «ξέκωλες», όπως εύκολα συνηθίζεται να γράφουμε.

Πάνω σε αυτή τη βάση επομένως, μόνο ως παρορμητισμός και αστοχία μπορεί να χαρακτηριστεί αυτό που έγραψε η Κατερίνα Στεφανίδη λίγα 24ωρα μετά την 4η θέση της στους Ολυμπιακούς Αγώνες, για το οποίο αποθεώθηκε από όλους όσοι ασχολήθηκαν με τη διοργάνωση και της έβγαλαν το καπέλο.

Στη βάση του το ακόλουθο σχόλιο είναι σωστό.

Δηλαδή η Κατερίνα εξηγεί πως αν κάποιος ενοχλείται που μια κοπέλα κερδίζει σε δημοφιλία επειδή δείχνει τα οπίσθια της, το πρόβλημα δεν είναι σε αυτή, αλλά είναι σε αυτούς που την ακολουθούν. Η συνέχεια του σχολίου είναι το άστοχο και η λάθος στοχοποίηση.

Αρχικά, δεν είναι υποχρεωμένη η κάθε κοπέλα που γίνεται influencer να φέρεται με στόχο να γίνει ένα σούπερ πρότυπο. Δευτερευόντως, το να δείχνει κάποια κοπέλα το σώμα της γιατί νιώθει όμορφα με αυτό, σίγουρα δεν την καθιστά «εκπληκτικό πρότυπο», όπως έγραψε με δόση ειρωνείας η Ελληνίδα πρωταθλήτρια. Ναι, μπορεί να υπάρξει πρότυπο όπως εσύ Κατερίνα, που προβάλλει μόνο την επαγγελματική του προσπάθεια. Μπορεί να υπάρξει πρότυπο και σαν τις influencers που κάθε δεύτερη ανάρτηση τους είναι με μαγιό, ημίγυμνη κτλ.

Κι αυτό το καταλαβαίνει κανείς τώρα και σε κάθε τέτοια κρίσιμη στιγμή. Όχι, μια ανάρτηση δε σε κάνει ισάξιο με πυροσβέστη Κατερίνα, έχεις δίκιο.

Όταν όμως αφιερώνεις το προφίλ σου επί μια εβδομάδα σε αναρτήσεις μόνο για τις φωτιές, πηγαίνεις πίσω αναρτήσεις promotion, άρα και τα έσοδα σου, θαρρώ πως πρέπει να αναγνωριστεί αυτό. Ναι, δεν έχουν ρίξει και το σώμα τους στη φωτιά. Απ΄αυτά που βλέπουμε στα stories τους τουλάχιστον. Αλλά μήπως το έχουν ρίξει όλοι αυτοί που τις κατηγορούν;

Ο κόσμος νομίζει πως ο μόνος τρόπος να εξαγνιστεί μια influencer για ημίγυμνες αναρτήσεις, είναι να πέσει στη φωτιά και να σώσει 50 σπίτια. Κι αυτό να κάνει, μετά από λίγους μήνες θα ξεχαστεί και θα την στήσουν εύκολα στον τοίχο οι ίδιοι που την αποθέωναν.

Ισάξιος πυροσβέστη μπορεί να γίνει μόνο ο πυροσβέστης. Αλλά με αυτή τη λογική, όλοι οι υπόλοιποι θα έπρεπε να μένουμε αδρανείς. Με αυτή τη λογική, οι influencers που αποδομούνται διαρκώς, θα έπρεπε να μην κάνουν ούτε ανάρτηση για βοήθεια πληγέντων και να αρκεστούν στο να μην προκαλούν με τις αναρτήσεις από παραλίες και μπαρ.

https://www.intronews.gr/unboxholics-giati-i-prospatheia-tous-na-anadeiknyetai-eis-varos-allon

Οφείλουμε, νομίζω, να τους δώσουμε εύσημα γιατί οι περισσότεροι εξ αυτών έγιναν ηγέτες δράσεων και οργανωμένης, συλλογικής προσπάθειας, κινητοποίησαν φίλους και γνωστούς, έγιναν, έστω και εν αγνοία τους, σωτήρες ζώων και ανθρώπων και περιουσιών.

Δεν είναι μήπως ισάξιοι πυροσβεστών όσοι έστησαν τη δομή στο Γαλάτσι για τα πυρόπληκτα ζώα; Δεν είναι ισάξιοι πυροσβεστών όσοι επί 5 ημέρες τώρα δεν έχουν κλείσει μάτι και συντονίζουν φορτηγά και βαν για να μεταφέρουν τρόφιμα και άλλα υλικά στους πληγέντες; Μπορούμε κι εδώ να συμφωνήσουμε πως ναι, είναι. Κι αφού είναι και μεταξύ αυτών υπάρχουν κι αρκετοί από τους «κακούς influencers», τότε η επαγωγική μέθοδος λέει πως οι influencers εκμεταλλεύτηκαν ορθά τη δύναμη τους κι έγιναν κι αυτοί υπερπολύτιμοι κρίκοι σε μια τεράστια αλυσίδα.