Οι παλαιότεροι γνώρισαν την Ίμπιζα σαν ένα χώρο που μπορούν να εκφραστούν ελεύθερα ως παιδιά των λουλουδιών. Τις τελευταίες δεκαετίες το μικρότερο νησί των Βαλεαρίδων έγινε πασίγνωστο παγκοσμίως για τα techno raves πάρτι του. Σε σημείο που ο περισσότερος κόσμος, ο οποίος θέλει να το επισκεφθεί, να περιμένει ένα νησί-πίστα στην Ισπανία για ξέφρενο χορό, δυνατή μουσική και πολύ ποτό.

Εντάξει, η Ίμπιζα είναι ΚΑΙ αυτά. Δεν είναι, όμως, ΜΟΝΟ αυτά. Ένα νησί με εκπληκτική φυσική ομορφιά, με παραλίες, όρμους, βραχώδεις κόκκινους βράχους και πευκοδάση. Πολύ εντυπωσιακό βυθό, πεζοπορία και αναρρίχηση. χαριτωμένα χωριά και πλατείες των πόλεων γεμάτες από τοπικά καφέ, εστιατόρια και καταστήματα. Με έναν φοινικικό οικισμό που ιδρύθηκε το 654 π.Χ., με μνημεία κληρονομιάς της UNESCO.

Στο σήμερα, το νησί δεν έχει τόση επαφή με αυτό το παρελθόν, αλλά έχει γίνει συνώνυμο του διεθνούς τζετ σετ, του high luxury και μαζί με το Μονακό και τη Μύκονο, συνθέτουν μια τριάδα προορισμών που κάθε εκατομμυριούχος θα πάει το καλοκαίρι. Η Ίμπιζα όμως (ή Ιμπίθα, αν θέλουμε να είμαστε σωστοί, αλλά ας όψεται η Google) είναι το νησί που θέλησαν όλα τα άλλα μέρη να αντιγράψουν. Και ακόμα το κυνηγούν.

Αν θέλεις να εξερευνήσεις το νησί με άλλη ματιά, αυτά που θα διαβάσεις παρακάτω θα σε παρακινήσουν περισσότερο να το κάνεις.

10 πράγματα να κάνεις στο δημοφιλέστερο νησί της Ισπανίας

Dalt Vila και Κάστρο της Ίμπιζα

Μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, η Άνω Πόλη (αυτό σημαίνει Dalt Vila) είναι η παλιά συνοικία της πόλης της Ίμπιζα. Βρίσκεται πάνω από την πόλη της Ίμπιζα μέσα σε ένα υπέροχο αρχαίο φρούριο με αναγεννησιακά τείχη της πόλης, λιθόστρωτα δρομάκια και στενά σοκάκια. Αρχικά χτισμένο για να υπερασπιστεί το νησί, είναι τώρα ένας γοητευτικός λαβύρινθος από πολυσύχναστα εστιατόρια.

Ίμπιζα, το νησί που θέλουν όλοι να αντιγράψουν: Τι να κάνεις οπωσδήποτε εκεί

Vara De Rey

Αν σ’ αρέσουν τα ψώνια και δεν μπορείς να αντισταθείς στον πειρασμό ούτε στις διακοπές σου, αυτή η οδός είναι ό,τι πρέπει για σένα. Υπάρχουν από τα κλασικά μαγαζιά με σουβενίρ και καλοκαιρινά είδη μέχρι πολυκαταστήματα. Το πιο ενδιαφέρον μ’ αυτή τη διαδρομή; Είναι σχεδόν κυκλική! Μπορείς, δηλαδή, να δεις όλα τα μαγαζιά και παράλληλα να κάνεις και μια μεγάλη βόλτα, χωρίς να χρειαστεί να περάσεις από το ίδιο μέρος δύο φορές.

