Μια ματιά στα μεσαιωνικά σοκάκια της Βερόνας στην Ιταλία και την υπέροχη Ρωμαϊκή Αρένα (Arena di Verona) και είναι εύκολο να καταλάβει κανείς γιατί ο Σαίξπηρ επέλεξε αυτή την πόλη στην βόρειας Ιταλία ως σκηνικό για τη δημιουργική τραγωδία του, Ρωμαίος και Ιουλιέτα.

Ορδές τουριστών συρρέουν καθημερινά στο κτίριο του 14ου αιώνα, γνωστό ως σπίτι της Ιουλιέτας (Casa di Giulietta), περνώντας μέσα από τα πλήθη για να δουν το πέτρινο μπαλκόνι του και να βγάλουν selfies με το χάλκινο άγαλμα της καταδικασμένης ηρωίδας της αυλής.

Αλλά οι ντόπιοι της Βερόνας μπορούν να σκεφτούν πολύ πιο ρομαντικά πράγματα να κάνουν στην πόλη.

Δημοσιογράφος του BBC μίλησε με την Γιούλα Μπόλα, διοργανώτρια γάμων με έδρα τη Βερόνα για ερωτευμένους ντόπιους και ερωτευμένα ζευγάρια από το εξωτερικό, για τις καλύτερες ρομαντικές εμπειρίες της γενέτειράς της. «Ο Σαίξπηρ μας έκανε ένα ωραίο δώρο. Είναι η ψυχή μας», δήλωσε η Μπόλα.

«Αλλά γιατί τα ζευγάρια αγαπούν πραγματικά να έρχονται εδώ; Είναι επειδή αυτή η πόλη είναι ένα μικροσκοπικό κόσμημα. Ο ποταμός Αγίδης ρέει μέσα από το ιστορικό κέντρο και στη συνέχεια υπάρχουν όλοι οι όμορφοι λόφοι. Είναι εντελώς βατό, οπότε όταν τα ζευγάρια έρχονται για το Σαββατοκύριακο, έχουν την πλήρη εμπειρία».

Ένα «κρυφό διαμάντι» στην Ιταλία: Η λογοτεχνική πόλη που μπορείς να επισκεφθείς ανά πάσα στιγμή και με σούπερ τιμές

Ένα υποτιμημένο «διαμάντι» στην Ιταλία

Η σύνδεση της Βερόνα στην Ιταλία με την πιο διάσημη ιστορία αγάπης όλων των εποχών – και η εγγύτητά της με τη χώρα του κρασιού Valpolicella – την έχει καταστήσει δημοφιλή προορισμό για γάμους και προτάσεις, ειδικά την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου.

Αλλά για την Μπόλα, ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίσετε τη Βερόνα είναι απλά να περπατήσετε στους δρόμους. «Λέω στα ζευγάρια να περάσουν τουλάχιστον δύο ημέρες εδώ και απλά να εξερευνήσουν με τα πόδια, κατά μήκος του ποταμού», είπε. «Πρέπει να δείτε τη Ρωμαϊκή Αρένα επειδή είναι το πιο σημαντικό μνημείο μας, αλλά υπάρχουν τόσα πολλά σημεία όπου μπορείτε να εξερευνήσετε αυτά τα στενά σοκάκια και απλά να κοιτάξετε γύρω σας».

Εδώ είναι τα αγαπημένα ρομαντικά ιντερλούδια της διοργανώτριας γάμου Γιούλα Μπόλα στην όμορφη πόλη της Βερόνας.

Καλύτερη θέα (και μέρος για να αρραβωνιαστείτε): Castel San Pietro

«Ένα πολύ ρομαντικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε κατά το ηλιοβασίλεμα θα ήταν να κάνετε μια βόλτα πάνω από την Ponte Pietra, τη γέφυρα που βλέπει στη Ρωμαϊκή Αρένα», είπε. «Στη συνέχεια, μπορείτε να πάρετε το τελεφερίκ – είναι ακριβώς εκεί – και να ανεβείτε στο κάστρο San Pietro

Το Castel San Pietro (Κάστρο του Αγίου Πέτρου) στο λόφο του Αγίου Πέτρου χρονολογείται από τον 14ο αιώνα, αν και η σημερινή δομή χτίστηκε το 1800 μετά την καταστροφή του αρχικού κτιρίου από Γάλλους στρατιώτες.

