Μια πολύ σημαντική διάκριση στον τομέα του τουρισμού κατέκτησε η Αθήνα, κερδίζοντας τον τίτλο του κορυφαίου ευρωπαϊκού city break προορισμού (Europe’s Leading City-break Destination), στη διοργάνωση των World Travel Awards 2024.

Ο τουρισμός πόλεων (city break) αποτελεί σημαντικό τροφοδότη της οικονομίας των πόλεων όλες τις εποχές. Παρόλο που περιορίζεται από Παρασκευή έως Δευτέρα, ο city break τουρισμός δίνει σημαντική οικονομική «ανάσα» και πρόσθετη φήμη στις περιοχές που μπορούν να τον προσφέρουν.

Η τελετή απονομής των βραβείων πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο, όπου την εβδομάδα (5-7 Μαρτίου) διοργανώθηκε και η ITB Berlin, μία από τις κορυφαίες εκθέσεις τουρισμού στην Ευρώπη, στην οποία η Αθήνα συμμετέχει με ειδικό χώρο στο Περίπτερο του ΕΟΤ.

Είναι η δεύτερη φορά που η ελληνική πρωτεύουσα κερδίζει το συγκεκριμένο βραβείο στον σημαντικό αυτόν θεσμό, (η πρώτη ήταν το 2018), ανάμεσα σε πόλεις-ορόσημα: το Άμστερνταμ, τη Βενετία, το Βερολίνο, τη Γενεύη, το Δουβλίνο, την Κοπεγχάγη, τη Λισαβόνα, το Λονδίνο, το Παρίσι, το Πόρτο και την Ρώμη, ήταν υποψήφιες στην ίδια κατηγορία.

Τι είναι αυτό που κάνει την Αθήνα να ξεχωρίζει

Η μακραίωνη ιστορία της Αθήνας δημιουργεί έναν αστικό πολιτισμό πλούσιο σε αποχρώσεις. Τα μνημεία της πόλης, τα περιαστικά τοπία της, οι εκδηλώσεις που φιλοξενεί στη διάρκεια του έτους προσφέρουν έναν γοητευτικό, πολύχρωμο «καμβά», που περιμένει τον επισκέπτη να τον συμπληρώσει με τα δικά του χρώματα.

Η Αθήνα, καθώς υπάρχει εδώ και πολλούς αιώνες, μοιάζει με ένα καλειδοσκόπιο ιστορίας και πολιτισμού. Τα πάμπολλα μουσεία φιλοξενούν στις προθήκες τους θησαυρούς ανεκτίμητους και γίνονται πόλος έλξης των επισκεπτών.

Τα μνημεία της αρχαίας Αθήνας συνομιλούν με τα ρωμαϊκά, η βυζαντινή παράδοση με την «αύρα» της οθωμανικής αρχιτεκτονικής και ο δυτικότροπος νεοκλασικισμός του 19ου αιώνα με τη σύγχρονη αρχιτεκτονική πραγματικότητα, δημιουργώντας ένα γοητευτικό αστικό αμάλγαμα!

Η πρωτεύουσα αγαπά τις τέχνες, τα γράμματα και τις επιστήμες. Μεγάλα φεστιβάλ, συνέδρια, πολιτιστικές δραστηριότητες, συναυλίες και θεατρικά δρώμενα διοργανώνονται στην Αθήνα. Ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με την εικαστική πρωτοπορία, με μεγάλους μουσικούς ερμηνευτές και με θεατρικά σχήματα παγκόσμιας φήμης.

Η Αθήνα δεν κοιμάται ποτέ. Η φιλόξενη διάθεση των Αθηναίν, ο ανοιχτόκαρδος χαρακτήρας τους και η ανθρωποκεντρική τους αντίληψη θα κάνουν τον επισκέπτη να νιώσει πως βρίσκεται ανάμεσα σε φίλους. Όμορφα μαγαζιά, νυχτερινά κέντρα, ξενοδοχεία πολυτελείας δημιουργούν τις ιδανικές συνθήκες για να απολαύσει κάποιος τη διαμονή του σε αστικό περιβάλλον.

Η Αθήνα υποψήφια σε έξι κατηγορίες

Εκτός από το βραβείο του κορυφαίου city break προορισμού στην Ευρώπη, η Αθήνα ήταν υποψήφια σε αυτή τη διοργάνωση σε πέντε ακόμη κατηγορίες για αντίστοιχα ευρωπαϊκά βραβεία: Κορυφαίος Πολιτιστικός Προορισμός, Κορυφαίος Προορισμός Συναντήσεων και Συνεδρίων, Κορυφαίος Προορισμός Κρουαζιέρας, Κορυφαίο Γραφείο Συνεδρίων και Επισκεπτών και Κορυφαίο Αξιοθέατο για την Ακρόπολη.

Σημειώνεται ότι είναι η δεύτερη φορά που η ελληνική πρωτεύουσα κερδίζει το συγκεκριμένο βραβείο στον σημαντικό αυτόν θεσμό, (η πρώτη ήταν το 2018), ανάμεσα σε πόλεις – ορόσημα: το Άμστερνταμ, η Βενετία, το Βερολίνο, η Γενεύη, το Δουβλίνο, η Κοπεγχάγη, η Λισαβώνα, το Λονδίνο, το Παρίσι, το Πόρτο και η Ρώμη ήταν υποψήφιες στην ίδια κατηγορία.

Το βραβείο προστίθεται στις σημαντικές διακρίσεις της πόλης που έχουν επιτευχθεί στην ίδια διοργάνωση κατά την τελευταία δεκαετία. Η Αθήνα αναδείχθηκε κορυφαίος Πολιτιστικός Προορισμός παγκοσμίως για το 2022 και το 2023, και αντίστοιχα της Ευρώπης, τις ίδιες χρονιές.

Το Γραφείο Συνεδρίων και Επισκεπτών του Δήμου Αθηναίων κέρδισε τον τίτλο του καλύτερου Γραφείου Συνεδρίων και Επισκεπτών της Ευρώπης για το 2018 και το 2022. Τέλος, η διοργάνωση έχει αναδείξει την Ακρόπολη ως κορυφαίο Τουριστικό Αξιοθέατο για το 2014 και το 2018.