Μιλώντας ο Χαρδαλιάς από την επιδημιολογική σκοπιά και βλέποντας την κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων στη Μύκονο, είχε δίκιο να προχωρήσει σε 10ήμερο lockdown; Έτσι νομίζω.

Οι φορείς του νησιού και οι επιχειρηματίες της εστίασης, έχουν δίκιο να λένε ότι υπήρξε μια τιμωρητική διάθεση κατ΄αρχήν προς τη Μύκονο, ενώ πριν λίγες ημέρες ο πρωθυπουργός είχε δεσμευτεί πως κανένα προνόμιο των εμβολιασμένων δεν πρόκειται να χαθεί; Δίκιο έχουν κι αυτοί.

Είναι αλήθεια ότι όσοι φτάνουν με αεροπλάνα στη Μύκονο, πρέπει να παρουσιάσουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης ή οποιοδήποτε τεστ ενώ αυτοί που φτάνουν με καράβι, βγαίνουν ανεξέλεγκτα; Είναι ηλίου φαεινότερο.

Είναι αλήθεια πως υπάρχουν κι άλλα νησιά όπου σημειώνεται η ίδια έκρηξη κρουσμάτων, αλλά δεν έχουν ληφθεί μέτρα; Κι αυτό αλήθεια είναι.

Είναι αλήθεια ότι πάνω από το 90% των κατοίκων της Μυκόνου έχουν εμβολιαστεί; Σύμφωνα με τα στοιχεία, ναι.

Είναι αλήθεια πως ένα μεγάλο ποσοστό υπαλλήλων που είναι εποχικοί και δουλεύουν στην εστίαση και τα ξενοδοχεία, προερχόμενοι κυρίως από Αθήνα και Θεσσαλονίκη, είναι ανεμβολίαστοι κατά 46%; Και πάλι αυτό λένε τα στοιχεία. Κουφό, αλλά αληθινό.

Είναι η Μύκονος πάντα μια πρώτη συμβολική κίνηση, το απολωλός πρόβατο, ό,τι κι αν συμβεί κάθε χρόνο; Όπως έγινε πέρσι στο Alemagou όταν βογκούσε η Ελλάδα από τη Χαλκιδική με την Κρήτη; Είναι το οποιοδήποτε θέμα, που σκάει για τη Μύκονο, δεκαπλάσιας μιντιακής έντασης απ΄ό,τι αν έχουμε τα ίδια παραπτώματα στα Κουφονήσια ή την Ίο, την Κρήτη και τη Σέριφο; Από εφοριακές αποδείξεις μέχρι ναρκωτικά; Είναι. Κι ας μην κοροϊδευόμαστε.

Είναι όμως η Μύκονος το νησί που γίνονται δεκάδες πάρτι κάθε μέρα, όπου συγκεντρώνονται από 200 μέχρι 2.000 άτομα; Είναι, προφανώς.

Θα ‘θελε ο Χαρδαλιάς κι ο Μητσοτάκης να λοκάρουν τη Μύκονο, η οποία κατά πάσα πιθανότητα φέρνει το περισσότερο ξένο συνάλλαγμα απ΄όλες τις Κυκλάδες κι ίσως και τα Δωδεκάνησα μαζί; Λογικά, όχι.

Λένε αλήθεια οι άνθρωποι στη Μύκονο ότι αυτή τη στιγμή, μέσα σε μια μέρα ήδη, έχουν γίνει χιλιάδες ακυρώσεις και πολλοί ξένοι με χοντρά πορτοφόλια, αποχωρούν από το νησί στο οποίο προφανώς δεν πήγαν για να ανακαλύψουν τη φύση – υπάρχουν άλλα νησιά γι΄αυτό – αλλά για να παρτάρουν δημιουργώντας την πιο εύπορη βιομηχανία; Έτσι είναι.

Άρα, πιάστο αβγό και κούρευτο!

