Ίσως να την έχετε ακούσει από τα κατορθώματά της στην πολιτική της Αμερικής, ίσως πάλι να υπέπεσε στην αντίληψη σας για το πρόσφατο περιστατικό με την ίδια και τον Elon Musk στο Twitter. Αν πάλι δεν έχετε ιδέα για την Αlexandria Ocasio-Cortez, ήρθε η στιγμή να μάθετε. Η μόλις 32 ετών από το κόμμα των Δημοκρατικών γράφει τη δική της ιστορία στην πολιτική των ΗΠΑ, αφού από το 2018 γεμίζει τις σελίδες της, ως η νεότερη γυναίκα που εκλέχθηκε ποτέ στη Βουλή των Αντιπροσώπων, το γνωστό Κονγκρέσο. Από την αρχή, η Cortez ήξερε πως να πλησιάσει τον κόσμο και το έκανε λέγοντας την αλήθεια της.

«Δεν μπορείς να κερδίσεις τα ‘λεφτά’ με λεφτά. Πρέπει να τα κερδίσεις με άλλο τρόπο», είχε αναφέρει στην προεκλογική της εκστρατεία. Η Cortez χρειάστηκε λιγότερα από 200 χιλιάδες δολάρια για την καμπάνια της, όταν στην αντίπερα όχθη, ο αντίπαλός της Joe Crowley, χρειάστηκε περίπου 3,5 εκ δολάρια. Ποτέ δεν έκρυψε τα οικονομικά της προβλήματα, ακόμα και μετά την εκλογή της. Σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στους The New York Times, είχε δηλώσει ότι δεν έχει χρήματα να πληρώσει το ενοίκιο για ένα διαμέρισμα στην Ουάσινγκτον, καθώς σύμφωνα με την ίδια έμεινε χωρίς μισθό τουλάχιστον για τρεις μήνες πριν γίνει και τυπικά μέλος του Κογκρέσου. «Επομένως, πώς θα νοικιάσω διαμέρισμα; Αυτές οι μικρολεπτομέρειες είναι πολύ βασικές», είχε πει χαρακτηριστικά. Λόγια που πλαισίωναν πλήρως την κατάσταση που βίωναν οι πολίτες.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Alexandria Ocasio-Cortez (@aoc)

Από το Μπρονξ στο Κονγκρέσο

Γεννήθηκε σε καθολική οικογένεια στο Μπρονξ της Νέας Υόρκης, τον Οκτώβριο του 1989. Οι γονείς της είχαν και οι δύο καταγωγή από το Πουέρτο Ρίκο: «Το ξέρω ότι οι άνθρωποι με υποτιμούν, αυτή είναι η ιστορία όλης της ζωής μου», έχει πει σε μια συνέντευξη της. Η οικογένεια τις γνώρισε από πρώτο χέρι τι σημαίνει φτώχεια, έχοντας κάνει πολλές θυσίες για να έχουν τα παιδιά τους μια καλύτερη ζωή. «Είμαστε μαύροι, είμαστε ιθαγενείς, είμαστε Ισπανοί, είμαστε Ευρωπαίοι», συμπλήρωσε η ίδια.

Alexandria Ocasio-Cortez

Ζούσε σ’ ένα διαμέρισμα στο Μπρονξ μέχρι που μετακόμισαν στην προαστιακή Yorktown Heights. Εκεί αποφοίτησε από το λύκειο, ήρθε δεύτερη σε Παγκόσμιο Φεστιβάλ Επιστήμης και Μηχανικής στον τομέα της Μικροβιολογίας και η έρευνά της εκτιμήθηκε τόσο, που το MIT Lincoln Laboratory έδωσε σε έναν μικρό αστεροειδή το όνομά της.

Μια μικρή γεύση με την πολιτική την πήρε όταν έκανε πρακτική στο γραφείο του γερουσιαστή Ted Kennedy, για θέματα εξωτερικών υποθέσεων και μετανάστευσης. «Ήμουν η μόνη που μιλούσε Ισπανικά και σαν παιδί 19-20 χρονών, όποτε ερχόταν μια κλήση από κάποια κατατρομαγμένη γυναίκα που έψαχνε τον άντρα της που συνελήφθη από τις Αρχές ως παράνομος μετανάστης, έπρεπε εγώ να απαντήσω και να την καθοδηγήσω στο σύστημα». Μετά το κολέγιο επέστρεψε στο Μπρονξ, όπου ξεκίνησε να δουλεύει 18ωρες βάρδιες ως barwoman, έτσι ώστε να βοηθήσει οικονομικά τη μητέρα της που καθάριζε σπίτια και οδηγούσε λεωφορείο. Ο πατέρας της είχε πεθάνει νωρίτερα, το 2008, από καρκίνο στους πνεύμονες σε ηλικία 48 ετών. Σύμφωνα με την ίδια, τα τελευταία λόγια που της είπε στο νοσοκομείο, λίγο πριν πεθάνει, ήταν το «κάνε με περήφανο».

