Το «Amber alert» που σημάνει την εξαφάνιση ενός ανηλίκου είναι παγκοσμίως γνωστό. Λίγοι είναι αυτοί που γνωρίζουν την ιστορία που κρύβεται πίσω από αυτό το δίκτυο συναγερμού. Δημιουργήθηκε πριν από 25 χρόνια, μετά από την εξαφάνιση της 9χρονης Amber Hagerman, η οποία αρπάχτηκε ενώ έκανε ποδήλατο και μετά από λίγες μέρες βρέθηκε νεκρή. Η υπόθεση παραμένει ακόμα ανεξιχνίαστη, και αποτελεί μια από τις δολοφονίες που έχουν συγκλονίσει τις ΗΠΑ.

Η Amber και ο τότε 5χρονος αδελφός της, Ricky, έφυγαν από το σπίτι της γιαγιάς τους με τα ποδήλατά τους στις 3:10 μ.μ. στις 13 Ιανουαρίου 1996, όπως συνήθιζαν να κάνουν. Ήταν ένα απόγευμα του Σαββάτου, όταν η μητέρα τους, Donna Williams, τους άφησε να κάνουν  ποδήλατο, με την προϋπόθεση να βρίσκονται γύρω από το τετράγωνο, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Αγνοουμένων & Εκμεταλλευόμενων Παιδιών, ή NCMEC.

Η Williams, μια ανύπαντρη μητέρα, είχε δώσει πρόσφατα συνέντευξη για ένα τμήμα στον ειδησεογραφικό σταθμό του Ντάλας WFAA, το οποίο αποτελούσε προφίλ οικογενειών που είχαν απομακρυνθεί επιτυχώς από την πρόνοια. Σύμφωνα με αναφορές εκείνη την εποχή, το τμήμα, το οποίο περιελάμβανε πλάνα της Amber, είχε προγραμματιστεί να προβληθεί λίγες μέρες μετά την εξαφάνισή της.

Καθώς η Amber και ο Ricky οδηγούσαν τα ποδήλατα στο πάρκινγκ ενός άδειου καταστήματος «Winn-Dixie», που βρισκόταν κοντά στο σπίτι τους, ο Ricky θυμήθηκε αυτό που τους είχαν πει, και σύντομα επέστρεψε στο σπίτι. Λίγα λεπτά αργότερα, ένας 78χρονος άνδρας που ζούσε στο δρόμο είδε ένα φοβερό θέαμα μέσα από τον φράχτη που χώριζε την αυλή του από το πίσω μέρος του εμπορικού κέντρου όπου βρισκόταν το κατάστημα. Ο μάρτυρας, Jimmie Kevil, μίλησε στο CBS Dallas-Fort Worth το 2016, δηλαδή κατά την 20η επέτειο της απαγωγής.

«Την είδα να πηγαίνει πάνω κάτω », είπε ο Kevil, ο οποίος πέθανε μήνες μετά από αυτή τη συνέντευξη, στον ειδησεογραφικό σταθμό. «Ήταν μόνη της. Είδα αυτό το μαύρο βαν. Σταμάτησε, πήδηξε έξω και την άρπαξε. Όταν ούρλιαξε, σκέφτηκα ότι η αστυνομία έπρεπε να το μάθει, οπότε τους κάλεσα ».

Η Amber προσπάθησε επίσης να κλωτσήσει τον άντρα καθώς την έβαλε με το ζόρι στο φορτηγό, είπε ο Κέβιλ στους αστυνομικούς. Ο Kevil, βετεράνος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ και πρώην αναπληρωτής σερίφης, είπε στην αστυνομία ότι καθώς έσπευσε στο σπίτι του να τηλεφωνήσει στο 911, είδε τον απαγωγέα να βγαίνει από το πάρκινγκ και να κατευθύνεται δυτικά στην οδό Abram.

Tο σώμα της βρέθηκε τέσσερις ημέρες αργότερα σε έναν ποταμό. Αν και οι προειδοποιήσεις AMBER που ονομάστηκαν για το δολοφονημένο κορίτσι έχουν σώσει περισσότερες από 1.000 ζωές απαχθέντων παιδιών, ο δολοφόνος της Hangerman δεν έχει συλληφθεί ακόμα.

Περιέγραψε τον απαγωγέα της Amber ως λευκό ή ισπανόφωνο άνδρα στα 20 ή 30 του, μετρίου αναστήματος και μεσαίου μεγέθους, με καστανά ή μαύρα μαλλιά. Το φορτηγό του, ένα pickup μονής καμπίνας, ήταν σε καλή κατάσταση και ήταν μαύρο, χωρίς χρώμιο ή ρίγες. Η αστυνομία είπε ότι το φορτηγό πιστεύεται ότι ήταν ένα φορτηγάκι πλήρους μεγέθους της δεκαετίας του 1980 ή του 1990.

