Η αρχιτεκτονική είναι μια από τις παλαιότερες μορφές τέχνης της ανθρωπότητας, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι σταμάτησε ποτέ να εξελίσσεται και να παρουσιάζει πρωτότυπες ιδέες σε σχεδόν καθημερινή βάση, ειδικά σε μια εποχή που τα social media και δη το Instagram, μεσουρανούν.

Είτε είσαι επίδοξος αρχιτέκτονας που αναζητά καθοδήγηση, είτε απλώς λάτρης της αρχιτεκτονικής που του αρέσει να βλέπει εντυπωσιακά designs, οι λογαριασμοί που θα δεις στη συνέχεια είναι must follow στο Instagram.

Με τα πιο εντυπωσιακά έργα αρχιτεκτονικής στη διάθεσή σας, μπορείτε να συμβαδίσετε με αυτές τις ιδέες μόλις εμφανιστούν και ίσως μια μέρα να συνεισφέρετε να δείτε σε αυτά και τη δική σας ιδέα. Είτε σκοπεύεις να τους χρησιμοποιήσεις ως οδηγό καριέρας είτε ως καθημερινή έμπνευση δημιουργίας, θα δεις σπίτια απ’ έξω κι από μέσα, που θα σε κάνουν να ονειρευτείς.

Τα 7 καλύτερα αρχιτεκτονικά accounts που πρέπει να ακολουθήσεις στο Instagram

Ark4lab Of Architecture

Το Ark4lab είναι ένα ανοιχτό εργαστήριο Αρχιτεκτονικής με έδρα τη Θεσσαλονίκη, αφιερωμένο στον σύγχρονο αρχιτεκτονικό σχεδιασμό και έρευνα. Ιδρύθηκε από τον Γιώργο Τυροθουλάκη και την Ευδοκία Βουδούρη, απόφοιτοι Αρχιτεκτονικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Από το 2010 το Ark4lab διερευνά και αναπτύσσει την πρακτική του μέσα από όλες τις κλίμακες και τα μέσα. Τα έργα τους περιλαμβάνουν κτίρια, οικιστικά έργα, σχεδιασμό ξενοδοχείων, τοπίο, αστικό σχεδιασμό, εκθέσεις και εσωτερική διακόσμηση, ακαδημαϊκά και εκπαιδευτικά έργα που καλύπτουν όλα τα στάδια του έργου, από τη φάση σχεδιασμού έως τη διαχείριση του έργου.

Η Ark4lab έχει εμμονή με την αυθεντικότητα σε κάθε έργο συνεργαζόμενη στενά με τους πελάτες για μια μοναδική εμπειρία για τον χρήστη του χώρου διαβίωσής τους.

Desypri&Misiaris Architecture

Το αρχιτεκτονικό γραφείο Desypri & Misiaris Architecture, ιδρύθηκε το 2018 από τον Αριστείδη Μισιάρη και την Ήρα Δεσύπρη, απόφοιτους του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ).

Με έδρα την Αθήνα, η εταιρεία με σεβασμό στην παράδοση, την κλίμακα και τις αρχές της μοντέρνας αρχιτεκτονικής, έχει αφοσιωθεί στη δημιουργία διαχρονικών αρχιτεκτονικών έργων.

Η ομάδα της Desypri & Misiaris Architecture προσεγγίζει κάθε έργο με προσοχή, υιοθετώντας μια ολιστική σχεδιαστική προσέγγιση που περιλαμβάνει τα πάντα, από την αρχική ιδέα έως την τελική υλοποίηση και υλοποίηση, με στόχο τη δημιουργία έργων που προσφέρουν μοναδικές χωρικές εμπειρίες. Το 2023, το έργο του γραφείου τιμήθηκε στα Ελληνικά Βραβεία Αρχιτεκτονικής από τον ΔΟΜΑ.

Κάποιες εικόνες στο Instagram μας άφησαν με ανοιχτό το στόμα.

Στη διεθνή σκηνή, τα σχέδιά τους έχουν επίσης αναγνωριστεί, συμπεριλαμβανομένης μιας τιμητικής στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Αρχιτεκτονικής το 2022, στο Βραβείο Architecture MasterPrize το 2022 και στο Architizer A+ Award το 2019.

Tsolka Architects

Η Tsolka Architects ξεκίνησε ως κατασκευαστικό γραφείο στη Γλυφάδα, από τον Νίκο Τσόλκα και το 2015 η Μαριαλένα Τσόλκα ίδρυσε το αρχιτεκτονικό της γραφείο. 

Αποτελείται από μια ομάδα νέων αρχιτεκτόνων, πολιτικών μηχανικών και διακοσμητών εσωτερικού χώρου, που επιδιώκουν να αποτυπώσουν μια διαισθητική και δημιουργική προσέγγιση σε όλες τις πτυχές του δομημένου περιβάλλοντος.

Μέσα από χρόνια πρακτικής εμπειρίας στον χώρο της κατασκευής και της ανάπτυξης ακινήτων, δημιουργήσαμε μια συλλογή έργων που προσφέρει ξεχωριστή αρχιτεκτονική εμπειρία βασισμένη στην παράδοση, την υλικότητα και την απόλαυση της σύγχρονης ζωής.