«Υπάρχει μια όμορφη θέα στην πόλη. Πολλά ζευγάρια πηγαίνουν εκεί πάνω και βγάζουν φωτογραφίες επίσης πολλά αρραβωνιάζονται εκεί», δήλωσε η Μπόλα. “Υπάρχει ένα όμορφο μέρος που ονομάζεται Re Teodorico όπου μπορείτε να έχετε ένα απεριτίβο, ακόμη και το μεσημέρι. Και τότε ο περίπατος είναι υπέροχος γιατί μπορείτε να δείτε όλες τις ρωμαϊκές ανασκαφές κατά μήκος του δρόμου, κατά μήκος της Ρωμαϊκής Αρένας».

Καλύτερο για βόλτες κάτω από το φως του φεγγαριού: Castelvecchio

Οι βόλτες με φεγγάρι γίνονται ακόμα πιο ρομαντικές όταν υπάρχει ένα μεσαιωνικό κάστρο. «Υπάρχει το Castelvecchio, όπου μπορείτε να πάτε τη νύχτα, όταν όλα είναι φωτισμένα», δήλωσε η Μπόλα για το επιβλητικό γοτθικό κάστρο από κόκκινο τούβλο με την πεζογέφυρα που αψιδώνει πάνω από τον ποταμό Αγίδη, που χτίστηκε από την οικογένεια Della Scala μεταξύ 1354 και 1356.

«Ήταν μια από τις πιο σημαντικές οικογένειες», δήλωσε η Μπόλα. «Ακόμα και εκεί, όταν διασχίζεις αυτή τη γέφυρα τη νύχτα, τη μεσαιωνική γέφυρα της πόλης μας, με όλα αυτά τα φώτα να λάμπουν, είναι σαν να ταξιδεύεις πίσω στο παρελθόν».

Ιστότοπος: https://museodicastelvecchio.comune.verona.it/
Διεύθυνση: Corso Castelvecchio, 2, 37121 Verona VR, Italy
Τηλέφωνο: +39 045 806 2611
Facebook: https://www.facebook.com/MuseoCastelvecchio/

Καλύτερο spot για περιπλανώμενους: οι όχθες του ποταμού Αγίδη

Η Βερόνα μπορεί να είναι παλιά πόλη, αλλά είναι παράλληλα και σύγχρονη. Τα μεσαιωνικά παλάτια και τα ρωμαϊκά ερείπια του κέντρου της πόλης κρυφοκοιτάζουν μέσα από εμβληματικά καταστήματα, μπουτίκ, εστιατόρια και μπαρ στις κύριες – και πιο τουριστικές – οδικές αρτηρίες και πλατείες της πόλης, όπως η Piazza delle Erbe και η Piazza Brà. Για μια πιο τοπική (και οικεία) εμπειρία νυχτερινής ζωής, η Μπόλα προτείνει να κατευθυνθείτε προς τις όχθες του ποταμού Αγίδη.

«Υπάρχουν πολλά μικρά μπαρ σε αυτήν την περιοχή και υπάρχει θέα στο Castel San Pietro και τη Ρωμαϊκή Αρένα».

Η επιλογή της Μπόλα για ένα παραποτάμιο απεριτίβο είναι το ιστορικό Cappa Café έξω από την Piazzetta Brà Molinari, με θέα στην Ponte Pietra, τη Ρωμαϊκή Αρένα και το Castel San Pietro. Αυτό το κομψό μπαρ με τις ατμοσφαιρικές εσωτερικές καμάρες σερβίρει δημιουργικά κοκτέιλ, επιδόρπια και άφθονες πιατέλες απεριτίβο γεμάτες με σαλούμι και τυρί. Αλλά η Μπόλα εξακολουθεί να συνιστά στα ζευγάρια να αφήνουν τα πράγματα τουλάχιστον εν μέρει στην τύχη.

«Αυτό νομίζω ότι είναι η Βερόνα», είπε η Μπόλα. «Η ευκαιρία για τα ζευγάρια να κάνουν μια ωραία βόλτα και να βρουν μέρη που πραγματικά τους αρέσουν».

Διεύθυνση: Piazzetta Brà Molinari, Via Ponte Pietra, 1/a, 37121 Verona VR, Italy
Τηλέφωνο: +39 045 800 4516
Instagram: @cappacafe

Ένα «κρυφό διαμάντι» στην Ιταλία: Η λογοτεχνική πόλη που μπορείς να επισκεφθείς ανά πάσα στιγμή και με σούπερ τιμές

Καλύτερο για ένα ρομαντικό δείπνο για δύο: Osteria Ponte Pietra

«Ένα σούπερ ρομαντικό δείπνο θα ήταν σε αυτό το εστιατόριο που έχει αυτά τα μικρά τραπέζια, και πάλι, στην περιοχή Roman Arena, με αυτή τη μικροσκοπική μικρή βεράντα στον ποταμό Αγίδη», δήλωσε η Μπόλα. «Ονομάζεται Osteria Ponte Pietra. Και, ναι, οι ντόπιοι πηγαίνουν εκεί».

