Dustin Hoffman, Robert De Niro, Al Pacino. Ή Sam Rockwell και Sean Penn από τους πιο σύγχρονους. Οι αγαπημένοι ηθοποιοί του Jeremy Allen White κουβαλάνε άπαντες ένα χολιγουντιανό διαχρονικό αρχέτυπο: Αυτό του άνδρα που μιλάει όταν και όπως πρέπει, του άνδρα που το βλέμμα και οι εκφράσεις του προσώπου λένε (πάρα) πολλά χωρίς φωνή, που παίζει με όλο του το σώμα και το «είναι». Μια υποβόσκουσα αλλά πανταχού παρούσα ταπεινότητα, ένας συγκεκριμένος κώδικας ηθικής. Μια γνησιότητα, ένα «κάτι» πέρα και παράλληλα από το μέσο όρο.

Δεν είναι τυχαίο συνεπώς τι είναι αυτό που έχει δώσει έμπνευση και κίνητρο στον ίδιο τον White. Το The Bear, η σειρά-φαινόμενο που τον έκανε world class και τον μετέτρεψε σε έναν από τους πιο ανερχόμενους ηθοποιούς στον κόσμο, δεν θα ήταν επ’ ουδενί το ίδιο δίχως την αυθεντικότητα και την εσωτερικότητα που διέπει κάθε δευτερόλεπτο που υποδύεται τον Carmy. Τον σεφ που μέσα από μια βαθιά ανθρώπινη, άρα ατελή, διαδικασία αποφασίζει να αφήσει τα «μισελενάτα» εστιατόρια και να σώσει το σαντουιτσάδικο του αυτόχειρα πρόωρα χαμένου αδερφού του.

Το ότι σάρωσε τα βραβεία γι’ αυτήν την ερμηνεία ήταν το απολύτως νορμάλ της υπόθεσης. Μα δεν μπορείς παρά να υποκλιθείς στην ένταση, στον τρόπο. Θέλει να κάψει το μέρος λίγο λιγότερο από όσο «φλέγεται» να το σώσει. Αυτό, για να το αποδώσεις, απαιτεί κότσια, μπόλικο ταλέντο.

Έχει, επίσης, να κάνει με ένα προσωπικό που δεν τον εμπιστεύεται, αν δεν τον απεχθάνεται. Και ξετυλίγεται έτσι μια σειρά 8 επεισοδίων που τελειώνεις πριν καν καταλάβεις πως άρχισε. Οι κριτικοί το(ν) λάτρεψαν. Το κοινό, επίσης. Και ο Jeremy Allen White έγινε το big thing. Δίχως το next ως επιθετικό προσδιορισμό. Είναι ήδη «εδώ». Στα 32 του, στα καλύτερα του.

The Bear

Jeremy Allen White: Η επιτυχία δεν ήρθε δίχως κόστος

Με το Shameless του Showtime, σε 11 σεζόν συνολικά, είχε καταθέσει δείγματα πως δεν είναι μια συνηθισμένη περίπτωση. Όχι όμως και κάτι το φοβερό παρότι νιώθει ότι «χρωστάει» να προσθέσει στη συλλογή από τατουάζ που στολίζουν το κορμί του, τον ήρωα ( Phillip “Lip” Ronan Gallagher) που υποδυόταν («Δεν του έδωσα την αγάπη που έπρεπε, παρότι μου πρόσφερε τόσα πολλά ως ρόλος», το έχει θέσει).

Το The Bear ήταν εντελώς άλλη κατάσταση. Όλο πάνω του. Χωρίς αυτόν δεν γινόταν, έτσι. Μήπως όμως η δόξα ήρθε με προσωπικό κόστος; Τα γυρίσματα της 2ης σεζόν του The Bear, που έρχεται οσονούπω από το Disney+ και στα μέρη μας (στις 19/7), τον αποξένωσαν από τη γυναίκα του, Addison Timlin. Με την οποία ήταν μαζί από το σχολείο – κι ας παντρεύτηκαν μόλις το 2019. Με την οποία έχουν μαζί δύο κόρες, 4 και 2 ετών.

Η είδηση του χωρισμού τους ήρθε εντελώς απότομα. Σαν την φόρα με την οποία έσκασε η σειρά ως τηλεοπτικό φαινόμενο. Έδειχναν το τέλειο ζευγάρι. Αγαπημένοι, κόντρα στην αναπόφευκτη φθορά του χρόνου. Όμως τελικά αυτό το φαινομενικά κινηματογραφικής αρτιότητας love story είχε ρωγμές που εξελίχθηκαν σε ρήξη.

Θαρρείς και ο Jeremy Allen White «μπήκε» πολύ στα παπούτσια του συναισθηματικά ασταθούς και ψυχολογικά απρόβλεπτου Carmy. Αυτές βέβαια είναι κρίσεις εκ του ασφαλούς, εκ του μακρώθεν.Μόνο ο καιρός θα δείξει τι πραγματικά ίσχυσε, τι πραγματικά ισχύει.

