Οι καταρράκτες θεωρούνται από τα πιο εντυπωσιακά φαινόμενα της φύσης. Ο τόπος όπου μπορείτε να θαυμάσετε το μεγαλείο τους στην Ελλάδα είναι αναμφισβήτητα η πόλη της Έδεσσας. Η πρωτεύουσα της Πέλλας – από τα ωραιότερα οικιστικά σύνολα της Μακεδονίας – έχει συνδέσει άρρηκτα το όνομά της με τους καταρράκτες, το κορυφαίο αξιοθέατο της πόλης.

Ωστόσο, στην Ελλάδα σε πολλά μέρη μπορείς να συναντήσεις καταρράκτες, εξίσου εντυπωσιακούς που μοιάζουν ακόμα και να έχουν ξεπηδήσει από τις σελίδες κάποιου παραμυθιού.

Έδεσσα

καταρράκτες

Σε μια καταπράσινη τοποθεσία με υπέροχη θέα, στα βορειοανατολικά της πόλης της Έδεσσας, έχει διαμορφωθεί ένα υπέροχο πάρκο γεμάτο ψηλά πλατάνια και ανθισμένα παρτέρια. Εδώ, ο Μεγάλος Καταρράκτης ή Κάρανος, ο μεγαλύτερος στον ελλαδικό χώρο, μετά από «ελεύθερη πτώση» 70 μέτρων, σκορπίζει τα νερά του με δύναμη και ορμή, δημιουργώντας ένα πυκνό νοτισμένο σύννεφο.

Πίσω από την τεράστια υδάτινη κουρτίνα υπάρχει ένα ειδικά διαμορφωμένο μπαλκονάκι απ΄ όπου μπορείτε να απολαύσετε με ασφάλεια το επιβλητικό θέαμα αλλά και τη θέα στον εύφορο μακεδονικό κάμπο.

Στο κάτω μέρος του Μεγάλου Καταρράκτη ανοίγεται ένα μικρό σπήλαιο με πετρώματα μεγάλης γεωλογικής αξίας. Το σπήλαιο διαθέτει υψηλή θολωτή οροφή, στολισμένη με εντυπωσιακούς σταλακτίτες και μεγάλη είσοδο, η οποία κατά το μεγαλύτερο μέρος της καλύπτεται από τα νερά του καταρράκτη.

Το Πάρκο συνεχίζεται σε χαμηλότερο επίπεδο μέσα από λιθόστρωτα μονοπάτια, όπου σάς περιμένει μία διπλή έκπληξη! Ο διχαλωτός καταρράκτης Λάμδα, ο οποίος αφού ξεσπάσει την ορμή του στους βράχους , ανοίγει στα δυο και καταλήγει αφρισμένος σε δύο καταπράσινες λίμνες.

Λειβαδίτης, Ξάνθη

καταρράκτες

Ο Λειβαδίτης ή καταρράκτης του Τραχωνίου έχει ύψος πάνω από 50 μέτρα και θεωρείται ο μεγαλύτερος στα Βαλκάνια όσον αφορά την ποσότητα νερού. Βρίσκεται σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από το χωριό Λειβαδίτης που είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1200 μέτρων και είναι το πιο ορεινό κατοικημένο χωριό της Θράκης.

Ο καταρράκτης βρίσκεται εντός ενός οικοσυστήματος που ονομάζεται «Δάσος Χαϊντούς», έναν σπάνιας ομορφιάς και ποικιλίας συνδυασμό χλωρίδας και πανίδας. Το μεγαλύτερο κομμάτι καλύπτουν οι τεράστιες οξιές τους, ένα κομμάτι με συστάδες από τα δέντρα που μπορεί να φθάσουν μέχρι 30 μέτρα ύψος εχει άλλωστε χαρακτηριστεί μνημείο της φύσης.

Ένα άλλο φυτό που κερδίζει τις εντυπώσεις είναι ο κίτρινος κρίνος. Όσο περπατήσαμε εμείς είδαμε σκίουρους και μικρά πουλιά ενώ σύμφωνα με όσα ξέρουμε εντός του δάσους ζουν και άλλα ζώα, όπως ζαρκάδια, λαγοί και αλεπούδες.

