Η Ευρώπη έχει εξερευνηθεί τώρα σπιθαμή προς σπιθαμή. Κι όμως, υπάρχουν περιοχές πολύ όμορφες, που ούτε καν γνωρίζεις ότι υπάρχουν. Και βρίσκονται δίπλα μας. Η Αλβανία είναι η χώρα των Βαλκανίων που αποτελεί μια έκπληξη για όποιον την επισκεφθεί.

Τραχιά βουνά γεμάτα με ήσυχα μονοπάτια πεζοπορίας, αρχαία ερείπια κρυμμένα στη σκιά των δέντρων, πολύ όμορφες παραλίες και αναπτυσσόμενα αστικά κέντρα.  Μια χώρα που, όσον αφορά και τον τουρισμό, ήταν απομονωμένη από μεγάλο μέρος της υπόλοιπης ηπείρου μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1990 και τώρα προσπαθεί να κερδίσει το χαμένο έδαφος.

Χώρα των Βαλκανίων με έκταση όσο η Στερεά Ελλάδα

Mε έκταση λίγο μεγαλύτερη από τη δική μας γεωγραφική περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας, η Αλβανία έχει διασκορπισμένα ορισμένα από τα πιο ενδιαφέροντα σημεία της. Κάτι που συμβαίνει, λίγο-πολύ, με κάθε χώρα των Βαλκανίων.

1. Τίρανα

Η πρωτεύουσα της Αλβανίας και το μόνο μέρος που πραγματικά μοιάζει με μεγαλούπολη σ’ αυτή τη χώρα των Βαλκανίων. Τα Τίρανα δεν προσπαθούν να κρύψουν την πρόσφατη ιστορία τους. Τα κέντρα ανάκρισης και οι φυλακές της κομμουνιστικής εποχής μετατράπηκαν σε μουσεία, γκαλερί τέχνης και μνημεία. Ακριβώς δίπλα τους μπορεί να βρει κανείς μπαρ και εστιατόρια. Τα Σαββατοκύριακα μπορείς να ανέβεις με το τελεφερίκ στο βουνό Dajti. Οι ντόπιοι συνηθίζουν να απολαμβάνουν τη θέα στην πόλη ενώ ψήνουν αρνί στη σούβλα.

Η χώρα των Βαλκανίων που την κοροϊδεύαμε και την υποτιμούσαμε: Έγινε ελκυστικός προορισμός και μας κοντράρει

2. Μπεράτ

Το όμορφο Μπεράτ είναι μια πόλη με δύο μισά. Κάτω στην όχθη του ποταμού, τα σπίτια συγκεντρώνονται στην πλαγιά ενός δασωμένου λόφου. Αν ανέβεις στην κορυφή του λόφου, θα φτάσεις στο άλλο – και πολύ μεγαλύτερο – μισό της πόλης. Μια ανακαινισμένη μεσαιωνική πύλη οδηγεί στην Καλάτζα, στο φρούριο, όπου βρίσκεις ένα σωρό εκκλησίες και παλιά τζαμιά, που έχουν μετατραπεί σε μουσεία.

3. Ξαμίλ

To Eξαμίλι είναι το κατ’ εξοχήν παραθαλάσσιο σημείο της Αλβανίας. Αν και απέχει πολύ από το να έχει πλήρως διαμορφωθεί ως τουριστικός χώρος. Οι ακτές περιλαμβάνουν αρκετούς αστραφτερούς κόλπους, παραλίες και μικρά νησάκια. Ο μαζικός τουρισμός, που τροφοδοτείται από επισκέπτες από γειτονικές μεσόγειες χώρες, έχει αλλάξει δραματικά την αλβανική ακτογραμμή τα τελευταία χρόνια. Η περιοχή, όμως, διατηρεί τη χαλαρή μαγεία που προσέλκυσε για πρώτη φορά τους ανθρώπους στην Αλβανική Ριβιέρα. Και τα θαλασσινά είναι εξαιρετικά, και πολύ φθηνά.

4. Αργυρόκαστρο

Η ιστορία της μικρής λοφώδους πόλης Αργυροκάστρου, στη νότια Αλβανία, εκτείνεται πριν από τουλάχιστον 2.500 χρόνια. Όποιος θέλει να πάρει μια γεύση,  πολλοί θησαυροί είναι τοποθετημένοι στο μικρό μουσείο της πόλης. Οι περισσότεροι τουρίστες, όμως, επισκέπτονται άνθρωποι σήμερα όμως έρχονται εδώ για να δουν τα 600 περίπου εντυπωσιακά αρχοντικά της Οθωμανικής εποχής που είναι διάσπαρτα στην πόλη και στη γύρω πλαγιά, μερικά από τα οποία είναι ανοιχτά για τους επισκέπτες. Το κέντρο της πόλης είναι τουριστικό, γεμάτο με πλακόστρωτα δρομάκια, καλλιτεχνικά καφέ και πολλά καταστήματα με σουβενίρ. Kάτι που δεν βρίσκεις σε πολλές πόλεις σ’ αυτή τη χώρα των Βαλκανίων.

