Η δημοφιλής ιταλική ταξιδιωτική ιστοσελίδα My Greek Salad που ειδικεύεται στις διακοπές στην Ελλάδα ανακοίνωσε κατάλογο με τα πέντε καλύτερα ελληνικά νησιά για πρόταση γάμου, που ταιριάζουν στις προτιμήσεις των Ιταλών ταξιδιωτών και το ένα νησί που βρίσκεται στην κορυφή δεν είναι καν δημοφιλές στη συστάδα του..

Στην κορυφή της λίστας κατατάσσεται το νησί της Σκοπέλου, που σύμφωνα με τον ιστότοπο αποτελεί μια εξαίσια επιλογή για πρόταση γάμου. H θέα είναι εξαιρετικά χαλαρωτική χάρη στην πολύ πυκνή βλάστηση που εναλλάσσεται με το λαμπερό πράσινο από τα πεύκα και το κρυστάλλινο γαλάζιο της θάλασσας. 

Η Σκόπελος είναι το νησί του «Mamma mia!», που οι εικόνες του φώλιασαν στις καρδιές και τα όνειρα εκατομμυρίων ανθρώπων, ελπίζοντας ότι κάποια φορά θα το επισκεφτούν και θα αναβιώσουν όσα έζησαν οι πρωταγωνιστές του παγκόσμιου μιούζικαλ που εξακολουθεί να «σπάει» ταμεία ανά την υφήλιο.

Είναι ένα νησί με έντονη ζωή, αλλά και πολλή ηρεμία. Επίκεντρο του νησιού είναι η Χώρα, με τα πανέμορφα σοκάκια της, τις πέτρινες καμάρες, τα καλντερίμια με τα σκαλοπάτια και τα πετροσκεπή ή κεραμοσκεπή σπίτια με τα πολύχρωμα παραθυρόφυλλα που την κάνουν μοναδική.

Παντού μπουκαμβίλιες κάθε απόχρωσης, βασιλικοί στα παράθυρα και γιασεμιά που μοσχοβολούν, δίνουν έναν τόνο που μόνο αυτό το νησί διαθέτει. Ο οικισμός έχει χαρακτηριστεί διατηρητέος, με Προεδρικό Διάταγμα, από το 1978, οπότε παρέμεινε αναλλοίωτη η απαράμιλλη ομορφιά του, παρά τη μεγάλη τουριστική ανάπτυξη.

Η Σκόπελος έχει απίστευτες παραλίες. Η πιο κοντινή στη Χώρα μεγάλη παραλία που κατακλύζεται τα καλοκαίρια από κόσμο είναι ο περίφημος Στάφυλος, που έχει πάρει το όνομά της από τον Στάφυλο, γιο της Αριάδνης και του Διόνυσου που ήταν και ο πρώτος βασιλιάς της Σκοπέλου στην αρχαιότητα. Με σκαλοπάτια, φτάνει κάποιος στο κύμα και απολαμβάνει το Αιγαίο.

Στα δυτικά του νησιού είναι οι μεγαλύτερες και πιο ξακουστές παραλίες με πρώτη και ίσως μεγαλύτερη όλων τη Μηλιά, που παρέχει κάθε είδους επιλογή, από το οργανωμένο μέχρι και το ελεύθερο τμήμα της και με θέα το νησάκι Δασία που μοιάζει με δάσος καταμεσής στη θάλασσα.

Αμέσως μετά τη Μηλιά είναι η Καστάνη, μικρότερη μεν, αλλά οργανωμένη και κοσμοπολίτικη, και αυτή με θέα προς το νησάκι Δασία. Εδώ έγιναν τα περισσότερα κινηματογραφικά γυρίσματα της ταινίας «Mamma Mia!».

Μία ιδιαίτερη παραλία είναι και το Λιμνονάρι που τις μέρες που φυσάει, είναι ιδανικός τόπος για ξεκούραση αφού, όπως δηλώνει και το όνομά του, πρόκειται για ένα κλειστό απάνεμο κόλπο με ψιλή άμμο και κρυστάλλινα νερά.

Οι παραλίες του νησιού συνεχίζουν με πρωταγωνιστή τον Πάνορμο με την υπέροχη βοτσαλωτή παραλία, τα βαθυγάλανα μπλε νερά, τον απάνεμο όρμο και τις δεκάδες ταβέρνες.

Σε μικρή απόσταση, πνιγμένες στα πεύκα, βρίσκονται οι περίφημες «Αντρίνες» με τα πολυτελή πεντάστερα ξενοδοχεία που κάθε χρόνο φιλοξενούν παγκόσμιας εμβέλειας ονόματα που επιζητούν ιδιωτικότητα και ησυχία πάνω από τα σμαραγδένια νερά. Οι Αντρίνες πήραν το όνομά τους από την πειρατίνα Αντρίνα που χρησιμοποιούσε τον απάνεμο κόλπο του Μπλο και του Πανόρμου για να κρύψει τα καράβια της, ενώ ο μύθος θέλει να έχει κρύψει τον θησαυρό της στην περιοχή.

