Η μόδα, συμπεριλαμβανομένης και της υψηλής ραπτικής, έπαθε ξαφνικά μια φρενίτιδα με τα logo, τα οποία έφτασαν να καλύπτουν όλη την έκταση των ρούχων. Το quiet-luxury, έρχεται να επαναφέρει την ανεπιτήδευτη κομψότητα.

Ολόκληρες συλλογές βασίστηκαν στη logomania που επικράτησε για αρκετές σεζόν, αποδεικνύοντας ότι η μόδα δεν προσφέρει μόνο αισθητική, αλλά και κύρος. Σε αυτό το μαξιμαλιστικό trend, το οποίο εδραιώθηκε ως ένδειξη, ή καλύτερα ως επίδειξη πλούτου, είδαμε σχεδιαστικά ρούχα, αλλά και basic κομμάτια να κατακρεουργούνται, προκειμένου να είναι κάτι παραπάνω από ευδιάκριτο, το logo του brand.

Ωστόσο, τον τελευταίο καιρό, η μόδα έχει εισάγει στο λεξιλόγιο της τον όρο quiet-luxury, ο οποίος υποδηλώνει την πρόθεση της να κάνει στροφή σε πιο «ήσυχες» συλλογές, που δεν φωνάζουν την πολυτέλεια τους. Εξάλλου, η τιμή ενός ρούχου είναι συνιστώσα πολλών δεδομένων και η έπαρση είναι αδιαμφισβήτητα passé.

Τι είναι το quiet-luxury;

Σύμφωνα με την Gabrielle Calder, μια στυλίστρια στο Net-A-Porter, η ήσυχη πολυτέλεια βασίζεται στην ιδέα να φοράτε κλασικά κομμάτια που δεν φεύγουν ποτέ από τη μόδα. «Μια ήσυχη, πολυτελής εμφάνιση δεν είναι φανταχτερή, αλλά εστιάζει σε υφάσματα και σιλουέτες υψηλότερης ποιότητας», εξηγεί. Έτσι, παρόλο που η ήσυχη πολυτέλεια μπορεί να αφορά τον «ήσυχο» πλούτο, παραμένει λαμπερή».

Πλέον, το κομψό και εκλεπτυσμένο επανέρχονται, αυτή τη φορά όμως διεκδικούν ιδιωτικότητα, σαν να θέλουν να κρυφτούν από τα αδιάκριτα βλέμματα. Η ήσυχη πολυτέλεια, υιοθετεί μια πιο μετριοπαθή προσέγγιση και δίνει ιδιαίτερη αξία στον σχεδιασμό, την αισθητική και την ποιότητα.  

Ποντάρει στη διαχρονικότητα και επαναπροσδιορίζεται αναφορικά με το τι πραγματικά πρεσβεύει. Παύει να αναζητά την επιβεβαίωση και δείχνει να διαχειρίζεται τη ματαιοδοξία της, με τρόπο που την κάνει να επιστρέφει στις ρίζες των διαχρονικών αξιών της.

Για να δημιουργήσετε τη δική σας quiet-luxury γκαρνταρόμπα, σας προτείνουμε να επενδύσετε στα παρακάτω κομμάτια. Είναι κομψά και θηλυκά, ενώ φέρουν την μόνη πολυτέλεια που θέλουμε, εκείνη που υπάρχει χωρίς να έχει ανάγκη να το αποδείξει.

Οι κορυφαίες επιλογές μας είναι:

Bottega Veneta

luxury

The Row

luxury

Ralph Lauren

luxury

Nili Lotan

luxury

Linda Farrow

luxury

Jil Sander

luxury

Frankie Shop

luxury

Gianvito Rossi

luxury