Το μεγαλύτερο λάθος που μπορεί να κάνει ένας ταξιδιώτης είναι να ταυτίζει την Γαλλία με το Παρίσι. Η πρωτεύουσα μπορεί να έχει τις δικές της εικόνες και πράγματα που δεν μπορείς να δεις πουθενά αλλού στον κόσμο, όμως η πραγματική Γαλλία είναι τα χωριά της.

Η αίσθηση του ρομαντισμού, η ηρεμία, τα πανέμορφα τοπία και το καλό φαγητό και κρασί που προσφέρει η γαλλική ύπαιθρος είναι κάτι μοναδικό, που δεν έχει αλλοτριωθεί ακόμα από τον υπερ-τουρισμό. Ολοένα και περισσότεροι ανακαλύπτουν τη μαγεία που αποπνέουν τα γαλλικά χωριά, με τις εντυπωσιακές εκκλησίες και πύργους.

Τα ομορφότερα γαλλικά χωριά

Στο κείμενό αυτό θα βρείτε λεπτομέρειες για 8 από τα ομορφότερα και πιο αντιπροσωπευτικά χωριά από διάφορες περιοχές της Γαλλίας.

1. Hunspach, Αλσατία

Δεν είναι δύσκολο να αντιληθφεί κανείς για ποιο λόγο το συγκεκριμένο αυτό είναι από τα διασημότερα χωριά όλης της περιοχής της ανατολικής Γαλλίας. Πρόκειται για έναν μικροσκοπικό οικισμό κοντά στα σύνορα με τη Γερμανία, με ιστορικά ξύλινα σπίτια, προσεγμένα παντζούρια βαμμένα σε έντονα χρώματα και με ζωγραφισμένα λουλούδια. Ορισμένα έχουν ακόμη και ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό, τα κυρτά τζάμια, που επιτρέπουν στους κατοίκους να βλέπουν χωρίς να τους βλέπουν απ’ έξω.

Πάσχα στα χωριά: 8 μέρη στη Γαλλία που ξεπερνάνε κάθε ελληνικό χωριό

2. Cargèse, Κορσική

Θεωρείται το πιο όμορφο χωριό ολόκληρου αυτού του ιδιαίτερου γαλλικού νησιού. Η κοινότητα φιλοξενεί δύο όμορφες εκκλησίες (μία λατινική και μια ελληνική, καθώς το ελληνικό χρώμα είναι έντονο από απογόνους Μανιατών εξόριστων εδώ και τρεις αιώνες). Το χωριό βρίσκεται πάνω στον κόλπο της Σαγκόν, ένα από τα πιο εντυπωσιακά σημεία του νησιού, το οποίο απαθανατίζεται συχνότερα από τα άλλα σε φωτογραφίες. Υπάρχουν και τρεις Γενοβέζικοι πύργοι για να εξερευνήσετε.

3. Pierrefonds, Βαλ ντ’ Ουάζ

Πάνω από την κοινότητα του Pierrefonds βρίσκεται το ομώνυμο Château, ένα εκπληκτικό μεσαιωνικό κάστρο που ξαναχτίστηκε στη θέση ενός ακόμη παλαιότερου κάστρου από τον Λουδοβίκο Α’ των Βαλουά, οι οποίοι προέρχονται από την περιοχή. Το επιβλητικό κυτίριο υπέστη σοβαρές ζημιές κατά τη διάρκεια του Εκατονταετούς Πολέμου και αγοράστηκε για ένα μικρό ποσό αιώνες αργότερα από τον Ναπολέοντα, οπότε έγινε ένα από τα πιο ρομαντικά ερείπια της Γαλλίας. Πολλές ταινίες και τηλεοπτικές εκπομπές έχουν γυρίσει σκηνές στο συγκεκριμένο και τα γύρω χωριά, αν κάτι σας θυμίζει.

Πάσχα στα χωριά: 8 μέρη στη Γαλλία που ξεπερνάνε κάθε ελληνικό χωριό

4. Saint-Bertrand-de-Comminges, Οτ Γκαρόν

Αρχικά το χωριό ιδρύθηκε ως ρωμαϊκή αποικία από τον στρατηγό Πομπήιο και κουβαλάει μαζί του μπόλικη ιστορία όλα αυτά τα χρόνια. Σήμερα είναι ένα Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, που προφανώς ενδιαφέρεται περισσότερο να καλωσορίσει επισκέπτες παρά να αποκρούσει τους εισβολείς. Μια επίσκεψη εδώ μοιάζει με πραγματικό ταξίδι στο χρόνο, αφού και η καθημερινότητα στα ήσυχα χωριά της περιοχής δεν έχει αλλάξει και πολύ από τότε που χτίστηκαν.

5. Chablis, Ιόν

Αν αγαπάτε το κρασί, προφανώς το όνομα κάτι σας θυμίζει. Και δεν έχετε άδικο. Το χωριό, όμως, από το οποίο προέρχεται το διάσημο κρασί είναι από μόνο του εκπληκτικό και από μόνο του και συναγωνίζεται τη φήμη του κρασιού. Τα οινοποιεία μπορεί να είναι το επίκεντρο της προσοχής των επισκεπτών, αλλά όσοι κάνουν το οδοιπορικό σε αυτό και τα γύρω χωριά στη βόρεια-κεντρική Γαλλία θα εντυπωσιαστούν σίγουρα από το περιβάλλον και την αρχιτεκτονική των σπιτιών του χωριού δίπλα στους αμπελώνες.

6. Giverny, Νορμανδία

Όταν μιλάμε για τον συγκεκριμένο οικισμό, η σκέψη πάει κατευθείαν στον Ζακ Κλοντ Μονέ. Ο διάσημος ιμπρεσιονιστής ζωγράφος έζησε και εργάστηκε στο χωριό τα τελευταία 40 χρόνια της ζωής του, αντλώντας έμπνευση από τη γαλήνια φύση και την αστραφτερή ομορφιά αυτού του μικροσκοπικού τόπου. Από πολλές απόψεις, είναι ο παράδεισος ενός καλλιτέχνη, με υπέροχα τοπία που προκαλούν κάποιον να τα ζωγραφίσει.

7. Ménerbes, Προβηγκία

Λιγότεροι από 1.000 άνθρωποι έχουν την τύχη να αποκαλούν το Μενέρμπ σπίτι τους. Ένα τειχισμένο χωριό στους πρόποδες των Άλπεων, αυτό το μαργαριτάρι της Προβηγκίας αξιοποιεί στο έπακρο την εκπληκτική τοποθεσία του με την εντυπωσιακή θέα και την ηρεμία. Το τελευταίο αυτό συναίσθημα δεν συνάδει με την ιστορία του χωριού, που είναι γεμάτη από πολεμικές συγκρούσεις ανά τους αιώνες.

8. Pont-Aven, Βρετάνη

Πολλοί καλλιτέχνες συνέρρεαν στο Pont-Aven στα τέλη του 19ου αιώνα και τον λόγο χρειάζεσαι μόνο μία στιγμή για να το καταλάβεις: Είναι απίστευτα όμορφο. Δημιουργοί όπως ο Εμίλ Μπερνάρ και ο Πολ Γκογκέν έφτασαν στη γαλλική δύση σε αναζήτηση έμπνευσης. Το χωριό κάποτε ήταν το κύριο κέντρο καλλιέργειας στον ποταμό Aven και διατηρεί μια γραφική γοητεία. Σε πολλά σημεία του λόφου θα δει κάποιος καβαλέτα από επίδοξους ζωγράφους να προσπαθούν να αποτυπώσουν τη μαγεία της περιοχής.