Παλαιοκαρυά, Τρίκαλα

καταρράκτες

Η Γέφυρα της Παλαιοκαρυάς είναι ένα από τα ομορφότερα πέτρινα γεφύρια της Ελλάδας, μέσα σε ένα τοπίο βγαλμένο από παραμύθι.

Δεσπόζει ανάμεσα από δύο καταρράκτες, στο Φαράγγι της Παλαιοκαρυάς, γεφυρώνοντας τις όχθες του Πορταϊκού. Κατασκευάστηκε γύρω στο 1550 και συνέδεε την Πύλη και τα γύρω χωριά με την περιοχή του Ασπροποτάμου. Πρόκειται για ένα μονότοξο πέτρινο γεφύρι με μήκος 26 μέτρα, ύψος 10 μέτρα και άνοιγμα τόξου 19 μέτρα.

Η παρουσία του συνδυάζεται τόσο αρμονικά με το φυσικό περιβάλλον δίνοντας την εντύπωση ότι υπάρχει εκεί από πάντα. Η ηρεμία του τοπίου διακόπτεται μόνο από το αέναο βουητό των καταρρακτών που μοιάζουν να αγκαλιάζουν το γεφύρι. Μαζί με την πλούσια βλάστηση και τους απότομους βράχους συνθέτουν ένα παραμυθένιο σκηνικό κατοικήσιμο από νεράιδες και ξωτικά.

Φαράγγι Πάντα Βρέχει, Καρπενήσι

καταρράκτες

Αν και συχνά γίνεται λόγος για τους «καταρράκτες Πάντα Βρέχει» η διατύπωση αυτή δεν είναι ακριβής: οι ξεχωριστοί καταρράκτες αποτελούν τμήμα ενός φαραγγιού με περίπου 80 μέτρα μήκος, μέσα στην οργιώδη ορεινή φύση της νότιας Ευρυτανίας. Το οποίο διασχίζεται από τον Κρικελλοπόταμο που ρέει ανάμεσα στα όρη Καλιακούδα και Πλατανάκι.

Το Πάντα Βρέχει βρίσκεται μεταξύ των χωριών Ροσκά και Στουρνάρα (Δολιανά) και η διαδρομή προς τα εκεί είναι μια μικρή περιπέτεια, οπότε απαιτείται να έχετε οργανώσει προσεκτικά την επίσκεψή σας. Θα χρειαστείτε αυτοκίνητο, με το οποίο θα φτάσετε όμως μόνο ως ένα σημείο της διαδρομής. Από εκεί και πέρα πρέπει να διασχίσετε τα καφεπράσινα νερά του Κρικελλοπόταμου με τα πόδια προκειμένου να φτάσετε στους καταρράκτες, καλύπτοντας μια απόσταση (περίπου) 2,5 χιλιομέτρων.

Υπολογίστε ότι θα χρειαστείτε από 25 έως 40 λεπτά (ανάλογα με την ταχύτητά σας και με τη ροή των υδάτων) και ότι το νερό φτάνει ως τη μέση ενός ενήλικα. Δείξτε επίσης ιδιαίτερη προσοχή στις πέτρες: όλες γλιστράνε, αλλά εκείνες που βρίσκονται έξω από το νερό και έχουν βρύα πάνω τους είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες.

Επτά Πηγές, Ρόδος

καταρράκτες

Τριάντα χιλιόμετρα από την πόλη της Ρόδου και επτά χιλιόμετρα από το χωριό Αφάντου, βρίσκονται οι Επτά Πηγές, ένα σημείο μοναδικής φυσικής ομορφιάς.

Αιωνόβια δέντρα, τρεχούμενα νερά, ο καταρράκτης, πουλιά και ζώα, συνθέτουν την εικόνα αυτού του πανέμορφου μέρους στη Ρόδο.

Πρόκειται για μια όαση δροσιάς τους καλοκαιρινούς μήνες, που επισκέπτονται την περιοχή χιλιάδες επισκεπτών.