Τα χωριά της Ίμπιζα

Το παράπονο των χωρικών στην Ίμπιζα είναι ότι οι περισσότεροι τουρίστες μένουν στην πόλη και δεν ανακαλύπτουν την ομορφιά που έχουν να προσφέρουν τα μικρά χωριά. Αυτά, όμως, συνθέτουν την καρδιά και την ψυχή του Λευκού Νησιού, το καθένα με τη δική του ξεχωριστή ατμόσφαιρα. Το Santa Gertrudis, στην καρδιά του νησιού, είναι το κατ’ εξοχήν μέρος της boho κουλτούρας στο νησί. Πιο ανατολικά είναι το San Carlos και η Santa Eulalia.

Το πρώτο μοιάζει με ένα όμορφο παραμορφωμένο στο χρόνο χωριό με φωτεινά λευκά κτίρια και μια εκκλησία του 18ου αιώνα. Στα δυτικά βρίσκονται τα χωριά San Jose και San Antonio. Το τελευταίο μπορεί να είναι διάσημο για το πάρτι του, αλλά έχει επίσης μερικές από τις πιο εντυπωσιακές παραλίες και τα ηλιοβασιλέματα του νησιού. Νότια του νησιού, θα βρείτε τα γοητευτικά χωριά Es Cubells, Sant Francesc και Sant Jordi, τα οποία έχουν δωρεάν υπαίθριες προβολές ταινιών στην πλατεία της πόλης όλο τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Στα βόρεια βόρεια προς το Es Portinax, κοντά στο οποίο βρίσκονται εντυπωσιακά ξενοδοχεία all inclusive.

Clubbing

Σε αντίθεση μ’ αυτά που πιστεύουν πολλοί, στην Ίμπιζα πραγματικά υπάρχει ένα κλαμπ για όλα τα γούστα. Από καμπαρέ και εντυπωσιακό δείπνο μέχρι και… υπερυψωμένο εστιατόριο με εξαιρετική θέα. Rave και techno ακούς σε κάθε στενό, αλλά μπορείς να ακούσεις και ροκ, και ντίσκο, ακόμα και παραδοσιακή ισπανική μουσική. Και φυσικά πρέπει να πας οπωσδήποτε στην Πάτσα, το πρώτο κλαμπ στο νησί και εξακολουθεί να συγκεντρώνει πλήθος από πρωτοεμφανιζόμενους τουρίστες τις χρονιές των χίπις.

Ίμπιζα, το νησί που θέλουν όλοι να αντιγράψουν: Τι να κάνεις οπωσδήποτε εκεί

Χίπι αγορές

Η χίπι κουλτούρα όχι μόνο δεν έχει εξαφανιστεί από το νησί με τα χρόνια, αλλά δυνάμωσε ακόμα περισσότερο. Η Punta Arabi στην περιοχή Es Canar είναι η παλαιότερη και μεγαλύτερη αγορά του νησιού. Πραγματοποιείται κάθε Τετάρτη και Παρασκευή με πάνω από 500 πάγκους βιολογικών τροφίμων, χειροτεχνιών και ρούχων και ζωντανή μουσική. Για κάτι πιο παραδοσιακό  μπορείς να δοκιμάσεις την αγορά San Miguel Artisan Market κάθε Πέμπτη, όπου μαθαίνεις και παραδοσιακούς χορούς!

Formentera

Το μικρό αυτό νησί συχνά αναφέρεται ως η μικρή αδερφή της Ίμπιζα, αλλά… καμία σχέση. Το πράγμα εδώ είναι πολύ χαλαρό. Μπορείς να κολυμπήσεις, να απολαύσεις το ποτό σου στην άμμο με χαλαρωτική μουσική, να νοικιάσεις μια βάρκα και να πας στο νησάκι Espalmador για μια βουτιά. Εξαιρετικές παραλίες με λευκή άμμο και καταπράσινα νερά. Με φέρι μπόουτς θα πας, απέχει μόλις 45 λεπτά από το λιμάνι της Ίμπιζα.

