Στο «May December» του Τοντ Χάινες, η Νάταλι Πόρτμαν υποδύεται την Ελίζαμπεθ Μπέρι, μια ηθοποιό που ερευνά με εμμονή ένα παντρεμένο ζευγάρι με σκανδαλώδες παρελθόν. Οι ομοιότητες μεταξύ της ιστορίας του ζευγαριού και της υπόθεσης Μέρι Κέι Λετουρνό, την οποία η σεναριογράφος «May December», Σάμι Μπουρτς ανέφερε ως έμπνευσή της είναι εντυπωσιακές.

Αλλά σε μια ειρωνική ανατροπή, κανένας που συμμετέχει στην παραγωγή του Netflix «May December», δεν έχει επικοινωνήσει ποτέ με τον Βίλι Φουαλάου, ο οποίος αποτελεί έμπνευση στην υποψήφια για Χρυσή Σφαίρα ταινία και πιο συγκεκριμένα για τον κεντρικό ρόλο του Τζο Γιου.

Στην ταινία, ο Τζο είναι 13 ετών όταν αρχικά παρασύρεται από τον 36χρονο χαρακτήρα που υποδύεται η Τζούλιαν Μουρ. Ο Φουαλάου ήταν μόλις 12 ετών, όταν η 34χρονη Λετουρνό τον κακοποίησε σεξουαλικά το 1996. Η Λετουρνό κρίθηκε αργότερα ένοχη για δύο κατηγορίες παιδικού βιασμού.

May December: Πως μπορεί μια κακοποίηση ανηλίκου να γίνει κωμωδία;

Υπάρχουν πολλές άλλες ομοιότητες μεταξύ των δύο περιπτώσεων. Και οι δύο άντρες είναι Ασιάτες. Ο Τζο είναι μισός Κορεάτης, ο Φουαλάου είναι Σαμόα. Και τα δύο παιδιά γεννήθηκαν στη φυλακή. Και οι δύο παντρεύονται τους θύτες τους αφού οι γυναίκες έχουν εκτίσει ποινή φυλάκισης για τα εγκλήματά τους.

Και μια βασική σκηνή του «May December» περιλαμβάνει τον διάλογο «Ποιος ήταν το αφεντικό;», ο οποίος προέρχεται απευθείας από μια τηλεοπτική συνέντευξη με τους Λετουρνό και Φουαλάου. Ο Φουαλάου είδε το «May December» και έφυγε βαθιά απογοητευμένος από αυτό που πιστεύει ότι είναι ένα ακόμη παράδειγμα του Χόλιγουντ και των μέσων ενημέρωσης που εκμεταλλεύονται την ιστορία και τον πόνο του.

Αυτό που δεν μπορεί να καταλάβει περισσότερο είναι γιατί δεν τον συμβουλεύτηκαν ποτέ ο σκηνοθέτης της ταινίας, ο σεναριογράφος της ούτε ο ηθοποιός, ο οποίος είναι ο αγαπημένος της σεζόν των βραβείων και που υποδύεται έναν χαρακτήρα που βασίζεται τόσο ξεκάθαρα σε αυτόν.

«Είμαι ακόμα ζωντανός και καλά», λέει ο Φουαλάου, ο οποίος τώρα είναι 40 ετών και εξακολουθεί να ζει στην περιοχή του Σιάτλ, όπου εκτυλίχθηκε το σκάνδαλο. «Αν είχαν επικοινωνήσει μαζί μου, θα μπορούσαμε να δουλέψουμε μαζί σε ένα αριστούργημα. Αντίθετα, επέλεξαν να κάνουν ένα ripoff της προσωπικής μου ιστορίας.

«Είμαι προσβεβλημένος από το όλο έργο και την έλλειψη σεβασμού που δείχνουν σε ένα άτομο που έζησε μια αληθινή ιστορία και τη ζει ακόμα», προσθέτει.

Η Λετουρνό πέθανε από καρκίνο το 2020, καθώς ο Φουαλάου καθόταν δίπλα της στο κρεβάτι. Δύο χρόνια αργότερα, ο Φουαλάου απέκτησε ένα τρίτο παιδί από μια νέα σχέση. Τον Σεπτέμβριο, έμαθε ότι η μία από τις δύο κόρες του με την Λετουρνό, η Τζόρτζια, είναι έγκυος, δημιουργώντας έτσι τη βάση για να γίνει παππούς.

Η ιστορία του ήταν πράγματι ένα έπος και ο Φουαλάου δεν είναι αντίθετος στην ιδέα να κάνει κάποιος μια στοχευμένη ταινία για τη ζωή του. Αλλά νιώθει ότι το «May December» δεν εκπληρώνει αυτό τον στόχο.

«Λατρεύω τις καλές ταινίες», λέει. «Και θαυμάζω αυτές που αποτυπώνουν την ουσία και τις επιπλοκές των πραγματικών γεγονότων. Ξέρεις, ταινίες που σου επιτρέπουν να βλέπεις ή να συνειδητοποιείς κάτι νέο κάθε φορά που τις βλέπεις».

«Αυτά τα είδη σεναριογράφων και σκηνοθετών θα ήταν τέλειο να συνεργαστούν, γιατί η ιστορία μου δεν είναι τόσο απλή όσο απεικονίζεται αυτή η ταινία», προσθέτει ο Φουαλάου.

Δεν είναι ασυνήθιστο για τις παραγωγές του Χόλιγουντ να αποστασιοποιούνται από πρόσωπα της πραγματικής ζωής ή γεγονότα στα οποία βασίζεται το έργο, συχνά για να αποφύγουν τη διαπλοκή ή να επιτρέψουν μεγαλύτερη δημιουργική ελευθερία.

Χαμός με την ταινία May December του Netflix: Κωμωδία μια ιστορία κακοποίησης ανηλίκου;

Σε συνεντεύξεις, η ομάδα πίσω από το «May December» προσπάθησε να δημιουργήσει χώρο μεταξύ της ταινίας και της πραγματικής έμπνευσής της. Στην πρεμιέρα του Λος Άντζελες τον Νοέμβριο, ο Burch τόνισε ότι η υπόθεση ήταν απλώς ένα «σημείο εκκίνησης» και η Μουρ είπε ότι «αυτή δεν είναι η ιστορία της Μέρι Κέι Λετουρνό».

Αλλά στο ίδιο κόκκινο χαλί, ο Χάινες αναγνώρισε ότι η υπόθεση Λετουρνό επηρέασε τελικά την ταινία του. «Υπήρξαν στιγμές που ήταν πολύ, πολύ χρήσιμο να γίνουμε πολύ συγκεκριμένοι για την έρευνα και μάθαμε πράγματα από αυτή τη σχέση», είπε.

Πηγή: The Hollywood Reporter

*Photo Credits: Shutterstock