Γεννήθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου του 1940 στη Λεμεσό της Κύπρου, πήρε πτυχίο λογιστικής, ωστόσο η μεγάλη αγάπη του ήταν το θέατρο. Μαθητής του γυμνασίου ακόμη, ο Σωτήρης Μουστάκας συμμετείχε ενεργά στον Απελευθερωτικό Αγώνα της ΕΟΚΑ από το 1955 έως το 1959, ενώ συνελήφθη από τους Άγγλους και φυλακίστηκε για επτά μήνες. Μόλις αποφυλακίστηκε, ολοκλήρωσε το σχολείο και το 1958 έφυγε για την Αθήνα, για να σπουδάσει ηθοποιία, παρά τις αντιρρήσεις του πατέρα του.

Το ντεμπούτο του έγινε άτυπα, σε μία θεατρική παράσταση στην Κύπρο, με πρωταγωνιστή τον Νίκο Σταυρίδη σε ηλικία 14 ετών. Είχε πάει να δει τον θίασό του και ζήτησε από τον μεγάλο πρωταγωνιστή να τον βοηθήσει, όταν θα ερχόταν στην Αθήνα να σπουδάσει θέατρο. Στο διάλειμμα από σκηνής ο Σταυρίδης έλεγε ανέκδοτα στον κόσμο.

Μουστάκας

Μουστάκας: Η αποτυχία στη Δραματική Σχολή και το ταλέντο του ως κωμικός

Όταν έφτασε στην Αθήνα, δούλεψε ως σερβιτόρος για να μπορέσει να επιβιώσει, καθώς ήταν παιδί πολυμελούς οικογένειας. Έπειτα από παρότρυνση του Σταυρίδη, έδωσε εξετάσεις στη Δραματική του Εθνικού, αλλά απέτυχε. Δεν το έβαλε, όμως, κάτω. Έδωσε ξανά εξετάσεις τις οποίες πέρασε με το ζόρι.

Είχε όλα τα χαρακτηριστικά ενός μεγάλου κωμικού, που μπορούσε να τα συνδυάσει αρμονικά με το δράμα. Η γκάμα των χαρακτήρων που μπορούσε να υποδυθεί τεράστια, όπως και το έμφυτο χάρισμά του στον αυτοσχεδιασμό, ενώ ακόμη και σε μικρά ρολάκια κατάφερνε να κλέψει τη ματιά του θεατή, την αίγλη του πρωταγωνιστή, να είναι ο μαγνήτης για την επιτυχία μιας ταινίας.

Τις δεκαετίες του ‘80 και ‘90 θα πρωταγωνιστήσει σε δεκάδες βιντεοταινίες και σε κάποιες φτηνές κινηματογραφικές παραγωγές του τύπου ”Πάτερ Γκομένιος”, ”Ο Ροζ Γάτος” και ”Ο Τσιτσιολίνας”, που ήταν αρκετές για να γίνει ο «Βασιλιάς της βιντεοταινίας».

Για… δύο λεπτά ακυρώθηκε η υποψηφιότητά του για Όσκαρ

Μία ιστορία για τον Σωτήρη Μουστάκα που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή στο ευρύ κοινό αποκάλυψε σήμερα το «Σπίτι του Ηθοποιού» μέσω σχετικής ανάρτησης, περιγράφοντας ότι ο αείμνηστος ηθοποιός είχε χάσει την ευκαιρία να αποκτήσει ένα Όσκαρ λόγω κανονισμών.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανάρτηση στο λογαριασμό που διατηρεί το «Σπίτι του Ηθοποιού» στο Instagram, ο εμβληματικός ηθοποιός έχασε την ευκαιρία να διεκδικήσει το χρυσό αγαλματίδιο για την ερμηνεία του στην ταινία «Ζορμπάς» καθώς δεν πληρούσε τους όρους για τη διεκδίκηση.

«Ο Σωτήρης Μουστάκας έκανε τον ντεμπούτο του στην ταινία “Ζορμπάς” ενσαρκώνοντας τον τρελό του χωριού. Ο άγνωστος τότε ηθοποιός εντυπωσίασε με το τέμπο και την εκφραστική του δεινότητα. Η ερμηνεία του τον πήγαινε κατευθείαν για το Όσκαρ δεύτερου ανδρικού ρόλου όπως έλεγαν οι εκτιμήσεις. Δυστυχώς ο σκηνοθέτης δεν υπολόγισε αυτή τη παράμετρο καθώς υπήρχαν όροι για την διεκδίκηση του Όσκαρ», αναφέρεται στη σχετική ανάρτηση.

«Απαράβατος όρος από την επιτροπή απονομής των Όσκαρ ήταν η χρονική διάρκεια της εμφάνισης του κάθε ηθοποιού και ο Σωτήρης Μουστάκας με την εξαιρετική του ερμηνεία υπολειπόταν κατά δύο μόλις λεπτά για να διεκδίκηση το βραβείο. Η υποψηφιότητά του ακυρώθηκε κι ο ίδιος έμεινε με την πίκρα του αποκλεισμού προτού από την κινηματογραφική δόξα», προστίθεται.

*Φωτογραφίες: eurokinissi