Ένα από τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου που αξίζει να επισκεφθείς είναι η Λήμνος. Μπορεί να μην το είχες σκεφτεί έως τώρα, αλλά υπάρχουν άπειροι λόγοι που θα σε πείσουν να επιβιβαστείς στο επόμενο καράβι και να σαλπάρεις. Η ιδιαιτερότητα του νησιού οφείλεται στην έκρηξη αρχαίου ηφαιστείου και τα τοπία που προσφέρει είναι μοναδικά. Η φυσική ομορφιά, οι παραλίες με τα καταγάλανα νερά, οι κολπίσκοι, οι λίμνες, τα γραφικά χωριά αλλά και τα μαγαζιά με καλό φαγητό δημιουργούν τον τέλειο συνδυασμό.

Τι πρέπει να δεις

Κάστρο της Μύρινας

Αρχικά αξίζει να επισκεφθείς το κάστρο της Μύρινας, όπου η θέα κόβει την ανάσα. Η πόλη απλώνεται κυριολεκτικά μπροστά σου. Συγκεκριμένα, η πόλη χωρίζεται σε δύο πλευρές. Βόρεια του κάστρου θα δεις τον Ρωμαίικο Γιαλό, όπου κατοικούσαν οι Έλληνες κατά τα χρόνια της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και στη νότια πλευρά απλώνεται ο Τούρκικος Γιαλός που ζούσε η Οθωμανική κοινότητα.

Αρχαία Ηφαιστία

Ένας τουριστικός προορισμός που αξίζει να επισκεφθείς, ειδικά αν είσαι λάτρης της ιστορίας/ μυθολογίας. Σύμφωνα με τον μύθο, λοιπόν, ο προστάτης της Λήμνου ήταν ο θεός Ήφαιστος. Η Ηφαιστία βρίσκεται στη Βορειοανατολική πλευρά του νησιού και ήταν μία από τις δύο πόλεις-κράτη της αρχαίας Λήμνου. Αποτελούσε την έδρα της αρχαιοελληνικής θρησκείας και σήμερα στο αρχαίο θέατρο της Ηφαιστίας διοργανώνονται παραστάσεις στο κοινό.

Πού να φας

Ο Σώζος

Μια παραδοσιακή ταβέρνα στο χωριό Πλατύ, που σου υπόσχεται να γεμίσει καλά το στομάχι σου. Βρίσκεται στην πλατεία του χωριού, όπου μπορείς να καθίσεις και να απολαύσεις πιάτα της μεσογειακής κουζίνας σε ένα φιλικό κλίμα. Προς το βράδυ, το μέρος είναι δροσερό για αυτό θα ήταν καλό να έχεις μαζί σου μια ζακέτα.

Γλυκάνησος

Ένα εστιατόριο που προσφέρει θέα στη θάλασσα και εξαιρετικό φαγητό. Θα το βρεις στη Νέα Κούταλη, σε μια τοποθεσία που βλέπει λιμνοθάλασσα και αλμυρίκια. Μπορείς να απολαύσεις τόσο τη θέα, όσο και την απόλυτη ηρεμία που προσφέρει το μέρος. Να σημειώσουμε ότι αξίζει να δοκιμάσεις τα θαλασσινά.

Έννοια Πο’χς

Ένα καφενείο στα Λυχνά, που διαφέρει από τα άλλα. Η ονομασία του προέρχεται από την ντοπιολαλιά της Λήμνου και σημαίνει μην σκας. Προσφέρει μεζέδες που θα σου μείνουν αξέχαστοι και η αίσθηση που σου δημιουργείται δεν περιγράφεται με λόγια. Συνδυάζει άψογα τα γκουρμέ πιάτα με τις παραδοσιακές γεύσεις.

Σαν Άλλοτε

Ένα γραφικό ταβερνάκι στην καρδιά του χωριού, Κοντιάς. Εκεί μπορείς να απολαύσεις την παραδοσιακή κουζίνα, μαγειρευτά αλλά και θαλασσινά, κάτω από την σκιά των δέντρων μέσα σε ένα φιλόξενο και οικογενειακό κλίμα.

Barbounaki

Μια ψαροταβέρνα που βρίσκεται πάνω στο κύμα της θάλασσας του Αγίου Ιωάννη, στην περιοχή του Κασπάκα. Μπορείς να επιλέξεις μέσα από μια ποικιλία θαλασσινών γεύσεων. Εκτός, βέβαια, από τα μοναδικά πιάτα, μπορεί κανείς να επιλέξει κάποιο από τα κοκτείλ του μαγαζιού, σε μια από τις πιο μαγικές γωνίες του νησιού. Από το σημείο αυτό το ηλιοβασίλεμα είναι καθηλωτικό.

Καφές και ποτό

Νεφέλη All Day Bar

Θα το βρεις στη Μύρινα, πάνω από το Ρωμέικο Γιαλό. Μπορείς το πρωί να απολαύσεις το brunch σου, ενώ προς το απόγευμα να επιλέξεις κάποια από τις ποικιλίες κρασιών ή κάποιο cocktail. Η θέα θα σε ανταμείψει για αυτό και είναι μια από τις must επιλογές για την βραδινή ή πρωινή σου έξοδο.

Karagiozis Bar

Ένα από τα πιο ξακουστά μπαράκια της Μύρινας. Θα το βρεις πάνω στην παραλία του Ρωμέικου γυαλού δίπλα στην θάλασσα. Μπορείς να πιείς το ποτό ή το cocktail σου με θέα το Κάστρο. Δεν είναι αμιγώς νυχτερινή επιλογή, αφού μπορείς να απολαύσεις και το καφεδάκι σου τόσο το πρωί όσο και το απόγευμα.

Παραλίες

Κέρος

Η παραλία Κέρος είναι η μεγαλύτερη παραλία της Λήμνου (4 χιλιομέτρων), και ενδείκνυται για τους λάτρεις των θαλάσσιων σπορ. Βρίσκεται ανάμεσα σε δύο λίμνες γλυκού νερού, στον γραφικό κόλπο του ίδιου ονόματος στα ανατολικά προάστια του νησιού, 2 χλμ. από το χωριό Καλλιόπη.

Άγιος Ιωάννης

Ο Άγιος Ιωάννης θεωρείται η ομορφότερη παραλία του νησιού, καθώς περιβάλλεται από γραφικά ηφαιστειακά βράχια. Βρίσκεται στα ανατολικά του νησιού, κοντά στο χωριό Κασπάκας. Πάνω στον βράχο θα δεις και την εκκλησία της παραλίας, από την οποία πήρε και το όνομά της.

Θάνος

Μέσα σε έναν φυσικό κόλπο στη νοτιοδυτική ακτή του νησιού. Οι αντιθέσεις που δημιουργούνται στο τοπίο έκαναν την παραλία ξακουστή. Μπορείς να δεις μια μεγάλη λωρίδα λευκής άμμου με φόντο καταπράσινους λόφους γύρω από την ακτή, σκοτεινά βράχια ηφαιστειακής προέλευσης και καταγάλανα νερά.