H Μιανμάρ, μια χώρα της Νοτιοανατολική Ασίας με εντυπωσιακά αξιοθέατα, ελπίζει να αρχίσει να υποδέχεται ξανά τουρίστες από όλον τον κόσμο στις αρχές του 2022. Αν και είναι μια φιλόδοξη προοπτική, τα πράγματα περιπλέκονται.

Τα περισσότερα έθνη που έκλεισαν τα σύνορά τους τα τελευταία δύο χρόνια το έκαναν αποκλειστικά για να αποτρέψουν την εξάπλωση του Covid-19. Η Μιανμάρ όμως εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τις συνέπειες ενός πραξικοπήματος από τον Φεβρουάριο του 2021, κατά το οποίο ανατράπηκε η δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση της χώρας.

Η χώρα στο παρελθόν έχει περάσει δεκαετίες υπό στρατιωτική κυριαρχία, και ανέκαθεν γεννιόταν το δίλλημα στους ταξιδιώτες εάν το ταξίδι τους θα υποστηρίξει ένα καταπιεστικό καθεστώς ή θα βοηθήσει τους ντόπιους. Στις αμφιβολίες των ταξιδιωτών έχει προστεθεί τώρα και ο φόβος για τον ιό.

Οι αξιωματούχοι έχουν ήδη δημιουργήσει ένα site, αναμένοντας τουριστικό ενδιαφέρον, αλλά έχουν καταστήσει σαφές ότι οποιοδήποτε άνοιγμα θα ελέγχεται και θα επανεξετάζεται προκειμένου να αναχαιτιστεί η πανδημία.

«Σχεδιάζουμε να ανοίξουμε ξανά τον τουρισμό για εμβολιασμένους τουρίστες εάν τα σχέδια επιτρέπουν ασφαλή ταξίδια», επιβεβαίωσε στο CNN Travel ο Zeyar Htun, αναπληρωτής διευθυντής του Τμήματος Δημοσίων Σχέσεων και Πληροφοριών στο στρατιωτικό Υπουργείο Ξενοδόχων και Τουρισμού.

Ωστόσο κυβερνήσεις προειδοποιούν τους ταξιδιώτες να μείνουν μακριά από τη χώρα, τόσο λόγω των ανησυχιών για τον Covid όσο και λόγω της αστάθειας στον απόηχο του πραξικοπήματος.

Τα προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ έχει προειδοποιήσει να μην επισκέπτονται την Μιανμάρ, πρώτον για τον υψηλό αριθμό κρουσμάτων κορωνοϊού και δεύτερον για τη συνεχιζόμενη πολιτική κατάσταση.

Σε μια ξεχωριστή συμβουλευτική, σημειώνει «Η Βιρμανία αντιμετωπίζει μια σοβαρή πολιτική, οικονομική και ανθρωπιστική κρίση εξαιτίας μιας βίαιης καταστολής από έναν ισχυρό στρατό που ενεργεί ατιμώρητα».

Πολλές επιχειρήσεις έχουν κλείσει λόγω οικονομικής πίεσης ή ιδιοκτητών που εγκαταλείπουν τη χώρα και η τουριστική βιομηχανία διοικείται τώρα από στρατιωτικούς στρατηγούς. Οι διεθνείς επωνυμίες δεν μένουν ακλόνητες. Μάλιστα, γίνεται λόγος για διακεκομμένες διακοπές ρεύματος και περιστασιακές διακοπές λειτουργίας του Διαδικτύου, κάτι που μπορεί να δυσκολέψει τη διατήρηση της επαφής με άτομα εκτός της χώρας.

https://www.intronews.gr/8420-2-danny-fenster-dimosiografos-myanmar

Η Pandaw, μια εταιρεία που διοργανώνει κρουαζιέρες στη Νοτιοανατολική Ασία και ειδικεύεται στις εκδρομές στον ποταμό Μεκόνγκ, ανακοίνωσε ότι κλείνει οριστικά τις δραστηριότητές της στη Μιανμάρ και στην ευρύτερη περιοχή μετά από περισσότερα από 25 χρόνια λειτουργίας, κατηγορώντας τόσο τον Covid όσο και «την κρίσιμη πολιτική κατάσταση».

Οι διεθνείς ταξιδιώτες που αποφασίζουν να επισκεφθούν τη Μιανμάρ θα πρέπει να βεβαιωθούν ότι είναι προετοιμασμένοι για απρόοπτα, λέει ο Todd Handcock, ο οποίος ως πρόεδρος της Collinson International για την Ασία-Ειρηνικό συμβουλεύει τους εταιρικούς πελάτες να ταξιδεύουν με ασφάλεια και να διαχειρίζονται τον κίνδυνο.

Πού στοχεύει η κυβέρνηση της Μιανμάρ

Η κυβέρνηση πιθανώς θα στοχεύσει αρχικά σε επισκέπτες από τη Νοτιοανατολική Ασία. Εκτός από τους παραθεριστές, υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να επανασυνδεθούν με την οικογένεια τους, Βουδιστές ανυπόμονοι να δουν μερικούς από τους ιερούς ναούς της χώρας και επιχειρηματίες.

«Υπήρχε πάντα μια σχέση, ειδικά για τον βουδιστικό κόσμο, με την Ταϊλάνδη, το Λάος και μέρη της Καμπότζης, όπου υπάρχουν θρησκευτικές πρωτεύουσες που είναι σημαντικές στο θρησκευτικό ημερολόγιο», εξηγεί ο Tyler Dillon , ένας ταξιδιωτικός προγραμματιστής της Trufflepig και περιηγητής στην περιοχή.

Η παγόδα Shwedagon στη Γιανγκόν, αποτελεί μια σημαντική βουδιστική τοποθεσία στη Μιανμάρ . Η φωτεινή χρυσή κατασκευή φιλοξενεί πολλά ιερά βουδιστικά κειμήλια, συμπεριλαμβανομένων οκτώ τριχών που λέγεται ότι προέρχονται από το κεφάλι του Βούδα. Ως αποτέλεσμα, είναι ένα δημοφιλές σημείο για βουδιστές προσκυνητές από όλο τον κόσμο.

Ο Andrea Valentin, πρώην σύμβουλος υπεύθυνου τουρισμού στη Μιανμάρ, λέει ότι το θέμα είναι περίπλοκο. «Είναι λίγο επιπόλαιο να συζητάμε για τον τουρισμό στη χώρα αυτή τη στιγμή, παρά τις έντονες προσπάθειες του Υπουργείου Ξενοδοχείων και Τουρισμού να προσποιηθεί το αντίθετο», λέει.

Ο Valentin λέει ότι είναι ακόμα δυνατό να ταξιδεύεις με τρόπο που δεν βοηθά στη χρηματοδότηση του στρατιωτικού καθεστώτος, αν και είναι δύσκολο και οι περισσότερες επιχειρήσεις βρίσκονται σε πιο αγροτικές περιοχές.