Όταν ο Ricky επέστρεψε στο σπίτι της γιαγιάς τους μόνος λίγα λεπτά αφότου είχε φύγει αυτός και η αδερφή του, τα μέλη της οικογένειας πήγαν αμέσως να ψάξουν για την Amber. Το μόνο που βρήκαν ήταν το ροζ και άσπρο ποδήλατο της, το οποίο είχε πάρε σαν δώρο για τα Χριστούγεννα λιγότερο από ένα μήνα πριν. Οι αστυνομικοί είχαν ήδη φτάσει στο Winn-Dixie ανταποκρινόμενοι στο τηλεφώνημα του Kevil στο 911.

Τις ημέρες μετά την απαγωγή της, περισσότεροι από 50 αστυνομικοί και πράκτορες του FBI εργάστηκαν για να την φέρουν σώα στο σπίτι της οικογένειάς της. Οι ελπίδες τους διαψεύστηκαν όταν το γυμνό σώμα της κοπέλας εντοπίστηκε κοντά σε έναν οχετό αποστράγγισης πίσω από ένα συγκρότημα διαμερισμάτων. Ο τύπος που έβγαζε βόλτα τον σκύλο του σκόνταψε πάνω στη σορό του τραγικού κοριτσιού στο ρυάκι μόλις χιλιόμετρα μακριά από τον τόπο της απαγωγής. Όπως είπε στις Αρχές, ο λαιμός της ήταν κομμένος και στην συνέχεια αποκαλύφθηκε ότι είχε κακοποιηθεί σεξουαλικά.

Βρέθηκε γυμνή και φορούσε μόνο τη μια της κάλτσα. Το νερό του ρυακιού είχε ξεπλύνει όλα τα αποδεικτικά στοιχεία που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη σύλληψη του δράστη. «Είχε λάβει χώρα μια μεγάλη καταιγίδα και η Amber όχι μόνο ήταν καλυμμένη με νερό, αλλά κειτόταν στον πυθμένα ενός χαντακιού με τρεχούμενο ύδωρ. Μια τρομακτική ποσότητα υγρού είχε περάσει πάνω από τη σορό της, κάτι που δυσχέρανε πολύ τη συλλογή στοιχείων», είπε ο επικεφαλής αστυνομικός στην υπόθεση της.

Συνεχίζονται ακόμα οι έρευνες

Η αστυνομία του Άρλινγκτον πραγματοποίησε φέτος συνέντευξη Τύπου για να τιμήσει την κληρονομιά της Amber – η δολοφονία της ενέπνευσε τη δημιουργία AMBER Alerts που μέχρι στιγμής έχει οδηγήσει άμεσα στην ασφαλή ανάκτηση 1.029 απαχθέντων παιδιών – αλλά και να διαβεβαιώσει την οικογένεια της και το κοινό ότι δεν σταμάτησε να ψάχνει τον δολοφόνο της.

Ζήτησαν τη βοήθεια του κοινού, πρόσφεραν ανταμοιβή 10.000 δολαρίων για πληροφορίες που οδήγησαν σε σύλληψη και καθιέρωσαν μια ειδική γραμμή πληροφοριών. Για πρώτη φορά, έδωσαν στη δημοσιότητα φωτογραφίες που τραβήχτηκαν αφού το σώμα της βρέθηκε σε έναν κολπίσκο, ελπίζοντας ότι κάποιος θα θυμηθεί κάτι. Η αστυνομία ελπίζει ότι οι εξελίξεις στην τεχνολογία θα τους βοηθήσουν να λύσουν την υπόθεση και θα υποβάλουν το μικρό δείγμα DNA που συνέλεξαν στον τόπο του εγκλήματος.

«Αυτή είναι ακόμη μια ανοιχτή έρευνα δολοφονίας», δήλωσε ο ντετέκτιβ, Γκραντ Γκίλντον, επικεφαλής ερευνητής για την υπόθεση. «Θέλουμε να το λύσουμε. Θέλουμε να λάβουμε απαντήσεις για την οικογένεια ». Η αστυνομία πιστεύει ότι η Amber βρισκόταν εν ζωή για τουλάχιστον δύο ημέρες, οπότε είναι πεπεισμένοι ότι κάποιος πρέπει να έχει δει κάτι εκείνο το διάστημα.