Πολυλίμνιο, Μεσσηνίας

καταρράκτες

Μιλώντας για το Πολυλίμνιο, αναφερόμαστε βασικά σε ένα φαράγγι, που λόγω της ξεχωριστής γεωμορφολογίας της περιοχής και του γενικώς ανώμαλου εδάφους με τους βράχους και τα δέντρα, «υποχρεώνει» τα άφθονα τρεχούμενα νερά –τα οποία παραμένουν πλούσια ακόμα και στους πιο θερμούς μήνες του ελληνικού καλοκαιριού– να απλωθούν σε ένα δίκτυο από διάσπαρτες λίμνες μικρού και μεσαίου μεγέθους, σχηματίζοντας και κάποιους καταρράκτες, εδώ κι εκεί.

Με τη σειρά της, η έντονη παρουσία των βουνίσιων υδάτων ευνοεί την ανάπτυξη πλούσιας βλάστησης, με αποτέλεσμα το βραχώδες τοπίο να προβάλλει καταπράσινο, γεμάτο με συνδυασμούς χρωμάτων που εντυπωσιάζουν αβίαστα το βλέμμα και τις αισθήσεις. Ακόμα πιο πέρα από το άμεσα διακριτό φυτικό τοπίο, μάλιστα, ευδοκιμούν ελαιώνες και αμπέλια.

Παρότι δεν είναι άμεσα ορατό λόγω της ιδιαίτερης γεωμορφολογίας του εδάφους, είναι εύκολα προσβάσιμο από την Καλαμάτα, από όπου απέχει 33 χιλιόμετρα. Υπολογίστε λοιπόν ότι, με αυτοκίνητο, θα φτάσετε εκεί που ξεκινά το μονοπάτι μέσα σε 40 με 50 λεπτά οδήγησης. Φτάνοντας στο χωριό Καζάρμα, το πιο γειτονικό στη Χαραυγή, θα δείτε και σχετική πινακίδα, που θα σας καθοδηγήσει για το τελικό στάδιο της διαδρομής.

Νέδα, σύνορα Ηλείας-Μεσσηνίας

καταρράκτες

Η Νέδα είναι ποτάμι της Πελοποννήσου που βρίσκεται στα σύνορα των νομών Ηλείας και Μεσσηνίας. Πηγάζει από το όρος Λύκαιο, ρέει προς τα δυτικά και εκβάλλει στο Ιόνιο πέλαγος, μεταξύ των ακτών της Κυπαρισσίας και της Ζαχάρως. Το μήκος της είναι 32 χιλιόμετρα.

Χαρακτηριστικό της είναι πως πρόκειται για ένα από τα λίγα ποτάμια στην Ελλάδα που έχει ονομασία θηλυκού γένους.

Το ποτάμι πήρε την ονομασία του από την νύμφη Νέδα. Ο ποταμός από την αρχαιότητα όριζε τα σύνορα της Ηλείας από την Μεσσηνία, όπως αναφέρει ο Παυσανίας. Κοντά στις όχθες του ποταμού βρισκόταν η αρχαία Φιγάλεια και ο ναός του Επικούρειου Απόλλωνα στις Βάσσες.

Ο ποταμός σε ένα μεγάλο τμήμα του διασχίζει χαράδρα με πολύ πλούσια βλάστηση. Κατά μήκος της πορείας του δημιουργούνται καταρράκτες. Ο μεγαλύτερος βρίσκεται κοντά στην Φιγαλεία και έχει ύψος περίπου 50 μέτρα. Το παλιό πέτρινο μονότοξο γεφύρι οριοθετεί την έναρξη της πεζοπορίας. Το μονοπάτι σημαδεμένο από κατατοπιστικές πινακίδες συντονίζεται με την κοίτη του ποταμού και χάνεται στη σκοτεινή αγκαλιά του φαραγγιού.

Ο δύσκολος ατραπός, αναρριχάται στην κόψη της χαράδρας μέχρι να συναντήσει τον μικρό καταρράκτη με τα γαλαζόλευκα νερά (λόγω των πετρωμάτων που διασχίζει). Στο βάθος του φαραγγιού αχνοφαίνεται ο μεγάλος αδελφός του να σκορπίζει τα νερά του από ύψος 20 περίπου μέτρων. Η συνολική πορεία για τη διάσχιση του φαραγγιού από την αρχή ως το τέλος του, απαιτεί 7 με 8 ώρες. Σε κάποια σημεία το περπάτημα μέσα στο ποτάμι είναι υποχρεωτικό, ενώ σε κάποια άλλα χρειάζεται ακόμα και κολύμπι.

