Το Time Out κυκλοφόρησε τη λίστα του με τις 50 καλύτερες πόλεις, στην λίστα της οποίας δεν είναι η Αθήνα.

Τι κάνει όμως μια πόλη σπουδαία; Με ποια κριτήρια η Αθήνα μένει εκτός και μπαίνουν άλλες πόλεις; Ρωτήθηκαν, άραγε, στην έρευνα του Time Out πολίτες από την Αθήνα;

Κάποιοι θα έλεγαν ότι όλα έχουν να κάνουν με τις πολυσύχναστες γειτονιές, το προσιτό φαγητό και το ποτό και μια μεγάλη ποικιλία από πράγματα που μπορείτε να κάνετε, από γκαλερί τέχνης και μουσεία μέχρι ζωντανή μουσική και θέατρο. Άλλοι μπορεί να τονίσουν πράγματα όπως η ευτυχία των ντόπιων, η πρόσβαση σε χώρους πρασίνου και η ισχυρή ατμόσφαιρα της κοινότητας.

«Λαμβάνουμε υπόψη όλα αυτά και πολλά άλλα στην ετήσια έρευνά μας, η οποία ζητά από τους κατοίκους των πόλεων σε όλο τον κόσμο να μας πουν πώς είναι να ζεις και να εργάζεσαι σε κάθε πόλη που ζουν. Χάρη στις απόψεις και τις ιδέες των ντόπιων και του παγκόσμιου δικτύου εμπειρογνωμόνων μας, είμαστε σε θέση να δημιουργήσουμε μια παγκόσμια κατάταξη των καλύτερων πόλεων του κόσμου», αναφέρει το Time Out.

«Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, η βάση της κατάταξης παραμένει η παγκόσμια έρευνά μας για τους ανθρώπους που γνωρίζουν καλύτερα την πόλη τους: τους ντόπιους. Σε συνεργασία με την ερευνητική εταιρεία Potentia Insight, ρωτήσαμε χιλιάδες κατοίκους πόλεων σχετικά με την ποιότητα και την οικονομική προσιτότητα του φαγητού, του πολιτισμού και της νυχτερινής ζωής στην πόλη τους.

Ρωτήσαμε επίσης τους ντόπιους πώς τους κάνει να αισθάνονται η πόλη τους: είναι ευτυχισμένοι εκεί; Ζουν σε ένα όμορφο μέρος; Οι χιλιάδες απαντήσεις τους μας έδωσαν μια μοναδική εικόνα για την πραγματικότητα της ζωής στις μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου αυτή τη στιγμή».

Time Out οι 50 καλύτερες πόλεις στον κόσμο Αθήνα

Οι δύο πόλεις στη 10άδα που σίγουρα δεν είναι καλύτερες από την Αθήνα

Φέτος, η Νέα Υόρκη βρίσκεται στην κορυφή της λίστας ως η καλύτερη πόλη στον κόσμο, ακολουθούμενη από το Κέιπ Τάουν, το Βερολίνο, το Λονδίνο και τη Μαδρίτη.

Η πόλη της Νέας Υόρκης κέρδισε κορυφαίες διακρίσεις χάρη σε πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του φαγητού, της κουλτούρας, της ομορφιάς και των ευτυχισμένων κατοίκων της. Επιπλέον, ο υπόλοιπος κόσμος θέλει να ζήσει στη Νέα Υόρκη: Στην έρευνα, το 15% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι θα ήθελε να μετεγκατασταθεί στο Big Apple.

«Οι ντόπιοι γνωρίζουν πόσο σπουδαία είναι η πόλη της Νέας Υόρκης με την ιστορική ομορφιά της, τη φιλόξενη φύση της και την ατελείωτη λίστα με πράγματα που πρέπει να κάνετε, από το θέατρο αιχμής και την τέχνη μέχρι καινοτόμες γαστρονομικές εμπειρίες», δήλωσε η Shaye Weaver, του Time Out New York.

«Η κορυφαία θέση της στην κατάταξη του Time Out είναι μια υπενθύμιση ότι οι άνθρωποι εξακολουθούν να έχουν υψηλή εκτίμηση στη Νέα Υόρκη και να τη βλέπουν ως το μέρος που θέλουν να βρίσκονται ή να επισκεφτούν – παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει. Πάντα προσαρμόζεται, πάντα διαμορφώνει τις τάσεις και πάντα υπερβαίνει τα όρια. Αυτό είναι που κάνει τους ανθρώπους να επιστρέφουν ξανά και ξανά».

Η κορυφαία διεθνής πόλη είναι το Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής. Σύμφωνα με την έρευνα, η κατάταξη της πόλης οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη ζωντανή πολιτιστική σκηνή της. Φιλοξενεί πολλές γκαλερί, στούντιο και δημόσιες εκδηλώσεις, συμπεριλαμβανομένου του Cape Town Art Fair, της μεγαλύτερης έκθεσης τέχνης στην Αφρική.

Στην 25αδα βρίσκονται δύο πόλεις που σίγουρα δεν είναι πιο όμορφες από την Αθήνα. Ούτε η Νάπολη, ούτε το Λίβερπουλ μπορούν να αποτελέσουν πόλεις που αφήνουν την Αθήνα τόσο πίσω, με οποιοδήποτε κριτήριο κι αν το δει κανείς. Η λίστα μοιάζει αρκετά άδικη για την Αθήνα μας, όσο άσχημη κι αν τη θεωρούμε.

Οι 50 καλύτερες πόλεις του κόσμου το 2024 – Πουθενά η Αθήνα

1. Νέα Υόρκη

2. Κέιπ Τάουν

3. Βερολίνο

4. Λονδίνο

5. Μαδρίτη

6. Πόλη του Μεξικού

7. Λίβερπουλ

8. Τόκιο, Ιαπωνία

9. Ρώμη, Ιταλία

10. Πόρτο

11. Παρίσι

12.Βομβάη

13. Λισαβόνα

14. Σικάγο

15. Μάντσεστερ

16. Σάο Πάολο

17. Λος Άντζελες

18. Άμστερνταμ

19. Λάγος

20Μελβούρνη

21. Νάπολη

22. Σιγκαπούρη

23. Μαϊάμι

24. Μπανγκόκ

25. Λίμα

26. Βουδαπέστη

27. Πεκίνο

28. Ντουμπάι

29. Μόντρεάλ

30. Γλασκόβη

31. Σίδνεϊ

32. Μπουένος Άιρες

33. Κουάλα Λουμπούρ

34. Μανίλα

35. Σεούλ

36. Ανόι

37. Σαν Φρανσίσκο

38. Βαρκελώνη

39. Αμπού Ντάμπι

40. Νέα Ορλεάνη

41. Φιλαδέλφεια

42. Ώστιν

43. Βοστώνη

44. Άκκρα

45. Μασσαλία

46. Ταϊπέι

47. Κωνσταντινούπολη

48. Οσάκα

49. Χονγκ Κονγκ

50. Βανκούβερ

Πηγή φωτογραφίας: Pixabay