Η Κωνσταντινούπολη είναι αγαπημένος τουριστικός προορισμός για τους Έλληνες, ανεξάρτητα αν έχουν μικρασιατικές ρίζες ή όχι. Η αύρα της Πόλης, σε συνδυασμό με τα τεράστιου ελληνικού ενδιαφέροντος αξιοθέατα (από την Αγιά Σοφιά μέχρι τα Πριγκηπόνησα) συγκεντρώνουν χιλιάδες Ελλήνων που θέλουν να την επισκεφθούν, μάλιστα πολλοί το’ χουν κάνει περισσότερες από μία φορές, είτε με οργανωμένο γκρουπ, είτε μεμονωμένα.

Γνωστή και για το εκπληκτικό της φαγητό, η Πόλη προσφέρει άφθονες επιλογές και σε κρεατικά και σε ψαρικά, για όλα τα γούστα και όλα τα βαλάντια. Υπάρχει μια παγίδα, όμως, στην οποία πέφτουν οι περισσότεροι. Τα μέρη που επισκέπτονται εξαντλούνται σε ορισμένα που έχουν υπερπροβληθεί από τους ταξιδιωτικούς οδηγούς και από τους ίδιους τους κατοίκους της Κωνσταντινούπολης θεωρούνται τόσο «τουριστικά», που δεν τα πλησιάζουν. Η mainstream πλευρά της Πόλης είναι γνωστή, καιρός να γνωρίσουμε και μια πιο άγνωστη πλευρά της που έχει σχέση με το φαγητό.

Παραδοσιακή ανατολίτικη κουζίνα στην Κωνσταντινούπολη

Για να βρεις την παραδοσιακή ανατολίτικη κουζίνα χωρίς πολύ τουρισμό δεν χρειάζεται να ξενιτευτείς στα προάστια της Κωνσταντινούπολης. Οι επιλογές που θα βρεις παρακάτω αφορούν τις παραδοσιακές συνοικίες, όπου κινείται το 95% των τουριστών (Φατίχ, Μπέγιογλου, Μπεσίκτας στην ευρωπαϊκή πλευρά και Καντίκιοϊ στην ασιατική). Ακόμα κι εκεί μπορείς να βρεις εξαιρετικά πιάτα, που θα σε ενθουσιάσουν.

Kasap Osman

Κασάπ σημαίνει χασάπης, βέβαια. Ο χασάπης Οσμάν, εστιατόριο από το 1964, προσφέρει το γευστικότερο κεμπάμπ ντονέρ που θα βρεις σ’ ολόκληρο το Σουλτάνχαμετ. Το ντονέρ, για τους ελάχιστους που δεν γνωρίζουν, είναι το τουρκικό τυλιχτό. Το οποίο, βέβαια, είναι παραδοσιακά πιο μεγάλο απ’ ότι το αντίστοιχο ελληνικό, με πατάτες, λαχανικά και λεπτές φέτες γύρου (από αρνίσιο κρέας συνήθως). Αν θες να δοκιμάσεις κάτι άλλο, εκεί θα βρεις ποικιλία από πιάτα βασισμένα σε ψητά κρέατα: Σις κοτόπουλο, σουβλάκι κοτόπουλο, μπριζόλες, αρνίσια παϊδάκια και τα διάσημα Ούρφα κεμπάμπ και Άδανα κεμπάμπ.

Kasap Osman, Cd Hoca Pasa Mh Hocapaşa no8/A FATİH SİRKECİ

Κωνσταντινούπολη, πέρα από τα mainstream: Πού να πας για φαγητό

Kral Kokorec

Το κοκορέτσι δεν είναι πολύ δημοφιλές στους Ευρωπαίους τουρίστες. Πολύ καλά κάνουν, λέμε εμείς, διότι αφήνουν ανοιχτό το δρόμο για όλους όσοι το λατρεύουν. Ο «βασιλιάς του κοκορετσιού» σου προσφέρει όλο το χρόνο το ιδιαίτερο αυτό έδεσμα, δεν χρειάζεται να φτάσει το Πάσχα για να το γευτείς. Το συγκεκριμένο εστιατόριο έχει και το εξής χαρακτηριστικό: Δεν σερβίρει το κοκορέτσι στις γνωστές ροδέλες, όπως το’ χουμε συνηθίσει σε όλες τις ελληνικές ταβέρνες. Το σερβίρει και σε μικρά κομματάκια, τα’ χει κόψει ο ψήστης έτσι ώστε κάθε μπουκιά να τα περιέχει όλα, και αντεράκια, και γλυκαδάκια και συκωτάκια. Φυσικά υπάρχει η επιλογή να γευτείς το κοκορέτσι και σε ντονέρ, κάτι που δεν προσφέρεται παρά σε ελάχιστα μαγαζιά στην Ελλάδα.

Kral Kokorec,  Hobyar, Büyük Postane Cd. No 26/1, 34112 Fatih

Antakya Mutfagi

Αν σ’ αρέσουν τα μεζεδάκια κι όχι τα κυρίως πιάτα, αυτό το μαγαζί στην Κωνσταντινούπολη θα σε ενθουσιάσει. Στον κατάλογό τους θα βρεις πάνω από μια ντουζίνα πιάτα  ζεστών και κρύων ορεκτικών, με πιο εκλεκτό χούμους αρωματισμένο με σκόρδο, σησαμέλαιο και λεμόνι. Την χωριάτικη σαλάτα το μαγαζί την αποκαλεί «coban salad» (του τσοπάνη, δηλαδή), με ντομάτες, κρεμμύδια, αγγούρι, πιπεριά και μαϊντανό. Δεν έχει σχέση με την χωριάτικη σαλάτα που προσφέρουν αντίστοιχα ελληνικά μαγαζιά σε τουριστικά μέρη της Αθήνας. Από κυρίως πιάτα το μαγαζί φημίζεται για το κοτόπουλο σις κεμπάπ.