Το Osteria Ponte Pietra, οι ατμοσφαιρικά φωτισμένοι εσωτερικοί χώροι του διακοσμημένοι με έπιπλα του 19ου αιώνα, σερβίρουν κομψά ιταλικά πιάτα, όπως ραβιόλια di faraona (ραβιόλια φραγκόκοτας) και μοσχαρίσιο μάγουλο με τσιπς αγκινάρας της Ιερουσαλήμ. «Και μετά υπάρχει ένα άλλο εστιατόριο που έχει πολύ παραδοσιακό φαγητό και είναι πολύ όμορφο», δήλωσε η Μπόλα. «Ονομάζεται Locanda di Castelvecchio. Αυτό είναι επίσης ένα πολύ ρομαντικό μέρος για ένα ζευγάρι».

Το Locanda di Castelvecchio, μόλις λίγα βήματα μακριά από το Castelvecchio, ήταν φαρμακείο τον 18ο αιώνα και στη συνέχεια ντελικατέσεν για σχεδόν 200 χρόνια. Οι επισκέπτες περνούν κάτω από τις οροφές με ξύλινη επένδυση στο δρόμο προς την τραπεζαρία υπό το φως των κεριών, όπου οι επισκέπτες μπορούν να δοκιμάσουν το βαθιά παραδοσιακό βερονέζικο μενού. «Η σπεσιαλιτέ τους είναι το bolliti», δήλωσε η Μπόλα- κομμάτια βρασμένου κρέατος που σερβίρονται με σάλτσες όπως το εμβληματικό αχλάδι της Βερόνας, φτιαγμένο με ψίχουλα ψωμιού, μυελό βοδιού, ζωμό και μαύρο πιπέρι. «Βερονέζες γυναίκες που δεν ξέρουν πώς να φτιάξουν αχλάδια ακυρώνονται!» είπε η Μπόλα. «Όχι, αστειεύομαι».

Καλύτερο «κρυμμένο διαμάντι»: Η βεράντα στο Hotel Milano

«Ένα άλλο ρομαντικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε και νομίζω ότι είναι πολύ ωραίο είναι η βεράντα μέσα στο Hotel Milano», δήλωσε η Μπόλα. «Είναι μια μικρή βεράντα όπου μπορείτε να έχετε ένα απεριτίβο με θέα στη [ρωμαϊκή] αρένα. Αυτό είναι ένα άλλο πραγματικά όμορφο μέρος.»

Το Hotel Milano &; Spa – ένα boutique ξενοδοχείο πολύ κοντά στη Ρωμαϊκή Αρένα – είναι σχετικά νεοφερμένος στη σκηνή φιλοξενίας της Βερόνα, προσφέροντας όμορφα διακοσμημένα δωμάτια και μια αποκλειστική εμπειρία σπα με φινλανδική σάουνα και εξωτερικό τζακούζι στον τελευταίο όροφο με εκπληκτική πανοραμική θέα στην Αρένα.

«Πολλοί άνθρωποι δεν το γνωρίζουν», δήλωσε η Μπόλα. «Ακόμη και πολλοί ντόπιοι δεν γνωρίζουν ότι είναι εκεί. Πηγαίνετε στο ξενοδοχείο και στον τελευταίο όροφο υπάρχει αυτή η μικρή βεράντα. Μπορείτε ακόμη και να το νοικιάσετε. Νιώθεις σαν να μπορείς απλά να απλώσεις το χέρι σου και να αγγίξεις την Αρένα».

Ιστότοπος: https://www.hotelmilanoverona.com/en/
Διεύθυνση: Vicolo Tre Marchetti 11, Verona
Τηλέφωνο: +39 045 596011
Instagram: @hotelmilanoverona

Καλύτερο σημείο για μοναχικούς: το μοναστήρι των κανόνων (κανονικό μουσείο)

Η Μπόλα παραδέχεται ότι η μοναξιά για δύο είναι δύσκολο να βρεθεί στη μικροσκοπική, γεμάτη τουρίστες Βερόνα. «Είναι δύσκολο να είσαι μόνος εδώ!» είπε. «Αλλά υπάρχει ένα υπέροχο μέρος κοντά στον Θόλο της Βερόνας, μέσα στο παρεκκλήσι της Αγίας Ελένης.»