Με έδρα τη Βουλιαγμένη, μια όμορφη γωνιά της Αθηναϊκής Ακτογραμμής, εξειδικευόμαστε στον σχεδιασμό με καλά μελετημένους πόρους και απόλυτο σεβασμό στη φύση για να πετύχουμε αυτό που είναι αβίαστα πολυτελές. Όταν σχεδιάζουμε, γινόμαστε ηθοποιοί της δικής μας αρχιτεκτονικής σκηνής. Ταυτιζόμαστε με τους κατοίκους και επισκέπτες καθώς τους προσφέρουμε ισχυρές ταυτότητες χρησιμοποιώντας με τον καλύτερο τρόπο το τοπικό πλαίσιο και τις δυνατότητες που προσφέρει η σύγχρονη κατασκευή.

Κώστας Γκάγκος

Ο interior designer Κώστας Γκάγκος, CEO και ιδρυτής της εταιρείας Costas Gagos Architecture & Design είναι ένας άνθρωπος που δεν τα παρατάει ποτέ. Moto του: Design for life. Με τον ενεργητικό χαρακτήρα του και την 25ή εμπειρία του έχει εδραιωθεί στο χώρο του design και των social media, έχοντας συνάψει συνεργασίες με σημαντικά brand names διαφόρων τομέων.

Η εταιρεία του με γραφεία σε Λάρισα και Αθήνα απαρτίζεται από αρχιτέκτονες, διακοσμητές και μηχανικούς. Δραστηριοποιείται τόσο στο χώρο της αρχιτεκτονικής όσο και στον χώρο του design, της διακόσμησης και της κατασκευής έργων μικρής και μεγάλης κλίμακας σε Ελλάδα και εξωτερικό, όπως ξενοδοχειακές μονάδες, κατοικίες, χώροι εστίασης, εμπορικά καταστήματα, εκπαιδευτήρια και επαγγελματικοί χώροι.

Έργα του έχουν διακριθεί αποσπώντας βραβεία σε κορυφαίους πανελλήνιους και διεθνείς διαγωνισμούς Design, όπως στα A’ Design Award & Competition 2022 με silver award για το Cavaliere Ristorante Concettuale, Athens, στα Interiors Awards 2022 με gold award για το έργο The Sand Villas – Almyros Crete και silver awards για τα έργα Sovolos Bakery & Patisserie, Kallithea και Iguazu Athens, South American Bar Restaurant.

Στα Estia Awards 2022 βραβεύθηκε με gold award για το έργο Κηποθέατρο Αλκαζάρ, Λάρισα και με silver award για το έργο Kenko Modish Sushi Bar, Athens. Επίσης έργα του έχουν δημοσιευθεί σε ελληνικό και διεθνή τύπο, όπως ΚΤΙΡΙΟ, H.O.M.E. magazine central Europe, Bar&Restaurant, EK, Architect Boussias κ.α.

Conceptual Residences

Η ak είναι μια εταιρεία κατασκευής και ανάπτυξης ακινήτων που ειδικεύεται στην υλοποίηση οικιστικών έργων υψηλής ποιότητας και αξίας. Από την αρχή της δραστηριότητας της εταιρείας το 2001, η ανάπτυξη οικιστικών χώρων παραμένει η μεγαλύτερη πρόκληση, είτε πρόκειται για εσωτερικό έργο είτε για έργο που έχει ανατεθεί στην εταιρεία.

Η αξιολόγηση της γης, ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός εξωτερικών και εσωτερικών χώρων, ο σχεδιασμός της μηχανολογικής υποδομής και η κατασκευαστική υλοποίηση είναι οι θεμελιώδεις αγκυρώσεις της διαδικασίας ανάπτυξης.

Bitsos Development SA

Η κατασκευαστική εταιρεία ΜΠΙΤΣΟΣ Α.Ε. ιδρύθηκε από τους αδελφούς Δημήτριο και Βασίλειο Μπίτσο το 1938.

Από τα μέσα της δεκαετίας του 1980, ως πολιτικοί μηχανικοί οι ίδιοι, ο Πέτρος Δ. Μπίτσος και ο Πάνος Δ. Μπίτσος ίδρυσαν την «Bitsos Development S.A.». (BD) και συνέχισε την οικογενειακή παράδοση με μοναδικές, υπερσύγχρονες κατοικίες για πολλές οικογένειες, που αναφέρονται ως “BD Projects”.

Στα τέλη της δεκαετίας του 2000, η ​​BD άρχισε να αναλαμβάνει ιδιωτικά έργα ως Construction & Project Manager. Έκτοτε, η εταιρεία ανέπτυξε ένα αξιόλογο χαρτοφυλάκιο ιδιωτικών έργων.

Η BD μετρά περισσότερα από 35 χρόνια επιτυχημένης επαγγελματικής ανάπτυξης στον κλάδο των ακινήτων και των κατασκευών. Την οικογενειακή παράδοση ακολουθεί η επόμενη γενιά που το όραμα της είναι να επιτύχει περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρείας και να βελτιώσει τις πόλεις αισθητικά και περιβαλλοντικά.

SΟN

Η SON προσφέρει κορυφαία σειρά υπηρεσιών που περιλαμβάνει υπηρεσίες αρχιτεκτονικού σχεδιασμού ενσωματωμένες με κατασκευαστικές υπηρεσίες. Ο πελάτης συνεργάζεται στενά με τους εσωτερικούς αρχιτέκτονες και τους διαχειριστές έργων, γνωρίζοντας ότι μια ενιαία, αξιόπιστη πηγή ενορχηστρώνει κάθε βασική υπηρεσία.

Η ομάδα της SØN είναι δημιουργική, ευέλικτη και έτοιμη να βοηθήσει σε κάθε στάδιο – από το σχεδιασμό έως την ολοκλήρωση του έργου.

* Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: instagram/ark4lab_of_architecture