Es Vedrá

Το Ες Βεντρά είναι ένα ακατοίκητο νησάκι που αναδύεται από τον ωκεανό. Αποτελεί μέρος του θρύλου της Ίμπιζα, μερικοί λένε ότι οι μαγνητικές του δυνάμεις τραβούν τους ανθρώπους ξανά και ξανά. Μπορείς να νοικιάσεις ένα σκάφος  με μονοήμερη εκδρομή για να επισκεφθείς αυτόν τον βράχο και να βουτήξεις στους γύρω όρμους. Αν η θάλασσα είναι γαλήνια, μπορείς να κάνεις και καγιάκ στον βράχο από τον Cala d’Hort.

Πεζοπορία

Αν δεν είσαι πολύ του χορού ή έχεις περισσευούμενη ενέργεια όταν ξυπνήσεις το πρωί, η Ίμπιζα προσφέρεται για πεζοπορία. Υπάρχουν εκατοντάδες διαδρομές πεζοπορίας για να διαλέξεις. Το Sa Talaia είναι το ψηλότερο βουνό στην Ίμπιζα, σε ύψος περίπου 450 μέτρων. μπορείτε να ξεκινήσετε το μονοπάτι από την εκκλησία του Sant Josep, μέσα από την όμορφη ύπαιθρο θα αποζημιωθείς από πανοραμική θέα. Εναλλακτικά, κάνε μια ενδιάμεση πεζοπορία από την Cala Salada στο San Antonio, η οποία σε μεταφέρει σε εντυπωσιακές παραλίες όπως η Cala Yoga και η Gracioneta. Μπορείς να έχεις τη βοήθεια/καθοδήγηση από οδηγό ή να το κάνεις μόνος σου.

Museu D’ Art Contemporani D’EivissaImage

Τι νομίζεις, ότι η Ίμπιζα δεν ακολουθεί τα καλλιτεχνικά ρεύματα; Τα τελευταία χρόνια σημειώθηκε έκρηξη στην καλλιτεχνική σκηνή του νησιού. Το Le Nave Salinave είναι μια παλιά αποθήκη αλατιού που έγινε γκαλερί από τον συλλέκτη έργων τέχνης Lio Malca με έδρα τη Νέα Υόρκη, με καθηλωτικά εκθέματα. Στα τείχη της Άνω Πόλης, μέσα σε ένα παλιό καταφύγιο που χρησίμευε ως οπλοστάσιο, βρίσκεται το Museu D’ Art Contemporani D’Eivissa (MACE). Είναι μια γκαλερί σύγχρονης τέχνης. Σε ένα βραχώδες μονοπάτι κοντά στο Jesús βρίσκεται το Espacio Micus, ένας χώρος που ξεκίνησε ως εργαστήριο τη δεκαετία του ’70 από τον αφηρημένο καλλιτέχνη Espacio Micus.

Βόλτα με άλογο

Μπορείς να εξερευνήσεις την εντυπωσιακή ύπαιθρο της Ίμπιζα με άλογο. Σχολές ιππασίας υπάρχουν διάσπαρτες σε όλο το νησί, από τα βουνά μέχρι τις παραλίες. Ξεχωριστό, όμως, είναι το Ibiza Horse Valley, ένα μη κερδοσκοπικό καταφύγιο που σώζει άλογα από την εγκατάλειψη ή την κακομεταχείριση. Το καταφύγιο, που βρίσκεται σε ένα φαράγγι 40 εκταρίων, επιτρέπει στα άλογα να ζήσουν σε ένα κοπάδι σε ένα περιβάλλον σχεδόν άγριο. Μόλις είναι σωματικά έτοιμα, τα άλογα ξαναμπαίνουν στον κόσμο της ιππασίας. Προσφέρονται ημερήσιες ομαδικές εκδρομές όλο το χρόνο στα βουνά και τις κοιλάδες στα βόρεια της Ίμπιζα.