Θεοδώριανα, Ήπειρος

καταρράκτες

Αν είσαι φυσιολάτρης και σου αρέσουν οι εκδρομές στην ορεινή Ελλάδα τότε μπορεί να έχεις ακούσει ή και να έχεις επισκεφθεί το χωριό Θεοδώριανα στην Άρτα. Ένας οικισμός που περιήλθε στην Ελλάδα το 1881 Εκεί, στην ανατολική πλαγιά των Τζουμέρκων, ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να συναντήσει την άγρια ομορφιά του βουνού και τη γαλήνη που σου προσφέρουν τα τρεχούμενα νερά.

Δεν αποκαλείται τυχαία από αρκετούς «παράδεισος των νερών» και ο λόγος είναι οι διπλοί καταρράκτες της Σούδας που θα συναντήσεις εκεί. Και όλα αυτά σε ένα περιβάλλον το οποίο είναι γεμάτο πλατάνια, έλατα και καρυδιές.

Όταν φτάσεις στα Θεοδώριανα της Άρτας, σίγουρα από τα πρώτα πράγματα που θα σου πουν είναι να επισκεφθείς και να θαυμάσεις από κοντά τους καταρράκτες. Για να φτάσεις εκεί πρέπει να περπατήσεις ένα μονοπάτι το οποίο ξεκινάει από το χωριό, από τη βρύση στο σχολείο, όπου βρίσκεται και η πρώτη ταμπέλα.

Αν ρωτήσεις τους ντόπιους και ακολουθήσεις τις πινακίδες, θα βρεθείς σχετικά εύκολα εκεί αλλά απαιτείται περίπου 1 ώρα. Εκεί θα αντικρίσεις τους λεγόμενους δίδυμους καταρράκτες οι οποίοι πέφτουν από ύψος 25 μέτρων και ουσιαστικά χωρίζονται στα 2.

Δρυμώνα, Εύβοια

καταρράκτες

Οι καταρράκτες του Δρυμώνα συνθέτουν μια τοποθεσία ανεξάντλητης φυσικής ομορφιάς. Οι πανέμορφοι αυτοί καταρράκτες βρίσκονται στην Εύβοια, σε υψόμετρο 620 μέτρων, 4 χιλιόμετρα μετά το Μοναστήρι του Οσίου Δαυίδ, από τον δρόμο που ξεκινά από τις Ροβιές. Η διαδρομή ανάμεσα στο κατάμεστο από βλάστηση περιβάλλον, προσφέρουν αισθήματα ηρεμίας και γαλήνης στους περιηγητές.

Δύο είναι οι εκδοχές για το πώς πήρε η περιοχή το όνομά της: Είτε από το πυκνό δάσος από δρυς (βελανιδιές) που την περιβάλλει, είτε από το δριμύ ψύχος που επικρατεί στη περιοχή τους χειμερινούς μήνες.  Το Δασαρχείο της περιοχής έχει δημιουργήσει για τους επισκέπτες, με πολύ προσοχή και σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον, ένα ξύλινο περίπτερο με μια μικρή έκθεση τοπικών φυτών καθώς και απολιθωμάτων που έχουν βρεθεί στη περιοχή.

Επίσης, έχει κατασκευάσει με φυσικά υλικά, κορμούς δέντρων και σχοινιά, γέφυρες και στηρίγματα, προκειμένου να απολαύσει ο περιηγητής τις ανεπανάληπτες υδατοπτώσεις μέσα από μια σύντομη οδοιπορική διαδρομή.

Ο ποταμός Σηπιάς δημιουργεί ένα μαγευτικό θέαμα διασκορπίζοντας το νερό του στους ονειρεμένους καταρράκτες. Το νερό πέφτει με πάταγο και ορμή από ύψος 15 μέτρων σε μια κρυστάλλινη λίμνη κυκλωμένη από βράχια και δάσος. Η κατάφυτη αυτή λίμνη είναι μεγάλης οικολογικής αξίας λόγω του πυκνού ελατοδάσους που την περιβάλλει και συνδυάζετε με τα σπάνιας ομορφιάς μαύρα πεύκα.