Προφανώς η κυβέρνηση θορυβήθηκε απ΄τον τρομακτικό αντίκτυπο που είχε η καφενειακή συζήτηση, παρότι στα όρθια, ανάμεσα στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και τον παλιό συμμαθητή του, πρώην μετρ του Βέρτη και νυν του μπαρ Άρωμα, Γιώργο Σεραφίδη, και άνοιξε το νησί.

Όχι ότι ήταν και κλειστό, εδώ που τα λέμε. Δεν έγινε και κανένα lockdown. Μουσική δεν έπαιζε και απαγόρευση κυκλοφορίας 1 με 6 το πρωί είχε. Πάρα πολλοί άνθρωποι μου έστειλαν χαρούμενοι μηνύματα γιατί μπορούσαν επιτέλους να πάνε σε μια παραλία ή σε ένα εστιατόριο χωρίς να βαράνε μέσα στον εγκέφαλό τους τα νταούλια, που θα έλεγε και ο Αλέξης.

Είναι ώρες ώρες που αν κάνεις το λάθος και πας σε λάθος παραλία ή μαγαζί, θες να αυτοπυροβοληθείς απ΄την τρέλα που σου προκαλεί η ηχορύπανση. Βέβαια, οι φίλοι μου δεν είναι και η πλειοψηφία και στο φινάλε αν θες ησυχία, προφανώς δεν πας στη Μύκονο. Εδώ που τα λέμε ούτε και στην Πάρο πας.

Αλλά κάπου πια, τα τελευταία κανά δυο χρόνια, το ‘χουν παραχέσει. Πας να φας το βράδυ και 11 η ώρα, πριν καν περάσεις σε δεύτερο πιάτο, αρχίζει το μαγαζί να μετατρέπεται σε πεδίο μάχης. Κοιτάζεις τα τραπέζια και βλέπεις συνομιλίες κουφών. Κάποιος ουρλιάζει στον διπλανό του κι ο διπλανός βάζει το χέρι στο αυτί και λέει «τιιιι;».

Τρέχοντας έφυγα από ένα τέτοιο «εσωτερικό» εστιατόριο όπου έκανα το λάθος να πάω ένα βράδυ. Παλιά τουλάχιστον περίμεναν να κατέβει και το γλυκό, μη σου μείνει στο λαιμό, από το μπάσο του ηχείου. Αν και τα περισσότερα έχουν και ηχοσυστήματα του κώλου. Για διάτρηση τυμπάνου.

Η βιομηχανία της Μυκόνου στηρίζεται στο ατελείωτο φαν και το διαρκές partying. Είναι απλό. Το ποτό είναι αυτό που αφήνει λεφτά, το μέρος προσφέρεται, γι΄αυτό και σε κάθε παραλία και κάθε εστιατόριο, από μια ώρα και μετά, βαράνε στο ψαχνό. Νομίζεις ότι είσαι στο Μουντιάλ της Αφρικής με τις βουβουζέλες.

Μέσα στη Χώρα είναι ακόμα χειρότερα γιατί έχουν βγει όλα τα ηχεία στις αυλές και όπου και να κάτσεις, ακούς το πιο ανισόρροπο ρεμίξ ανάμεσα στη μουσική του μαγαζιού που κάθεσαι και αυτή που παίζει το απέναντι. Είναι το μόνο μέρος που τ΄αυτιά σου ρεμιξάρουν David Guetta με Νίκο Βέρτη. Άλλο ακούει τ΄αριστερό και άλλο το δεξί.

Δε μπορεί όμως κανείς να γκρινιάζει για το μέρος που φέρνει τα περισσότερα λεφτά στην Ελλάδα απ΄οποιονδήποτε άλλο τουριστικό προορισμό. Η Μύκονος έγινε μια άλλη, σαφώς πιο όμορφη Ίμπιζα. Γι΄αυτό το λόγο φέρνει και τα λεφτά που φέρνει. Και στο φινάλε, όλες οι παραλίες της Ελλάδος έχουν ανοίξει μαγαζιά που κάνουν κόπια σε αυτό που ξεκίνησε πριν 15 χρόνια το Nammos. Από Χαλκιδική μέχρι Πελοπόννησο κι από κει μέχρι Κρήτη.