Ενεργό ρόλο στην πολιτική άρχισε να έχει το 2016, όταν ο Bernie Sanders ξεκίνησε για καμπάνια του για τις Προεδρικές Εκλογές. Η Cortez ήταν οργανώτρια αλλά εθελοντικά. Αυτό που έκανε, ήταν να χτυπήσει όλες τις πόρτες στο Μπρονξ και στο Κουίνς, για να ενημερώσει τους πολίτες. Μία μέρα δέχθηκε κλήση από το Brand New Congress που επιστράτευε νέους, προοδευτικούς υποψηφίους και όχι συστημικούς, αφού ο αδερφός της τής είχε υποβάλει αίτηση μετά τις εκλογές του 2016. Η ίδια επιλέχθηκε ανάμεσα σε 11.000 αιτήσεις.

Η μεγάλη νίκη, το 2018, στα 29 της

Η ίδια φάνηκε από την αρχή ότι ήταν κατάλληλη, κι αυτό γιατί στο πρόσωπό της ταυτίζονταν οι περισσότεροι νέοι. Κι αυτό ήταν που συνόδευε όλη την αίτηση. Το γεγονός ότι ήταν κι εκείνη όπως όλοι συνηθισμένοι άνθρωποι. Αυτό φάνηκε από την αρχή στην καμπάνια της. Η Cortez έφτιαξε απλά ένα βίντεο στο YouTube με την καθημερινότητά της, θέλοντας να δείξει στους ψηφοφόρους ότι είναι μία από αυτούς και όχι μέλος της πολιτικής ελίτ.

 

Νίκησε με σχεδόν 13% διαφορά, σοκάροντας μεγάλο μέρος των πολιτικών συντακτών και αναλυτών και προκαλώντας πανεθνικό ενδιαφέρον. Η υποψήφια των Δημοκρατικών στη 14η περιφέρεια της Νέας Υόρκης κέρδισε το 68% των ψήφων και επικράτησε του Ρεπουμπλικανού αντιπάλου της John Cummings και διατηρεί την έδρα της στη Βουλή των Αντιπροσώπων. «Για το 80% αυτής της εκστρατείας δούλευα με μια χαρτοσακούλα λαχανικών που είχα κρυμμένη πίσω από το μπαρ», ανέφερε η ίδια σε συνέντευξή της, προσθέτοντας πως σ’ αυτή τη σακούλα έβαζε και ρούχα προκειμένου να αλλάζει γρήγορα και να πηγαίνει στις ομιλίες της.

Το Time αποκάλεσε τότε τη νίκη της «τη μεγαλύτερη ανατροπή των εκλογών», με το CNN να συμφωνεί και την Guardian να συμπληρώνει πως είναι μία από τις μεγαλύτερες ανατροπές στην πρόσφατη πολιτική ιστορία της Αμερικής. Μαζί με τη Rashida Tlaib έγιναν οι πρώτες γυναίκες-μέλη των Δημοκρατικών Σοσιαλιστών της Αμερικής που μπήκαν στο Κογκρέσο.

Η Cortez είναι υπέρ της δωρεάν περίθαλψης για όλους, διαφωνεί με την αμερικανική πολιτική που δίνει μικρή σημασία στα προβλήματα του περιβάλλοντος. Εκλεγμένη σε μία περιοχή όπου μιλιούνται περισσότερες από 60 διαφορετικές γλώσσες πιστεύει ότι πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος οι μετανάστες να λαμβάνουν υπηκοότητα.

Η Alexandria Ocasio-Cortez είναι η γυναίκα που έκανε όλη την Αμερική (και τον κόσμο) να μιλάει για εκείνη, γιατί απέδειξε ότι με τη σκληρή δουλειά και το πείσμα, μπορείς να φτάσεις να δουλεύεις από το μπαρ στο Κογκρέσο. Θα είναι 35 χρονών στις επόμενες προεδρικές εκλογές του 2024 και ιδανική υποψήφια Πρόεδρος με τους Δημοκρατικούς. Αξίζει να σημειωθεί πως ήδη γίνεται λόγος για το πότε θα είναι αρκετά έμπειρη ώστε να γίνει υποψήφια την προεδρία των ΗΠΑ.

Για την Cortez υπάρχει και ντοκιμαντέρ στο Netflix με τίτλο: Knock Down The House.

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Alexia Putellas: H capitana της Barcelona κάνει το ποδόσφαιρο υψηλού επιπέδου και γυναίκεια υπόθεση

Harry Styles: Από boy bander στο απόλυτο pop icon – Το αγόρι του «X Factor» έγινε ο σούπερ σταρ του Coachella

Βίνα Ασίκη: H «ιέρεια» της βιντεοκασέτας που πολλοί λάτρεψαν αλλά λίγοι θυμούνται