Ο Κρις Έβανς, είτε το θέλει, είτε όχι, θα είναι για πάντα ο «Captain America». Μπορεί να αποφάσισε να εγκαταλείψει το σύμπαν της Marvel, για να μην τον ταυτίζει ο κόσμος με τον Στιβ Ρότζερς και να κάνει και άλλα πράγματα στην καριέρα του, αλλά δημιούργησε μια κληρονομιά που ούτε θα ξεχαστεί ποτέ, ούτε πιθανότατα θα ξεπεραστεί.

Διότι αυτός, ο Iron Man, ο Hulk, ο Thor, η Black Widow και ο Hawk-Eye, δεν ήταν απλά το «starting line-up» της Marvel και των «Avengers», αλλά αυτοί που απογείωσαν το franchise, το έβαλαν σε κάθε σπίτι και το έκαναν ένα μεγάλο κομμάτι της ποπ-κουλτούρας.

Υπάρχουν αρκετά πράγματα που γνωρίζουμε για τον Κρις Έβανς και υπάρχουν και μερικά που πιθανότατα δεν γνωρίζουμε και είναι μια καλή ευκαιρία να τα μάθουμε.

Έβανς

Από μικρός στα «βάσανα»

Εκτός από τα σχολικά έργα και τις τοπικές θεατρικές παραγωγές, ο Έβανς ξεκίνησε την καριέρα του όταν πρωταγωνίστησε σε μια μικρού μήκους εκπαιδευτική ταινία το 1997 με τίτλο «Biodiversity: Wild About Life!». Ήταν μόλις 16 ετών εκείνη την εποχή και δεν πήρε άλλον ρόλο μέχρι τη μίνι σειρά της Fox «Opposite Sex» το 2000.

Το χαμόγελο της επιτυχίας

Το χαμόγελό του, είναι κάτι σαν σήμα – κατατεθέν. Τέλεια δόντια, αστραφτερό χαμόγελο, απόλυτη συμμετρία. Δεν το χρωστάει στη φύση ωστόσο, ούτε στο οικογενειακό DNA, αλλά στον οδοντίατρο πατέρα του, ο οποίος δούλεψε διπλοβάρδιες για να χαρίσει στο γιο του την «τέλεια πρόσοψη» και στα σιδεράκια που χρειάστηκε να βάλει όταν ήταν μικρός.

Όπως είχε πει ο Έβανς το 2011 στον Τζίμι Φάλον, «είμαι πολύ τυχερός τύπος, ο πατέρας μου είναι οδοντίατρος. Ήμουν λοιπόν πολύ τυχερός γιατί έμοιαζα με τον ηλίθιο του χωριού, με τα δόντια μου να προσπαθούν να ξεφύγουν από το πρόσωπό μου».

Ο λιγότερο διάσημος αδελφός

Όπως και ο Κρις Χέμσγουορθ – Θορ, που έχει έναν λιγότερο διάσημο αδελφό που είναι ηθοποιός, τον Λίαμ, έτσι και ο Κρις Έβανς έχει για αδελφό τον Σκοτ, που επίσης είναι ηθοποιός, μικρότερου βέβαια βεληνεκούς. Ο Σκοτ έχει εμφανιστεί σε μικρούς ρόλους σε τηλεοπτικές εκπομπές όπως το «Fringe», το «Law and Order: Criminal Intent» και το «White Collar». Πιο πρόσφατα, έπαιξε τον Όλιβερ στο «Grace and Frankie» και πρωταγωνίστησε στην κωμωδία «Almost Love» του 2019.

Έβανς

Το παρατσούκλι του, αφορούσε στον… πισινό του

Κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης του 2014 στο «Entertainment Tonight» , ο Έβανς είπε ότι το παρατσούκλι του στη Marvel ήταν «Captain Little Ass» και του δόθηκε από τον Άντονι «Falcon Big Butt» Μακ Κι. Ο λόγος ήταν οι ατέλειωτες ώρες γυμναστικής που χρειάστηκε να κάνει ο Έβανς, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί σωματικά στις απαιτήσεις του ρόλου και να είναι όσο fit όφειλε να είναι κοτζάμ Captain America.

Όταν ο Έβανς συνάντησε τον Μέριλιν Μάνσον

Όταν ο Μέριλιν Μάνσον ήταν απλά μια απόκοσμη φιγούρα κι ένας παράξενος τύπος, αλλά όχι ένας άνθρωπος που κακοποιούσε και βασάνιζε γυναίκες, όπως αποκαλύφθηκε τα τελευταία χρόνια, έβγαζε ωραίες μουσικές και τις έντυνε με ενδιαφέροντα βίντεο-κλιπς. Σε ένα απ’ αυτά, το «Tainted Love» του 2001, πρωταγωνιστεί ο Έβανς.

Κι όμως, είχε την τύχη να έχει δεύτερη ευκαιρία να κάνει πρώτη καλή εντύπωση

Λένε ότι δεν έχεις δεύτερη ευκαιρία για να κάνεις πρώτη καλή εντύπωση, αλλά το άστρο του Κρις Έβανς είναι τόσο φωτεινό, που κατάφερε να ανατρέψει αυτόν τον άγραφο κανόνα. Κι αυτό, διότι πριν υποδυθεί τον «Captain America», είχε την ατυχία να υποδυθεί τον Τζόνι Στορμ ή «Ανθρώπινο Πυρσό» στο «Fantastic 4», του 2005.