Η χώρα των Βαλκανίων που την κοροϊδεύαμε και την υποτιμούσαμε: Έγινε ελκυστικός προορισμός και μας κοντράρει

5. Μπούτριντ

Αναμφισβήτητα είναι η πιο εντυπωσιακή ιστορική τοποθεσία στην Αλβανία. Το Βουθρωτό είναι μια αρχαία ελληνική πόλη με πέτρες και βράχους σε κίτρινο ηλίανθο. Μερικά από τα ερείπια, η αγορά, το θέατρο και τα δημόσια λουτρά ειδικότερα, είναι εξαιρετικά καλά διατηρημένα. Ολόκληρο το συγκρότημα βρίσκεται σε όμορφη τοποθεσία κάτω από σκιερά δάση και στις όχθες μιας ήσυχης παράκτιας λιμνοθάλασσας. Εξαιρετικός τόπος για μια ήρεμη εκδρομή.

6. Σκόδρα

Η μεγάλη πόλη της Σκόδρας, η οποία βρίσκεται στην πλευρά της ομώνυμης λίμνης (την οποία αυτή η χώρα των Βαλκανίων μοιράζεται με το Μαυροβούνιο) σε μικρή απόσταση από τη θάλασσα, δεν έχει μεγάλη τουριστική κίνηση. Με τα βαμμένα σε παστέλ κτίρια και τις κομψές πλατείες, έχει μια ξεχωριστή ατμόσφαιρα που θυμίζει Ιταλία. Δεν θεωρείται άδικα η πολιτιστική πρωτεύουσα σ’ αυτή τη χώρα των Βαλκανίων.

Η πόλη διαθέτει μερικά από τα καλύτερα μουσεία της Αλβανίας (όπως το Εθνικό Μουσείο Φωτογραφίας Marubi, το οποίο καλύπτει την ιστορία της φωτογραφίας στην Αλβανία και το Site of Witness and Memory Museum, που περιγράφει το πρόσφατο κομμουνιστικό παρελθόν της Αλβανίας). Υπάρχει, επίσης, ένα μεγάλο συγκρότημα φρουρίων, μερικά εξαιρετικά εστιατόρια (τα περισσότερα ιταλικά)και μεγάλες, αμμώδεις παραλίες.

7. Αλβανικές Άλπεις

Οι Αλβανικές Άλπεις, αλλιώς γνωστές ως Καταραμένα Όρη, κάθε άλλο παρά καταραμένες είναι. Αποτελούν, πάντως, το έμβλημα στη συγκεκριμένη χώρα των Βαλκανίων. Οι κοιλάδες αυτών των πανύψηλων βουνών είναι γεμάτες με λιβάδια, βοσκοτόπια και λίμνες μέσα σε ζωηρό πράσινο. Οι πλαγιές, που είναι πυκνά δασωμένες και γίνονται ένα φλογερό κόκκινο και πορτοκαλί το φθινόπωρο, οδηγούν σε κορυφές που καλύπτονται από χιόνι τους χειμωνιάτικους μήνες. Η χώρα των Βαλκανίων που είναι πιο κατάλληλη για πεζοπορία στο βουνό. Το πιο διάσημο μονοπάτι είναι το Peaks of the Balkans Trail, το οποίο διασχίζει τις γειτονικές χώρες Κοσσυφοπέδιο και Μαυροβούνιο.

8. Απολλώνια

Μακριά από τα μεγάλα αστικά κέντρα και τις παραλίες, και ελάχιστα γνωστά στους περισσότερους ξένους επισκέπτες σ’ αυτή τη χώρα των Βαλκανίων, τα ερείπια της αρχαίας ιλλυρικής πόλης της Απολλωνίας είναι ένα τεράστιο συγκρότημα 2.500 ετών από μισοκαμμένους τοίχους, μωσαϊκά και πυλώνες, απλωμένα σε λόφους με ελαιόδεντρα. Το θέατρο και το διοικητικό κέντρο εξακολουθούν να διατηρούν το μεγαλείο τους. Το γεμάτο εκθέματα μουσείο του αρχαιολογικού χώρου αξίζει σίγουρα μια επίσκεψη.

9. Παραλία Gjipe

Το μονοπάτι στην πλαγιά του γκρεμού προς την παραλία Gjipe της Αλβανίας ξεκινά δίπλα από τους χοντρούς πέτρινους τοίχους της Μονής του Αγίου Θεοδώρου. Μόλις κοιτάξεις αυτή τη μικρή παραλία με άσπρα βότσαλα, που βρίσκεται κάτω από βράχους στις εκβολές ενός δασώδους φαραγγιού, θα νομίζεις ότι βρίσκεσαι στον παράδεισο της παραλίας της Μεσογείου. Η ατμόσφαιρα στο Γκίπε παραμένει χαμηλών τόνων και η ανάπτυξη είναι  περιορισμένη. Υπάρχει ένα εποχικό παραλιακό καφέ και, σε μικρή απόσταση μέχρι το φαράγγι, ένας βασικός χώρος για κάμπινγκ. Τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο έχει πολύ λιγότερο κόσμο.