Καθώς πλησιάζει το καλοκαίρι και ξεκινά η τουριστική περίοδος, οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης θα δυσκολευτούν να απαντήσουν στην ερώτηση του ενός εκατομμυρίου: Αν δεν μπορούσατε να δημοσιεύσετε στιγμιότυπα από τις διακοπές σας, θα πηγαίνατε;

Αμέσως όλοι θα απαντήσουν ναι, αλλά το θέμα είναι πόσοι γνωστοί σας (ή ακόμα και εσείς οι ίδιοι) πήγατε ποτέ διακοπές και δεν «ενημερώσατε» τους διαδικτυακούς σας φίλους;

Η λύση ονομάζεται Φινλανδία

Αν και μπορεί να είναι δύσκολο για κάποιους να αντισταθούν στα email εργασίας και στην ενημέρωση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης κατά τη διάρκεια των διακοπών, το νησί Ulko-Tammio στη Φινλανδία προτρέπει τους επισκέπτες να αγνοήσουν τις οθόνες τους και να απολαύσουν τη φύση.

Έχοντας την «ταμπέλα» του πρώτου τουριστικού μέρους στον κόσμο χωρίς τηλέφωνα, το Ulko-Tammio βρίσκεται στον Ανατολικό Κόλπο της Φινλανδίας, ένα εθνικό πάρκο στο σκανδιναβικό έθνος που έχει χαρακτηριστεί «η πιο ευτυχισμένη χώρα του κόσμου» επί έξι συνεχόμενα χρόνια και, κάπως ειρωνικά, είναι έδρα της Nokia, της μάρκας πίσω από το smartphone με τις μεγαλύτερες πωλήσεις όλων των εποχών.

«Το νησί Ulko-Tammio, το οποίο βρίσκεται στα ανοικτά των ακτών της Hamina, θα είναι μια περιοχή χωρίς τηλέφωνα αυτό το καλοκαίρι», δήλωσε ο Mats Selin, ειδικός στον νησιωτικό τουρισμό στο Visit Kotka-Hamina, σε δελτίο τύπου.

«Θέλουμε να παροτρύνουμε τους παραθεριστές να απενεργοποιήσουν τις έξυπνες συσκευές τους και να απολαύσουν πραγματικά τα νησιά».

Ένα από τα 41 εθνικά πάρκα της Φινλανδίας, το Ulko-Tammio είναι ακατοίκητο από ανθρώπους, αλλά φιλοξενεί πολλά σπάνια πουλιά και φυτά, τα οποία οι επισκέπτες μπορούν να εντοπίσουν σε μια πεζοπορία στα μονοπάτια της φύσης του νησιού ή από τον πύργο των πουλιών του νησιού.

«Ψηφιακή αποτοξίνωση»

Η συμμετοχή στην «ψηφιακή αποτοξίνωση» για τους τουρίστες στο Ulko-Tammio είναι εθελοντική και, καθώς το νησί καλύπτεται από ένα λειτουργικό δίκτυο κινητής τηλεφωνίας, ο πειρασμός θα είναι πάντα παρών.

Ωστόσο, το προσωπικό της Parks & Wildlife Finland, της εταιρείας που διαχειρίζεται το νησί, ελπίζει ότι η εκστρατεία μεταφράζεται σε τουρίστες που θα… αποσυνδέονται από την πρίζα και θα ασχολούνται με τη χλωρίδα, την πανίδα και τους άλλους επισκέπτες.

«Το να σβήνεις το τηλέφωνό σου, να εξερευνάς τη φύση και να συναντάς ανθρώπους πρόσωπο με πρόσωπο είναι βέβαιο ότι θα τονώσουν τη διάθεση και την ευεξία σου», δήλωσε σε δελτίο τύπου ο Σάρι Κάστρεν, ψυχολόγος και διευθυντής ερευνών στο Φινλανδικό Ινστιτούτο Υγείας και Πρόνοιας.

«Ξοδεύουμε αμέτρητες ώρες κάνοντας scrolling στις ροές των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, οπότε κάνοντας ένα μικρό διάλειμμα από αυτά σημαίνει ότι έχετε περισσότερο χρόνο για νέες εμπειρίες».

Οι επισκέπτες μπορούν να περάσουν τις νύχτες τους χωρίς τηλέφωνο στο νησί σε σκηνές ή σε καμπίνα που διατηρεί η Parks & Wildlife Finland.

Τα νησιά όπως το Ulko-Tammio στον Ανατολικό Κόλπο της Φινλανδίας είναι συνήθως προσβάσιμα μέσω ιδιωτικού σκάφους, πορθμείου ή θαλάσσιου ταξί. Απλώς μην πείτε σε κανέναν ότι χρησιμοποιήσατε το smartphone σας για να τα κάνετε κράτηση.

Με πληροφορίες από το CNN