Η Ελλάδα φημίζεται για τα νησιά της. Κάθε καλοκαίρι δεκάδες ελληνικά νησιά γεμίζουν από τουρίστες από όλο τον πλανήτη, οι οποίοι επιθυμούν να απολαύσουν τον ήλιο, τη θάλασσα και τους ελληνικούς μεζέδες.

Αρκούν όμως αυτά τα νησιά για να κατατάξουν την Ελλάδα στις πρώτες θέσεις της λίστας των κρατών με τα περισσότερα νησιά; Mάλλον όχι!

Σύμφωνα με έρευνα του World of Statistics, η Σουηδία είναι αυτή που βρίσκεται στην πρώτη θέση και μάλιστα με πολύ μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο.

Πιο συγκεκριμένα, η Σουηδία έχει 267.570 νησιά κατοικημένα και -κυρίως- ακατοίκητα. Ακόμη και η Στοκχόλμη, η πρωτεύουσα της χώρας, αποτελείται από πολλά μικρά νησιά που συνδέονται με γέφυρες.

Η δεύτερη χώρα στη λίστα μας είναι η Νορβηγία, η οποία έχει 239.057 νησιά, ενώ ακολουθεί η στην τρίτη θέση η άλλη χώρα της σκανδιναβικής χερσονήσου, η Φινλανδία με 178.947 νησιά.

Τα αποτελέσματα εξέπληξαν πολλούς, καθώς απουσίαζαν από τις πρώτες θέσεις μέρη που φημίζονται για τους νησιωτικούς προορισμούς τους, όπως η Ελλάδα.

Η λίστα με τις 14 χώρες με τα περισσότερα νησιά στον κόσμο

νησιά

Η θέση της Ελλάδας

Η θέση της Ελλάδας στη λίστα με τα νησιά δεν μπορεί να είναι ακριβής, καθώς οι εκτιμήσεις για τον αριθμό χερσαίων μαζών που μπορούν να θεωρηθούν νησιά στην επικράτειά της ποικίλλουν από 1.200 έως και 6.000.

Συνεπώς, η χώρα μας μπορεί να βρίσκεται είτε στη μέση, είτε πολύ πιο ψηλά. Πάντως, ο ιστότοπος World Population Review δέχεται την εκτίμηση των 6.000 νησιών περίπου, βάζοντας την Ελλάδα στην 13η θέση της λίστας του.

Σύμφωνα με το ίδιο site, η χώρα μας καταγράφει επίσης μεγάλο αριθμό κατοικημένων νησιών, στα 227, ερχόμενη 11η σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η τεράστια ακτογραμμή της Ελλάδας

Όσον αφορά την ακτογραμμή της Ελλάδας, αυτή ξεπερνά τα 15.000 χιλιόμετρα κατατάσσοντάς την με αυτό τον τρόπο στην 9η θέση της παγκόσμιας κατάταξης των χωρών με τις μεγαλύτερες σε μήκος ακτογραμμές.

Πριν από την Ελλάδα είναι μόνο οκτώ χώρες και συγκεκριμένα οι εξής: Καναδάς (202.080 χλμ.), Νορβηγία (83.281 χλμ.), Ινδονησία (54.716 χλμ), Ρωσία (37.653 χλμ.), Φιλιππίνες (36.289 χλμ.), Ιαπωνία (29751 χλμ.), Αυστραλία (25.760 χλμ.) και ΗΠΑ (19.924 χλμ.).

Σε όποιο νησί της Ελλάδας επιλέξεις να ταξιδέψεις το σίγουρο είναι ότι θα συναντήσεις ένα εντυπωσιακό ανάγλυφο. Ένα ιδιαίτερο ανάγλυφο που μπορεί να παρουσιάζει και πολλές αντιθέσεις. Ένα ακόμη χαρακτηριστικό των ελληνικών νησιών είναι το πόσο διαφορετικά είναι μεταξύ τους.

Από νησιά πλούσια στη βλάστηση και τα νερά μέχρι τα πιο ξερά νησιά που ξεχωρίζουν για τις παραλίες αλλά και την παραδοσιακή αρχιτεκτονική τους. Η ελληνική ομορφιά στα καλύτερά της…

Photo Credit: Shutterstock