Ο ίδιος ο 32χρονος Νεοϋορκέζος ηθοποιός καλείται να βρει μια άλλη ζωή επί προσωπικού. Με τη βεβαιότητα πως θα κάνει με τις ώρες ποδήλατο – τίποτα δεν τον ηρεμεί περισσότερο.  Γενικώς έχει κι αυτός τα δικά του κολλήματα με την καλή έννοια, το παρακάτω βίντεο είναι διαφωτιστικό σχετικά:

H πραγματικότητα ξεπέρασε τις προσδοκίες του Jeremy Allen White, αλλά δεν τον βρήκε απροετοίμαστο

Όσοι ξέρουν τον Jeremy Allen White, εχουν να λένε για το πόσο ευγενικός, αστείος και γοητευτικός (μπορεί να) είναι. Πόσο δηλαδή ξένος ως προς το τοξικό περιβάλλον της κουζίνας που τον βλέπουμε στο The Bear. Ο στόχος του ήταν να αποκτήσει ένα όνομα στο χώρο. Η πραγματικότητα ξεπερνάει τις προσδοκίες του.

Δεν προλαβαίνει να λαμβάνει προτάσεις για δουλειά, εξελίσσεται παραλλήλως ως και σε fashion icon. Είναι η στιγμή του. Αυτή που για τη συντριπτική πλειονότητα των ηθοποιών μένει στα «θέλω». Θα τον δούμε προσεχώς σε 2 ταινίες. Στο Fingernails, στο αγγλόφωνο ντεμπούτο του δικού μας Χρήστου Νίκου (Τα Μήλα) και στο The Iron Claw, που θα παίξει έναν παλαιστή.

Η επιτυχία, σαρωτική κι αν είναι, δεν τον βρήκε απροετοίμαστο. Ο Jeremy Allen White έχει τις βάσεις και τη γνώση για να το χειριστεί. Έχει το σωστό attitude: «Αν κάτι μου αρέσει να βλέπω στους άλλους είναι η αποφασιστικότητα. Είναι απίστευτα ελκυστικό για μένα το να είσαι πραγματικά καλός σε κάτι. Καταλαβαίνω γιατί ο κόσμος γουστάρει τον Carmy. Κι εγώ γουστάρω τον Carmy», για να δανειστούμε τα δικά του λόγια.

Jeremy Allen White ηθοποιός
(Photo credits: Jay L. Clendenin / Los Angeles Times via Getty Images)

Και να σκεφτεί κανείς πως στην αρχή ο Jeremy Allen White είχε αμφιβολίες για το αν έπρεπε να κάνει αποδεκτή την πρόταση για το ρόλο. Φοβήθηκε επειδή υπήρχαν ομοιότητες με αυτό που έκανε στο Shameless. Από ένα χαρισματικό παιδί σε μια δυσλειτουργική οικογένεια στο Σικάγο, θα έπαιζε… ένα χαρισματικό παιδί σε μια δυσλειτουργική οικογένεια στο Σικάγο.

Αλλά μόλις ο Jeremy Allen White διάβασε το σενάριο, κανένα δίλλημα πια δεν είχε, τα πάντα είχαν ξεκαθαρίσει και είχε καταλάβει πως μπροστά του είχε κάτι εν δυνάμει life changing. «Αν δεν το έκανα, θα το μετάνιωνα για όλη μου τη ζωή και θα μισούσα για πάντα αυτόν που μου πήρε το ρόλο», όπως γλαφυρά το έθεσε. Ήταν πλέον η ώρα να κάνει το μεγάλο βήμα. Να ξεπεράσει τους όποιους ενδοιασμούς και αμφιβολίες τον κρατούσαν πίσω.

Jeremy Allen White, η ώρα του «ναι σε όλα»

Να εκπληρώσει το πεπρωμένο του, θα λέγαμε επίσης. Ο Jeremy Allen White μεγάλωσε στο Μπρούκλιν. Οι γονείς του έπαιζαν στο θέατρο και ήθελαν να μπουν στο Broadway. Αλλά μόλις έκαναν παιδιά, άλλαξαν σχέδια. Ο πατέρας του έγινε κάμεραμαν, η μητέρα του, εκπαιδευτικός.

Jeremy Allen White πορτραίτο
(Photo credits: Christopher Polk/NBC via Getty Images)

Δεν ξέχασαν, όμως. Μεταλαμπάδευσαν την αγάπη για την τέχνη στο γιο τους. Που δοκίμασε διάφορα, από μπαλέτο μέχρι jazz. Το να γίνει ηθοποιός όμως ήταν από νωρίς το όνειρό του και το συμμεριζόταν με τη μικρότερη αδελφή του, Annabelle. Στα 11 του, ένιωθε ήδη πως στο σχολείο δεν έκαναν αρκετά γι’ αυτά που αγαπούσε. Δεν ήταν ταραξίας ή κάτι τέτοιο. Απλώς ασφυκτιούσε εκεί μέσα.

Μετακόμισε στο Λος Άντζελες στο 18 του για να είναι «μες τα πράγματα». Χωρίς να ξέρει κανέναν. Αλλά αυτή η απομόνωση του άρεσε. Τον ατσάλωσε. Και του χρησίμευσε τα μέγιστα στη συνέχεια. «Yes Chef!» Αυτή η ατάκα σε ακολουθεί σαν ηχώ όσο βλέπεις το The Bear, όσο απολαμβάνεις κάθε σκηνή. Ναι σε όλα Jeremy Allen White, επιτρέψτε μας να προσθέσουμε. Είναι γαρ η ώρα που ένα μεγάλο «ναι» ακολουθεί την καριέρα του.

Κι εσχάτως φαίνεται πως μπορεί να έχει βρει και το ιδανικότερο ταίρι του, αφού οι φήμες τον θέλουν μαζί με την Selena Gomez. Ένας συνδυασμός που μας αρέσει πολύ. Στο Hulu το The Bear, στο Hulu το Only Murders In the Building της Gomez, λες και η μοίρα έγραψε ένα παραμύθι!