Πάνω από πέντε εκατομμύρια τουρίστες από όλο τον κόσμο επισκέφτηκαν το 2023 το νησί της Κρήτης για τις διακοπές τους, το μεγαλύτερο προορισμό της χώρας για την καλοκαιρινή περίοδο και δεύτερο μεγαλύτερο μετά την Αθήνα σε όρους ολόχρονης λειτουργίας.

Τα δύο διεθνή αεροδρόμια στο νησί της Κρήτης υποδέχθηκαν τουρίστες από πάνω από 35 χώρες, με το μεγαλύτερο αυτό του Ηρακλείου να καταγράφει άνοδο στις διεθνείς αφίξεις του κατά σχεδόν 5%, και 3,6 εκατ. τουρίστες. Στο αεροδρόμιο των Χανίων οι αφίξεις ανήλθαν σε 1,4 εκατ. παρουσιάζοντας αύξηση 8,6%.

Το 2024 θα είναι μία ακόμα καλή χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό, και δη για τον τουρισμό στο νησί της Κρήτης, ωστόσο οι αφίξεις φαίνεται ότι «έχουν πιάσει ταβάνι».

Οι αισιόδοξες προβλέψεις κάνουν λόγο για μικρή αύξηση 3%-5% σε σχέση με το 2023 (χρονιά κατά την οποία οι τουριστικές αφίξεις στην Κρήτη εκτιμάται ότι ξεπέρασαν συνολικά τα 6 εκατομμύρια: 5 εκατομμύρια μέσω των τριών αεροδρομίων του νησιού, 1 εκατομμύριο ακτοπλοϊκώς και 500.000 επισκέπτες κρουαζιέρας).

Θα «βουλιάξει» το νησί Ιούλιο και Αύγουστο

Από τα συμπεράσματα που επίσης προκαλούν προβληματισμό είναι η επιμονή των τουριστών να ταξιδεύουν Ιούλιο και Αύγουστο για τις διακοπές τους. Τους δύο αυτούς μήνες το νησί είναι είναι «overbooked». Τα διαθέσιμα καταλύματα στην Κρήτη είναι λιγότερα από τη ζήτηση, καθώς εκτιμάται ότι 3 εκατομμύρια τουρίστες θα βρεθούν την περίοδο υψηλής ζήτησης στο νησί. 

«Ο βασικότερος λόγος για τον οποίο πολλοί τουρίστες δεν ταξιδεύουν άλλους μήνες είναι το υψηλότερο κόστος» εξηγεί ο Κ. Κώτσογλου αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού στο νησί της Κρήτης. «Οι αεροπορικές εταιρείες έχουνε πολύ υψηλότερες τιμές κατά τους μήνες Απρίλιο, Μάιο, Οκτώβριο και Νοέμβριο. Επίσης, μεγάλο μέρος των τουριστών δεν ξέρουν πόσες δυνατότητες προσφέρει η Κρήτη στον τουρισμό. Όμως, οι Γερμανοί τουρίστες που το γνωρίζουν, θα ταξίδευαν άνετα στην Κρήτη και τον χειμώνα αν μπορούσαν να εξασφαλίσουν ότι θα έχουν όλα τα απαραίτητα για το ταξίδι τους σε προσιτές τιμές». 

Οι τέσσερις πυλώνες

Επιδιώκοντας να επεκτείνουν την τουριστική σεζόν, αλλά και απαντώντας στις σύγχρονες απαιτήσεις των ταξιδιωτών, οι τουριστικές αρχές της Κρήτης προβάλλουν στις διεθνείς εκθέσεις το σύνολο των κλασσικών αλλά και εναλλακτικών επιλογών για τους τουρίστες.

«Ξεδιπλώνουμε το μοντέλο του κρητικού τουρισμού και όλες τις εναλλακτικές μορφές που προσφέρονται στους επισκέπτες. Εκτός από τους τέσσερις βασικούς πυλώνες (φύση, γαστρονομία, κουλτούρα και «φιλοξενία από την καρδιά»), η Κρήτη έχει ακόμα περισσότερα να προσφέρει. 