Το παρεκκλήσι της Αγίας Ελένης, που βρίσκεται στο συγκρότημα του καθεδρικού ναού της Αγίας Ασούντας της Βερόνας, φιλοξενεί τόσο την αρχαία βιβλιοθήκη Τσάπτερ της Βερόνα, που χρονολογείται τουλάχιστον από τον 6ο αιώνα, όσο και την επιλογή της Μπόκα για ζευγάρια που λαχταρούν να είναι μόνα τους: το μοναστήρι των κανόνων.

Το μοναστήρι του 12ου αιώνα, με τους τέλεια περιποιημένους πράσινους χλοοτάπητες και τις σειρές από μυτερές καμάρες, βρίσκεται πάνω στα ερείπια των ρωμαϊκών ερειπίων του 4ου και 5ου αιώνα και των παλαιοχριστιανικών ψηφιδωτών. «Είναι πραγματικά αρχαίο, πραγματικά όμορφο», δήλωσε η Μπόλα.

«Συχνά λέω στα ζευγάρια να βγάλουν φωτογραφίες εκεί γιατί κανείς δεν θα σας ενοχλήσει εκεί. Δεν υπάρχει σχεδόν ποτέ κανείς γύρω. Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα άλλο ωραίο μέρος για να πάτε. Και είναι τόσο όμορφο. Μπορείτε να δείτε τις ανασκαφές από κάτω από τη ρωμαϊκή εποχή. Αυτό είναι ένα άλλο κρυμμένο κόσμημα».

Ιστοσελίδα: https://www.museiamei.it/museo-canonicale-di-verona/
Διεύθυνση: Piazza Duomo 19, 37121 – Verona (VR)
Τηλέφωνο: +39 331 594 6961
Instagram: @bibliotecacapitolareverona

Καλύτερο μέρος για γαμήλια τελετή και φωτογραφίες μετά το γάμο: Scala della Ragione και το παρεκκλήσι των συμβολαιογράφων

«Ένα άλλο μέρος που νομίζω ότι είναι όμορφο είναι κοντά στην Piazza dei Signori και στην αυλή της παλιάς αγοράς», είπε. «Εκεί υπάρχει μια σκάλα που ονομάζεται Scala della Ragione».

Η Scala della Ragione βρίσκεται μέσα στο Palazzo della Ragione, το αρχαίο δικαστήριο της Βερόνα. Η σκάλα προστέθηκε στη δομή το 1447. Η οροφή της Λότζια προσαρτήθηκε κατά την Αναγέννηση. «Είναι πολύ μεγάλο», είπε η Μπόλα. «Στα ζευγάρια αρέσει να πηγαίνουν εκεί για να βγάλουν φωτογραφίες αμέσως μετά το γάμο τους, επειδή είναι τόσο γραφικό. Υπάρχει ένα δωμάτιο σε αυτό το κτίριο όπου μπορείς να κάνεις πολιτικό γάμο».

Οι τελετές πολιτικού γάμου είναι όλο και πιο συχνές στην Ιταλία και η Βερόνα έχει διάφορες γραφικές επιλογές. «Ο ένας είναι ο τάφος της Ιουλιέτας», είπε η Μπόλα. «Υπάρχει ένας υπέροχος χώρος εκεί. Στη συνέχεια, υπάρχει το σπίτι της Ιουλιέτας και στη συνέχεια [μέσα στο Palazzo della Ragione], όπου βρίσκεται η σκάλα, υπάρχει το παρεκκλήσι των συμβολαιογράφων (Cappella dei Notai). Είναι πανέμορφο. Είναι όλα ξύλινα και καλυμμένα με τοιχογραφίες».

Το παρεκκλήσι των συμβολαιογράφων, μια κατασκευή που χρησιμοποιείται από τους συμβολαιογράφους της πόλης από τα τέλη του 14ου αιώνα, διαθέτει ραβδωτούς, μυτερούς θόλους και πολύτιμα θρησκευτικά έργα τέχνης που απεικονίζουν τη ζωή των Αγίων Ζήνωνα και Δανιήλ, καθώς και στοχασμούς για τη σωτηρία και την κρίση.

«Μπορείτε να πάτε στη Scala della Ragione όποτε θέλετε, είναι ανοιχτή», δήλωσε η Μπόλα. «Αλλά, για να παντρευτείς στο παρεκκλήσι των συμβολαιογράφων, θα χρειαστείς έναν διοργανωτή γάμου μαζί σου».

* Πηγή: BBC

** Photo credits: Shutterstock