Αυτό που συνέβη πλήττει, δυστυχώς ισότιμα, και εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους. Και την οικονομία. Είναι όμως κάτι που μάλλον δε μπορεί να γίνει αλλιώς. Τιμωρούνται και οι εμβολιασμένοι και αυτοί που είτε ως αρνητές είτε ως φοβισμένοι, δεν έχουν πάει ακόμα να εμβολιαστούν. Είναι σαφές κι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι από τους δεύτερους μεταδίδεται σε συντριπτική πλειοψηφία ο ιός.

Και ξαναρωτάω: θα ήθελε ο Μητσοτάκης να τιμωρήσει και τους εμβολιασμένους και να δώσει χώρο στη συζήτηση στο παράλογο των αρνητών;

Κάποιος θα μίλαγε για ελέγχους που ίσως δε γίνονται. Κι αυτό λάθος είναι. Αν κάποιος έχει πάει στη Μύκονο, ξέρει ότι αυτή την εποχή η μεγαλύτερη συγκέντρωση σε χώρο κατ΄άτομο, δε γίνεται τόσο στα πάρτι, όσο στον κεντρικό δρόμο της Μυκόνου, τα λεγόμενα Ματογιάννια. Σ΄ένα μέρος του δρόμου και ειδικά από τον Καίσαρη μέχρι το Bar Queen, για να περάσεις πρέπει να βάζεις βαζελίνη και κινδυνεύεις να μείνεις κι έγκυος. Η πυκνότητα ανθρώπων κατά τετραγωνικό μέτρο είναι μεγαλύτερη κι από έξοδο χουλιγκάνων σε γήπεδο, που κουτρουβαλάνε. Δεν περνάς με τίποτα.

Πριν 10 μέρες, πήγα σε πάρτι σε beach bar και δε χλώμιασα. Όταν όμως πήγα να περάσω απ΄τα Ματογιάννια, με έπιασε τρόμος. Ήμουν σίγουρος ότι είχα κολλήσει σαν κατά φαντασίαν ασθενής. Μόνο γλωσσόφιλα δε σου έδιναν για να περάσεις.

Πώς να απαγορεύσει η αστυνομία στους ανθρώπους να περπατάνε στο δρόμο, όταν οι ίδιοι δε δείχνουν να το καταλαβαίνουν; Το ίδιο πάνω κάτω έζησα πέρσι – απ΄ό,τι βλέπω σε φωτό και φέτος το ίδιο συμβαίνει – και στη Νάουσα στην Πάρο.

Ο πρωθυπουργός έχει διακηρύξει πολλές φορές ότι ένα τύπου «lockdown» θα ίσχυε μόνο για ανεμβολίαστους από δω και στο εξής. Κι όμως, πριν ο κόκορας λαλήσει τρις, αναγκάστηκε να προχωρήσει σε ένα οριζόντιο lockdown, έστω και σε μια περιοχή. Πάω στοίχημα ότι τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσουν κι άλλες, αν κρίνω απ΄τα ρεπορτάζ για τα κρούσματα που διαβάζω, σε Πάρο, Κρήτη, Σαντορίνη, Ίο και άλλα μέρη που θα ξεπηδούν το ένα μετά το άλλο σαν μανιτάρια.

Αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι μια σταθερή πολιτική, χωρίς διαρκείς αλλαγές που εκθέτουν την κυβέρνηση, δε μπορεί να εφαρμοστεί όταν τόσοι πολλοί άνθρωποι παραμένουν ανεμβολίαστοι και κινούνται σαν ωρολογιακές βόμβες από περιοχή σε περιοχή. Και το άλλο που καταλαβαίνω, σιγά σιγά, είναι ότι πέρα από τις διακυρήξεις, δυστυχώς, όπως συμβαίνει αυτή τη στιγμή στη Μύκονο, έτσι θα συμβεί και παντού: μαζί με τα ξερά, θα καίγονται και τα χλωρά!