Ένα ταξίδι στη Βαρκελώνη σημαίνει στάνταρ πράγματα, έτσι; Σαγράδα Φαμίλια, Λας Ράμπλας, Καμπ Νου, Γκαουντί, λόφος του Μοντζουίκ. Όποιον ταξιδιωτικό οδηγό ή ιστοσελίδα κι αν ανοίξεις, εκεί θα σε οδηγήσουν. Κι όμως, η Βαρκελώνη, παρά τον υπερ-τουρισμό και τα εκατομμύρια λέξεις που’ χουν γραφτεί γι’ αυτήν, έχει τα μυστικά της. Κάθε όμορφη μεγαλούπολη τα έχει, όχι μόνο στην Ισπανία.

Βαρκελώνη: Κρυμμένες ομορφιές και αξιοθέατα-έκπληξη

Πέρα από τα τουριστικά spots, που τα γνωρίζουν όλοι, υπάρχουν κρυμμένες ομορφιές, σημεία που μπορείς να απολαύσεις τη θέα, αξιοθέατα-έκπληξη και μαγαζιά που μπορείς να γευτείς λίγο περισσότερο την πόλη ως ντόπιος και όχι ως τουρίστας.

Bunkers El Carmel

Αν θέλεις να δεις όλη τη Βαρκελώνη πιάτο, όπως π.χ. βλέπεις την Αθήνα από το Λυκαβηττό, μην πας στο Μοντζουίκ, αλλά σ’ ένα πολύ πιο ήρεμο μέρος. Το Bunkers El Carmel είναι ένα τσιμεντένιο συγκρότημα αντιαεροπορικής άμυνας, με καταφύγια και πολυβολεία (έχουν αφαιρεθεί τα όπλα, φυσικά). Δεσπόζει στην ομώνυμη περιοχή, η οποία βρίσκεται βέβαια έξω από την πόλη. Θα αποζημιωθείς, όμως, από τη θέα, ειδικά αν αποφασίσεις να ανέβεις νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα, στο ηλιοβασίλεμα. Στην πρώτη επιλογή, πάντως, μπορεί να είσαι και μόνος.

Parc de Laberint d’Horta

Από τα πιο εντυπωσιακά πάρκα της Βαρκελώνης, αλλά και από αυτά με τους λιγότερους επισκέπτες, καθώς βρίσκεται στις βόρειες γειτονιές. Δημιουργήθηκε ήδη από τον 18ο αιώνα και για δεκαετίες ήταν το πιο δημοφιλές σημείο για μια μονοήμερη απόδραση των κατοίκων της πόλης. Φυσικά, το προδίδει και το όνομα, υπάρχει και λαβύρινθος, φυσικός: Θάμνοι με ύψος πάνω από 2 μέτρα και δαιδαλώδεις διαδρομές, που προσθέτουν στην περιπέτεια της εξερεύνησης.

Placa Sant Felip Neri

Μια βουτιά στο παρελθόν της πόλης αυτή η πλατεία, δίπλα στη γειτονιά Gotic, μια από τις πιο πολυσύχναστες. Κι όμως, δεν έχει την προσοχή που της αξίζει. Στο κέντρο της πλατείας ένα μικρό συντριβάνι, στη μία της άκρη μία εκκλησία και στην άλλη ένα σχολείο. Στους τοίχους της εκκλησίας και του σχολείου βλέπεις τις τρύπες από τα θραύσματα χειροβομβδίων και ναρκών. Η περιοχή ήταν θέατρο μιας αιματηρής μάχης του ισπανικού εμφυλίου, το 1938. Γι’ αυτό την άφησαν ίδια κι απαράλλαχτη.

Βαρκελώνη tips τι να δεις αξιοθέατα

Jardins de Mossen Costa i Llobrera

Αν επιλέξεις να ανέβεις στο λόφο του Μοντζουίκ με το τελεφερίκ, αποκλείεται να μην πέσει το μάτι σου πάνω του, προς το τέλος της διαδρομής: Ένας σχετικά μεγάλος κήπος γεμάτος κάκτους! Κάθε είδους και σχήματος, απ’ αυτούς που φυτρώνουν στις μεξικάνικες ερημιές κυρίως. Μπορείς να χαζέψεις του κάκτους, αλλά όταν σηκώνεις το βλέμμα έχεις θέα όλη την πόλη, μέχρι και το λιμάνι.

Carretera de las Aigues

Για τους φίλους της πεζοπορίας και της ποδηλασίας, κλασική επιλογή. Ένας δρόμος μήκους 20 χιλιομέτρων (!) που περνάει απ’ όλους τους λόφους, οι οποίοι δεσπόζουν πάνω από την πόλη. Η σκιά από τα δέντρα και στις δύο πλευρές του είναι ευεργετική, η θέα πανέμορφη και η ηρεμία φανταστική. Δεν υπάρχει τουρίστας ούτε για δείγμα εκεί, μόνο ντόπιοι που βολτάρουν με τα κατοικίδιά τους ή κάνουν ποδήλατο.

Antic Teatre

Οι terrazas, αυτά τα υπερυψωμένα πλατώματα ανάμεσα στα κτίρια, είναι πολύ δημοφιλείς στη Βαρκελώνη. Τα περισσότερα, βέβαια, είτε βρίσκονται κοντά σε κεντρικούς δρόμους και είναι πολυσύχνατα, είτε είναι απλησίαστα οικονομικά για να καθίσεις να πιεις ένα ποτό. Στο Antic Teatre τουλάχιστον ο κόσμος είναι όσος πρέπει να είναι για να έχεις την αίσθηση ότι βγήκες αλλά να μην στριμώχνεσαι και οι τιμές είναι λογικές. Διότι βρίσκεται στη γειτονιά Μπορν, κοντά στη Μπαρτσελόνετα.