Antakya Mutfagi, Κatip Mustafa Çelebi, Küçük Parmakkapı Sk. No:9 D:4, 34433 Beyoğlu

Ulas Balikcilik

Ας πάμε και στα ψάρια, που στα τουρκικά λέγονται «μπαλίκ». Το «μπαλικτσιλίκ» στον τίτλο του συγκεκριμένου εστιατορίου σημαίνει «αλιεία», και φημίζονται ότι προσφέρουν θαλασσινά και ψάρια πιασμένα στα δίχτυα του δικού τους ψαράδικου, το οποίο βγαίνει κάθε βράδυ ανοιχτά του Βοσπόρου. Προσφέρει πολλά είδη φρέσκων ψαριών όπως πέρκες, λαβράκια, σολομούς, τσιπούρα και σκουμπριά. Το μαγαζί βρίσκεται σε μια από τις πιο χαρακτηριστικές γειτονιές της Κωνσταντινούπολης, το Cihangir. Πρόκειται για μια ψαροταβέρνα με χαρακτηριστική διακόσμηση, απ’ αυτές που επιβιώνουν ακόμα σε πιο απομακρυσμένα ελληνικά νησιά. Οι τιμές είναι πολύ ελκυστικές.

Ulas Balikcilik, Firuzağa, Türkgücü Cd. No:27/A, 34420 Beyoğlu

Dürümzade

Δεν χτυπάει πολύ στο μάτι αυτό το εστιατόριο, αλλά και μόνο ότι το είχε επισκεφθεί (και διαφημίσει) ο αείμνηστος Άντονι Μπουρντέν (από τα λίγα που πήγε στην Κωνσταντινούπολη) δείχνει την ποιότητά του. Αυτή η διαφήμιση έφερε προφανώς και πολλή πελατεία, αλλά ο ιδιοκτήτης Χαλούκ δεν άλλαξε καθόλου τη συνταγή για τα κεμπάπ του. Durum είναι μία ακόμα ονομασία του ντονέρ, οπότε καταλαβαίνεις ποια είναι η σπεσιαλιτέ του μαγαζιού. Στον τοίχο, φυσικά, υπάρχει μια μεγάλη φωτογραφία του Μπουρντέν, που υπενθυμίζει τον πιο διάσημο πελάτη στα χρόνια της ύπαρξής του.

Durumzade, Hüseyinağa, Kamer Hatun Cd. 26/A, 34435 Beyoğlu

Beşiktaş Crispy Pide Lahmacun Salonu

Αν πας επίσκεψη στο παλάτι Ντολμάμπαχτσε, ένα από τα σημαντικά αξιοθέατα στην Κωνσταντινούπολη μην παραλείψεις να το επισκεφθείς. Βρίσκεται περίπου 10 λεπτά με τα πόδια από το αξιοθέατο. Και η σπεσιαλιτέ του είναι αυτή που έχει και στην ονομασία του, το λαχματζούν. Φυσικά υπάρχει όλος ο κατάλογος παραδοσιακών φαγητών που μπορείς να βρεις στην Κωνσταντινούπολη, όμως όλοι όσοι το επισκέπτονται, επικεντρώνονται στο λαχματζούν. Κι όχι άδικα. Γι’ αυτούς που δεν το γνωρίζουν, μοιάζει με πίτσα χωρίς τυρί, στην πραγματικότητα μοιάζει περισσότερο με ψωμί με κιμά, βότανα και μπαχαρικά. Τραγανό κατά μήκος των άκρων αλλά απαλό προς τη μέση, το τυλίγεις πριν το φας ή το τρως με μαχαιροπήρουνο, αν πρόκειται να σερβιριστεί στη μέση. Είναι η τουρκική παραλλαγή της πίτσας.

Citir Pide Lahmacun Salonu, Türkali, Altıntaş Sk. No:34, 34357 Beşiktaş

Çiya Sofrasi

Αυτό είναι ένα από τα καλύτερα εστιατόρια στην Κωνσταντινούπολη και με τη βούλα. Ο ιδιοκτήτης και σεφ του εστιατορίου (Musa Dağdeviren) χαίρει της εκτίμησης που έχει στην Ελλάδα π.χ. ο Τσελεμεντές. Όχι μόνο σερβίρει νόστιμο φαγητό, αλλά συλλέγει συνταγές από όλη τη χώρα και σερβίρει άγνωστα τοπικά πιάτα που δεν θα βρεις πουθενά αλλού. Προφανώς έχει τουριστική πελατεία (έχει γίνει και ειδικό ντοκιμαντέρ γι’ αυτό το μαγαζί στο Netflix, κάτι που απογείωσε τη δημοτικότητά του) αλλά αν θέλεις να γευτείς ιδιαίτερα πιάτα απ’ όλα τα μέρη της Τουρκίας, αυτό είναι το μέρος.

Ciya Sofrasi, Caferağa, Güneşli Bahçe Sok, 34710 Kadıköy