Η ταινία ήταν επιεικώς μέτρια, το σίκουελ του 2007 «Fantastic 4: Rise of the Silver Surfer» ήταν ακόμα χειρότερο, αλλά δεν τον «χαντάκωσαν», καθώς κατάφερε να πάρει το ρόλο του «Captain America». Κι όχι μόνο αυτό, αλλά ουσιαστικά η «πατάτα» αυτή ξεχάστηκε, καθώς το reboot των «Fantastic 4» το 2015 ήταν τρισχειρότερο και κάπως έτσι κανείς δεν θυμάται ή δεν ασχολείται με εκείνες τις δυο ταινίες, από τις οποίες επιλέγουμε να θυμόμαστε μόνο πόσο όμορφη ήταν η Τζέσικα Άλμπα.

Έβανς

Τα παιδιά, τα παιδιά, τα φιλαράκια τα καλά

Με τους συμπρωταγωνιστές του στους «Avengers», έχουν βρεθεί κινηματογραφικά και σε άλλες δουλειές. Πριν συναντηθούν στο σύμπαν της Marvel, είχαν δουλέψει με τη Σκάρλετ Γιόχανσον στο «The Perfect Score», το 2004 και το «The Nanny Diaries» το 2007. Με τη Μπρι Λάρσον ή «Captain Marvel», δούλεψαν μαζί στο «Scott Pilgrim vs. The World» το 2010. Εμφανίστηκε σε μια ταινία που ονομάζεται «The Losers» το 2010, μαζί με τη Ζόε Σαλντάνα και τον Άιντρις Έλμπα.

Το 2011 πρωταγωνίστησε στο πλευρό της Άννα Φάρις στο «What’s Your Number» κι επειδή η Φάρις ήταν τότε παντρεμένη με τον Κρις Πρατ, ο τελευταίος έκανε ένα cameo πέρασμα από την ταινία. Εμφανίστηκε επίσης στο «Snowpiercer» του 2013 με την Τίλντα Σουίντον και πρωταγωνίστησε μαζί με τον Άντονι Μακ Κι στο «Playing it Cool», το 2014, την ίδια χρονιά που κυκλοφόρησε το «Captain America: The Winter Soldier».

Όταν δεν σώζει τον κόσμο, απλά χορεύει

Ο «σκληρός τύπος» μαλακώνει σαν λιωμένο βούτυρο όταν είναι με τη μαμά του, με την οποία μοιράζονται την αγάπη για το χορό. Επέδειξε μάλιστα τις ικανότητές του σε ένα επεισόδιο του «The Ellen DeGeneres Show» το 2017.

Μιλώντας για τη μαμά του, εκείνη ήταν τελικά που τον έπεισε να δεχτεί το ρόλο του Captain America, καθώς εκείνος ήταν μάλλον διστακτικός και επιφυλακτικός. Όπως έχει πει η μητέρα του, Λίζα Έβανς, σε μια συνέντευξη του 2020 στο Esquire, ο γιος της αρχικά είχε απορρίψει το ρόλο, διότι δεν ήξερε αν μπορούσε να διαχειριστεί τόσο μεγάλη αναγνωρισιμότητα.

«Ο μεγαλύτερος φόβος του ήταν να χάσει την ανωνυμία του. Είπε “έχω μια καριέρα τώρα όπου μπορώ να κάνω δουλειές που μου αρέσει πολύ. Μπορώ να βγάλω βόλτα το σκύλο μου. Κανείς δεν με ενοχλεί. Κανείς δεν θέλει να μου μιλήσει. Μπορώ να πάω όπου θέλω. Και η ιδέα να το χάσω είναι τρομακτική για μένα”». Ωστόσο τελικά του μίλησε και τον έπεισε να αναλάβει τον ρόλο. «Του είπα, θέλεις να κάνεις ταινίες για το υπόλοιπο της ζωής σου; Αν πάρεις αυτόν το ρόλο, θα έχεις αυτή την ευκαιρία».

Έβανς

Η παιδική του καψούρα, ήταν η…

… Σάντρα Μπούλοκ. Την είχε ερωτευτεί από τότε που εκείνος ήταν μικρούλης και εκείνη έσωσε κόσμο και ντουνιά στο «Speed», το 1994, στο πλευρό του Κιάνου Ριβς. Μάλιστα υπήρξαν κουτσομπολιά ότι οι δυο τους βγήκαν ραντεβού το 2014, αλλά η Μπούλοκ ντρίπλαρε τα φήμες με το γνωστό της χιούμορ.

Τι ήθελε να γίνει όταν μεγαλώσει;

Σίγουρα όχι ένας υπερήρωας με κολάν και μια ασπίδα στο χέρι, αλλά ανιματέρ της Disney. Έχει πει ότι το αγαπημένο του αξιοθέατο της Disney είναι το «Space Mountain», το αγαπημένο του Disney σνακ το «Mickey Ice Cream Bar» και ο αγαπημένος του χάρτινος χαρακτήρας ο Μίκι Μάους.

Και πώς τα φέρνει η ζωή: μπορεί να μην έγινε ανιματέρ για τη Disney, αλλά η Disney αγόρασε τη Marvel και κάπως έτσι βρέθηκε στην ευρύτερη οικογένεια. Μάλιστα, δάνεισε τη φωνή του στον Buzz Lightyear στο «Lightyear» του 2022.

Το τατού των «Εκδικητών»

Πέντε από τους έξι αρχικούς «Avengers», όλοι δηλαδή πλην του Μαρκ Ράφαλο – Hulk, έκαναν το ίδιο τατού. Σύμφωνα με το Entertainment Weekly, ήταν ιδέα του Έβανς και της Γιόχανσον να κάνουν όλοι ένα τατουάζ, για να γιορτάσουν την κυκλοφορία του «Avengers: Infinity Wars» το 2019.