Η βιομηχανία της μόδας αποτελεί μία από τις πιο επιβαρυντικές βιομηχανίες αφού για να παραχθεί μόλις ένα, απλό βαμβακερό T-shirt απαιτούνται σχεδόν 3.000 λίτρα νερού. Αν αναλογιστεί κανείς τις χρωστικές ουσίες, τα συνθετικά υφάσματα, τα δέρματα και όλες τις υπόλοιπες πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ρούχων και υποδημάτων θα συνειδητοποιήσει ότι συμβάλει καθημερινά στην περαιτέρω επιβάρυνση του περιβάλλοντος.

Τα τελευταία χρόνια, ακούγονται συχνά όροι όπως ηθική μόδα και βιωσιμότητα ενώ ακόμα και μεγάλοι οίκοι αρχίζουν να αλλάζουν τις στρατηγικές τους με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος. Οι φυσικές γούνες τείνουν να εκμηδενιστούν, κάτι που οφείλεται και στην δικαιολογημένη αποστροφή των καταναλωτών προς αυτές, τα δέρματα αντικαθίστανται από βιώσιμα υλικά ενώ έχει ξεκινήσει και ένα κίνημα κατά των fast fashion brands τα οποία παράγουν και τους περισσότερους ρύπους, χρησιμοποιώντας εξωφρενικά μεγάλες ποσότητες πρώτων υλών.

Παρακάτω, βρήκαμε 5 brands, ελληνικά και ξένα, τα οποία είτε παράγουν αποκλειστικά sustainable προϊόντα, είτε έχουν αρχίσει να δημιουργούν επιπλέον σειρές από βιώσιμα υλικά.

Lejasa

To ελληνικό brand Lejasa, χρησιμοποιεί μόνο δέρμα φυτικής προέλευσης που παράγεται από τα απόβλητα της οινοποιίας όπως οι φλούδες, οι μίσχοι και οι σπόροι σταφυλιών που απορρίπτονται κατά την παραγωγή κρασιού και μετατρέπονται σε δέρμα vegan, υψηλής ποιότητας. Το vegan δέρμα είναι η πιο ηθική και φιλική προς το περιβάλλον επιλογή, καθώς χρειάζεται λιγότερους πόρους για να παραχθεί, δεν προκαλεί σχεδόν καθόλου ρύπανση σε σύγκριση με τη βιομηχανία των μολυσματικών δερμάτων και φυσικά προάγει τα δικαιώματα των ζώων.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Lejasa (@lejasa_official)

Alchimia vegan shoes

Τα χειροποίητα slides κατασκευάζονται από επαναχρησιμοποιούμενα υλικά και έτσι απαιτούνται ελάχιστοι νέοι πόροι. Τα  Alchimia είναι custom made και δημιουργούνται από την αρχή, με μοναδικά υλικά για τον καθένα. Η Νικόλ Δαλάτση, η γυναίκα που οραματίστηκε παπούτσια φιλικά προς το περιβάλλον,  αγαπά τα χρώματα και τις παραδοσιακές υφές.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Alchimia (@alchimiaveganshoes)

CAMPER

Τα CAMPER έχουν προσθέσει μία νέα σειρά παπουτσιών από βιώσιμα υλικά όπως ανακυκλωμένο λάστιχο και ζαχαροκάλαμο.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Camper (@camper)

Adidas

H Adidas επανακυκλοφόρησε τα εμβληματικά samba σε vegan έκδοση με συνθετικό επάνω μέρος και  τουλάχιστον 50% ανακυκλωμένα υλικά.

sustainable

SAYE

Φτιαγμένο με vegan νάπα βιολογικής βάσης, ανακυκλωμένη σόλα και κορδόνια από οργανικό βαμβάκι, παραδίδονται σε βιοδιασπώμενη συσκευασία. Αυτά τα καινοτόμα υλικά στα πάνινα, sustainable παπούτσια M’89 Vegan είναι εξαιρετικά μαλακά και παρέχουν άνεση και εξαιρετική αντικραδασμική προστασία.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη SAYE (@sayebrand)

YUTA

Yuta στη γλώσσα Σεμπουάνο, που ομιλείται από περίπου 20.000.000 κατοίκους στα νησιά των Φιλιππίνων, σημαίνει «γη». Από αυτό ξεκίνησε και η ιδέα του «Yuta Shoes» που σχεδιάστηκε με μια πράσινη αποστολή: να κάνει το πρώτο βήμα προς την αλλαγή. Μια αλλαγή με σεβασμό προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο. Έτσι γεννήθηκε μια συλλογή από Vegan και Eco Friendly, sustainable παπούτσια. Μια σχέση μεταξύ μόδας και οικολογικής βιωσιμότητας. Μια συλλογή που νοιάζεται για τα ζώα και τον πλανήτη.

Διαβάστε ακόμα στο intronews.gr

Tübingen: Η παραμυθένια πόλη της Ευρώπης όπου όλοι είναι vegan

Αλεξάνδρα Διονά: Το κορίτσι που θέλει να φωτίσει τον κόσμο με τα κεντήματα της

JLo in Paris: Τα χτενίσματα της Jennifer Lopez στο Παρίσι είναι η έμπνευση που χρειαζόμασταν