Στο Έλιος μία ακόμη πανέμορφη παραλία με τον ομώνυμο οικισμό λίγο πριν από το Λουτράκι, το δεύτερο λιμάνι του νησιού και επίνειο της Γλώσσας, του εξαιρετικού από αρχιτεκτονικής πλευράς οικισμού, όπου γεννήθηκαν σπουδαίοι καπετάνιοι και ναυτικοί που ταξιδεύουν σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης.

Ανατολικά και πολύ κοντά στη Γλώσσα, βρίσκεται ο πασίγνωστος Άη Γιάννης, στο Καστρί, που έγιναν τα γυρίσματα της σκηνής του περίφημου γάμου στο «Mama Mia!» και, όπως λένε με περηφάνια οι ντόπιοι, τα γυρίσματα της ταινίας έγιναν τις ώρες που ανατέλλει ο ήλιος, κάπου στις έξι με εφτά το πρωί, μιας και το μέρος είναι ανατολικό και αυτό που βλέπουμε είναι η ανατολή και όχι το ηλιοβασίλεμα όπως είναι το σενάριο στο μιούζικαλ. Ο Αη Γιάννης με το απίστευτης ομορφιάς εκκλησάκι είναι ένας τεράστιος βράχος μέσα στη θάλασσα, που έχει πάρει το όνομα «Μετέωρο του Αιγαίου».

αφιέρωμα Σίφνος, Washington Post νησί

Το νησί με το καλύτερο φαγητό στις Κυκλάδες στη 2η θέση – Πέρσι έγινε το Παγκράτι των νησιών

Ακολουθεί η Σίφνος, νησί που εξελίσσεται συναρπαστικά διατηρώντας την αυθεντικότητα της με τα δύο χωριά, Αρτεμώνας και Απολλωνία, να «κλέβουν» τις εντυπώσεις.

Η πρωτεύουσα της Σίφνου, η Απολλωνία, απλωμένη πάνω σε τρεις λόφους, στο κέντρο του νησιού, είναι αφιερωμένη στον Χρυσοκόμη Απόλλωνα, θεό της μουσικής. Η Απολλωνία, είναι ένας λαβύρινθος από στενά πλακόστρωτα δρομάκια με παραδοσιακά σπίτια στολισμένα με πολύχρωμα λουλούδια.

Δεν γίνεται να πάτε στη Σίφνο και να μην επισκεφθείτε το Κάστρο, την παλιά πρωτεύουσα που βρίσκεται στα ανατολικά του νησιού, πάνω σε έναν απότομο βράχο με απίστευτη θέα προς το πέλαγος. Η περιπλάνηση στα στενά σοκάκια αυτού του γραφικού οικισμού είναι ένα ταξίδι στο χρόνο – μια εμπειρία που θα σας μείνει αξέχαστη.

Οι εκπληκτικές παραλίες στο νησί καλύπτουν επίσης όλες τις προτιμήσεις. Για όσους αναζητούν ένα γαλήνιο καταφύγιο, η παραλία Βαθύ είναι ένας απομονωμένος παράδεισος με κρυστάλλινα γαλαζοπράσινα νερά και χρυσή άμμο. Η παραλία Φάρος, από την άλλη πλευρά, προσφέρει μια ζωντανή ατμόσφαιρα με beach bars και δραστηριότητες θαλάσσιων σπορ. Ο Πλατύς Γιαλός είναι μια δημοφιλής επιλογή για οικογένειες, διαθέτοντας ρηχά νερά και πολλά καφέ και ταβέρνες.

Για τους λάτρεις της φύσης, το νησί προσφέρει εκπληκτικές πεζοπορικές διαδρομές που αναδεικνύουν τα ποικίλα τοπία του νησιού. Το μονοπάτι από τον Αρτεμώνα στο Κάστρο είναι ένα must-do, προσφέροντας πανοραμική θέα στο Αιγαίο Πέλαγος και τη γύρω ύπαιθρο.

Το μονοπάτι προς τον Προφήτη Ηλία, την υψηλότερη κορυφή του νησιού, ανταμείβει τους πεζοπόρους με εκπληκτική θέα. Καθώς εξερευνείτε τα μονοπάτια, θα συναντήσετε αρχαία ξωκλήσια, πεζούλες και κρυμμένα στολίδια που αποκαλύπτουν τη βαθιά σύνδεση του νησιού με τη φύση.

Στην επόμενη θέση βρίσκονται οι Λειψοί, ένας μαγευτικός τόπος με ρομαντική αύρα που μετά από 3 μέρες διακοπών αισθάνεται κανείς ήδη ντόπιος.

Τη «σκυτάλη» παίρνει η Ίος που περιγράφεται ως εκείνη η περίπτωση προορισμού για ερωτευμένους που ο καθένας βιώνει με τον τρόπο του. Είναι το νησί της πεζοπορίας, των ονειρικών παραλιών, του Ομήρου, αλλά και των πάρτι.

Από τη λίστα δεν λείπει ακόμα ένα λιγότερο προτιμητέο νησί, η Κάρπαθος που διαθέτει μια μοναδική ποικιλία τοπίων με κάποια σημεία της να παραμένουν γαλήνια ακόμα και τον Αύγουστο, ενώ θέλει τουλάχιστον δύο εβδομάδες για να εξερευνηθεί.