Για παράδειγμα, μεγάλο περιηγητικό τουρισμό, όπως η δράση Pierra Creta στον Ψηλορείτη, ο λαϊκός πολιτισμός (τα πανηγύρια), οι προσκυνηματικοί χώροι, η σύνδεση περιοχών Unesco, ο οινοτουρισμός, η εναλλακτικότητα μεταξύ του κοσμοπολίτικου Βορρά και του εναλλακτικού Νότου, η ποικιλόμορφη ενδοχώρα. Υπάρχουν δεκάδες διαφορετικά πράγματα που μπορεί κάποιος να κάνει στην Κρήτη, από το κοιμηθεί στο ύπαιθρο μέχρι να μαζέψει ελιές και να επισκεφτεί τα χωριά.

Όλα αυτά είναι διαφορετικές πλευρές της Κρήτης που παρουσιάζονται στις διεθνείς αγορές. 

Είναι ξεκάθαρο ότι ο πλανήτης αναζητά την αειφορία και την ευζωία και η Κρήτη μπορεί να καλύψει απόλυτα αυτές τις ανάγκες».

Ποιες χώρες έστειλαν τους περισσότερους τουρίστες το 2023

Οι Γερμανοί κρατούν καλά την πρώτη θέση σε αφίξεις στην Κρήτη και το 2023 δεν αποτέλεσε εξαίρεση αν και ήρθαν λίγες χιλιάδες λιγότεροι από ότι το 2022, όμως στο σύνολο τους πέρασαν το 1,15 εκατομμύριο. Δεύτεροι ήταν οι Βρετανοί τουρίστες που αυξήθηκαν λίγο το 2023 έναντι του ‘22 και ανήλθαν σε 780.000.

Οι Γάλλοι κράτησαν την 3η θέση με σχεδόν 440.000 αφίξεις – αυξημένοι σε σχέση με το ’22 – για να ακολουθήσουν οι Ολλανδοί με λίγο πάνω από 220.000 τουρίστες τη σεζόν που μας πέρασε και παρέμειναν σταθεροί. Κατά πόδας ακολουθούν οι Πολωνοί ταξιδιώτες που σημείωσαν σημαντική αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη σεζόν, ενώ τα νούμερα τους διπλασίασαν και οι Ρουμάνοι που ανήλθαν σε πάνω από 95.000. Αύξηση κατέγραψαν και οι Αυστριακοί.

Οι χώρες που έστειλαν λιγότερους τουρίστες το 2023

Μειωμένοι ήταν το 2023 για την Κρήτη οι Ελβετοί τουρίστες, ενώ όλες οι άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες έμειναν στα νούμερα του 2022. Φυσικά οι αφίξεις από τη Ρωσία ήταν μηδενικές.

Πάντως από τις 35 χώρες που «έστειλαν» τουρίστες στην Ελλάδα το 2023, τους λιγότερους υποδέχτηκε το νησί από το Λίβανο μόλις 4, από την Κροατία μόλις 21 και από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα 44. Η Ισλανδία στέλνει μόνο μέσω Χανίων μερικές χιλιάδες τουρίστες, σημαντικό καθώς είναι μια πολύ μικρή χώρα. Μέσω Ηρακλείου ήρθαν 1.500 τουρίστες από την Πορτογαλία, περίπου 3.800 τουρίστες από τη Σλοβενία, καθώς και 2.700 από την Τουρκία. Κάτω από 10.000 τουρίστες έστειλαν το 2023 στην Κρήτη χώρες όπως η Βουλγαρία, η Μάλτα και η Ιρλανδία.

Σημειώνεται ότι οι λόγοι που αυτές οι χώρες στέλνουν λίγους τουρίστες στην Κρήτη είναι πολλοί και διάφοροι, όπως η αεροπορική συνδεσιμότητα, κλπ.