Δεν πιστεύω ότι η κυβέρνηση «άνοιξε» τη Μύκονο γιατί μειώθηκαν σημαντικά τα κρούσματα ή γιατί πήγε βόλτα από κει ο Αλέξης. Είχε προαναγγελθεί άλλωστε, από την τρίτη κιόλας μέρα. Η Μύκονος προφανώς έκλεισε για εκφοβισμό των υπολοίπων και ξανάνοιξε τάχιστα γιατί τα λεφτά που χανόντουσαν ήταν πάρα πολλά. Οι ακυρώσεις πήγαιναν σύννεφο και η κατανάλωση βάδιζε προς τιμές Lidl. Όλα τ΄άλλα είναι παραμύθια. Κι ας λέει η κυβέρνηση ό,τι θέλει.

Φαντάζομαι ο Χρυσοχοΐδης που πήγε σήμερα και είπε ότι θα υπάρχουν αυστηροί έλεγχοι, θα ζητάει κάθε πρωί τα ραπόρτα. Όπως είναι δυσφήμιση να κλείνεις τη Μύκονο, έτσι θα είναι ακόμα μεγαλύτερη δυσφήμιση να είναι τίγκα στον κορονοϊό.

Τώρα θα εφαρμοστεί παντού το πρότυπο «Πάρος», που λέει ότι γίνονται αδυσώπητοι έλεγχοι, πέφτουν πρόστιμα και κλείνουν σωρηδόν μαγαζιά που μαζεύουν ορθίους. Θα μου πεις “όρθιος κολλάς πιο εύκολα απ΄ό,τι καθιστός;”. Αν υποθέσουμε ότι στον όρθιο χορό πέφτουν ο ένας πάνω στον άλλον, όπως έκαναν οι δικοί μου στη Θύρα 7 σε καλές εποχές, τότε μάλλον σωστό φαίνεται. Από την άλλη, μουσική και καθιστός μόνο κουαρτέτο κλασικής μουσικής μπορείς να ακούσεις. Αλλιώς δεν έχει νόημα ούτε το house ούτε η r’n’b. Ούτε φυσικά ο Κιάμος ή ο σπάζων τα ρολόγια Τριαντάφυλλος. Ή το κουνάς ή δεν το κουνάς. Αυτός έφαγε ολόκληρη τη ζούγκλα, για να κάνει αρπαχτές σε όλη την Ελλάδα, καθιστός θα τον ακούς εσύ..;

Εγώ, εκείνο που δεν καταλαβαίνω με τους Μυκονιάτες, είναι ότι ενώ είναι γάτες, γι΄αυτό και εμβολιάστηκαν σε ποσοστό πάνω από 90%, πώς έκαναν το λάθος να προσλάβουν εποχικό προσωπικό σε ξενοδοχεία και εστίαση που ήταν κατά 50% ανεμβολίαστοι. Και τώρα τους δίνουν μπόνους για να εμβολιαστούν…

Το περσινό παραμύθι διάφορων αριστεροδεξιών κύκλων (στα θέματα κορονοϊού πάνε πακέτο), ότι τον κορονοϊό τον έφεραν οι τουρίστες, δεν τσουλάει φέτος. Αυτοί ήρθαν όλοι ή με τεστ ή με πιστοποιητικά. Εμείς μπορεί να τους κολλήσαμε, αυτοί εμάς, απίθανο.

Τώρα βέβαια στη Μύκονο συμβαίνει κι ένα καλό, νέου τύπου. Οι μαγαζάτορες είναι σε συμμαχία με την αστυνομία, σε μεγάλο βαθμό. Έχουν φρικάρει με τα πάρτυ που γίνονται σε βίλες και σε σκάφη, έναντι εννοείται υψηλού τιμήματος. Πάρτυ που παίρνουν όλο το ταμείο. Πάρτυ στα οποία προσφέρονται όλα τα “καλούδια του Θεού” και οι χώροι διευκολύνουν τα άμεσα happy ending.

Άλλωστε, τα τελευταία χρόνια υπάρχει μεγάλη προσέλευση κοριτσιών, ντόπιων και ξένων, που είναι επαγγελματίες-εξπέρ σε αυτήν ακριβώς την υπηρεσία στον τουριστικό κλάδο. Κι αυτό τους το αναγνωρίζουν αφιλοκερδώς και πολλά ξενοδοχεία και κάποιες παραλίες. Κι ως γνωστόν, όπου γάμος και χαρά, η Βασίλω πρώτη.