άγνωστα αξιοθέατα να δεις στη Βαρκελώνη

Placa del Sol, Gracia

Αν αφήσεις πίσω του τη Σαγράδα Φαμίλια και κατευθυνθείς βορειοδυτικά, μπαίνεις στην La Gracia, μια από τις πιο αναλλοίωτες από τον τουρισμό γειτονιές της πόλης. Ήταν αυτόνομος δήμος μέχρι το 1950, όταν και απορροφήθηκε από την υπόλοιπη Βαρκελώνη. Οι κάτοικοι έχουν κρατήσει την παραδοσιακή αρχιτεκτονική. Οι πλατείες της, όμορφες και ήσυχες, είναι ιδανικές για περιπάτους, όπως η Placa del Sol, η πλατεία του ήλιου. Εκεί κοντά βρίσκεται και το πρώτο σπίτι του Γκαουντί (Casa Vicens Gaudi), το οποίο έχει μετατραπεί σε μουσείο.

Monestir de Pedralbes

ΟΚ, προφανώς δεν ταξίδεψες στη Βαρκελώνη για να κάνεις θρησκευτικό τουρισμό, αλλά η επίσκεψη σ’ αυτό το μεσαιωνικό μοναστήρι γοτθικού ρυθμού είναι άλλη εμπειρία. Μπορείς να θαυμάσεις την αρχιτεκτονική του χώρου, αλλά και τους θαυμάσιους εξωτερικούς χώρους με τους φροντισμένους κήπους. Το μοναστήρι ιδρύθηκε τον 13ο αιώνα μ.Χ. κι ακόμα διαβιούν στους χώρους του Φραγκισκανοί μοναχοί. Ο εξωτερικός χώρος χρησιμοποιείται μέχρι και για καλλιτεχνικές εκθέσεις.

El Jardi Bar

Πρόκειται για μπαρ, αλλά βγάλε από το μυαλό σου οτιδήποτε σου έρχεται όταν ακούς τη λέξη. Σφηνωμένο ανάμεσα σ’ ένα πανεπιστημιακό ίδρυμα και σε μια βιβλιοθήκη, το συγκεκριμένο μπαρ σου δίνει την αίσθηση του μουσείου. Αρκετοί το επισκέπτονται για ένα-δύο χαλαρά ποτάκια νωρίς το απόγευμα, είτε για ένα απεριτίφ. Αλλά είναι εξαιρετική η αίσθηση όταν κάθεσαι σ’ ένα τραπέζι στον κήπο. El Jardi σημαίνει κήπος, βέβαια.

Teatre Grec

Είναι δυνατόν να μην έχει ελληνικό θέατρο η Βαρκελώνη, ένας από τους παλαιότερους οικισμούς σε όλη την Ιβηρική χερσόνησο, και μάλιστα με διαχρονικά έντονο το πολιτισμικό της στοιχείο; Κρυμμένο στη σκιά του κάστρου του Μοντζουίκ, στον ομώνυμο λόφο, το Teatre Grec δεν συγκεντρώνει ορδές θαυμαστών. Αλλά είναι ένα αξιοθέατο πολύ οικείο για εμάς τους Έλληνες, που θαυμάζουμε τέτοια θέατρα σε πολλές περιοχές της πατρίδας. Πολλοί νέοι πηγαίνουν εκεί για να απολαύσουν την ησυχία, τα τιτιβίσματα των πουλιών και για να διαβάσουν με την ησυχία τους ένα βιβλίο.

Βαρκελώνη

CosmoCaixa

Η Βαρκελώνη έχει επιλογές μουσείων για να επισκεφθείς, αλλά το συγκεκριμένο είτε δεν αναφέρεται καθόλου στις επιλογές, είτε βρίσκεται τελευταίο στη λίστα. Πολύ κακώς! Πρόκειται για εξαιρετικά ενδιαφέρον μουσείο, με βάση τις επιστήμες, τη βιολογία και την τεχνολογία. Υπάρχουν και ζωντανά εκθέματα, είδη απ’ όλο τον κόσμο, τα οποία διαβιούν σε μεγάλα γυάλινα κλουβιά, στα οποία επικρατούν οι συνθήκες που βρίσκουν και στο φυσικό τους περιβάλλον (υγρασία, θερμοκρασία κτλ.).

Can Borrell

Πώς έχουμε οι Αθηναίοι τις «εξοχικές ταβέρνες» στη Χασιά και τους πρόποδες της Πάρνηθας; Κάτι τέτοιο ισχύει και μ’ αυτό το εστιατόριο, που ξεκίνησε σαν οικογενειακή επιχείρηση, αλλά μπήκε στα ραντάρ των τουριστικών οδηγών στη Βαρκελώνη και τώρα χρειάζεται να κάνεις κράτηση πριν πας, για να είσαι σίγουρος ότι δεν θα μείνεις νηστικός. Ένα εστιατόριο μέσα στην εξοχή, στην Serra de Collserola, όπου μπορείς να πας και με αυτοκίνητο, αλλά ακόμα και με τα πόδια, αν αντέχεις. Για το γυρισμό μπορείς να καλέσεις ταξί.