Τα φαινόμενα απατούν; Και ναι και όχι. Γιατί τι είδους Λειψοί είναι αυτοί που σε κάνουν να νιώθεις τόσο ολόκληρος; Να ένα μέρος γεμάτο συναίσθημα για όσους ξέρουν. Τούτο το νησάκι του Αιγαίου, στα Δωδεκάνησα, είναι η απόδειξη πως στη ζωή δεν χρειάζεσαι πολλά για να αγγίξεις την ευτυχία. Αρκεί να βρεθείς στο κατάλληλο μέρος. Καλή ώρα. Κάθε ώρα.

Είναι η ενέργεια που εκπέμπει, ασύγκριτη και ζωογόνος. Μερικοί τόποι το έχουν αυτό, οι ευλογημένοι. Το νιώθεις σε κάθε σου κύτταρο, ευφραίνει τη ψυχή και την καρδιά. Σαν το φημισμένο τοπικό οίνο, ένα ποτηράκι (ΟΚ, αρκετά περισσότερο…) για το στην υγειά μας, το σηκώνει η περίσταση.

Σε τελική ανάλυση μάλλον είναι, πάντα ήταν, η γοητεία της απλότητας. Η ηρεμία που αισθάνεσαι από την πρώτη στιγμή που φτάνεις με το καράβι και βλέπεις τα χρώματα, μυρίζεις τα αρώματα. Ξέρεις πως πήρες μια από τις πιο σωστές αποφάσεις της ζωής σου τη στιγμή που απάντησες «Λειψοί» στο ερώτημα «πού θα πάω;».

Οι Λειψοί λένε συνειδητά όχι στη βαβούρα, στην αλλοίωση του φυσικού τοπίου

Εδώ δεν έχει κοσμοπολίτικα πάρτι και διεθνές «τζετ σετ». Εδώ δεν έχει κακόγουστα beach bar που «βαράνε» από το πρωί μέχρι το βράδυ. Εδώ δεν έχει καν οργανωμένες παραλίες και ξαπλώστρες. Είναι συνειδητή απόφαση των κατοίκων του νησιού, με τη σφραγίδα της δημοτικής αρχής, να πουν όχι σε αυτό.

Θέλουν τον τουρισμό, ναι. Θέλουν να έρχονται «ξένοι» να (τους) γνωρίζουν τον τόπο τους. Αλλά δεν θέλουν και να αλλοιωθούν. Ξέρουν πως η γνησιότητα, το ανεπιτήδευτο και η αυθεντική φιλοξενία είναι τελικά αυτό που μένει. Αυτό που κερδίζει τον επισκέπτη.

Έχουν και πολλή νεολαία οι Λειψοί, μόνιμους κατοίκους εννοούμε. Αγαπούν τον τόπο τους και θέλουν να τον δουν να προκόβει όπως τον έμαθαν, χωρίς «δηθενιές». Είναι και οικολογικός προορισμός οι Λειψοί, μονίμως στις πρώτες θέσεις στην ανακύκλωση πανελληνίως!

Με τα πόδια πας παντού, νιώθεις οικεία με τη μία

Σε αυτό το νησί το αυτοκίνητο είναι περιττό. Οι αποστάσεις είναι μικρές, ο ποδαρόδρομος απόλαυση. Για όποιον όμως δεν είναι και πολύ φαν του περπατήματος (κακώς….) ή είναι λίγο μεγαλύτερος ηλικιακά και δεν θέλει να ταλαιπωρηθεί, υπάρχει και το μικρό λεωφορείο που γυρίζει το νησί και σε πάει σε επιλεγμένα μέρη – μία χούφτα είναι άλλωστε όλα κι όλα. Ό,τι πρέπει για να γνωριστείς με κόσμο, παρεμπιπτόντως, αυτές οι βόλτες.

Άλλωστε σύντομα θα νιώθεις σαν τους ξέρεις όλους. Μια οικογένεια γίνεσαι εκεί. Στις παραλίες, αρχικά. Σε πεντακάθαρα, κρυστάλλινα νερά, δεν είπανε τυχαία τους Λειψούς «Μαλδίβες του Αιγαίου».

Η Λιεντού και ο Κάμπος συγκεντρώνουν τον περισσότερο κόσμο. Λίγο πιο πέρα είναι η αμμώδης με αρκετά αρμυρίκια για σκιά, Κατσαδιά (με το πιο cool beach bar, χαλαρό και ανεπιτήδευτο, με φοβερή κουζίνα). Στον Πλατύ Γυαλό θα κολυμπήσεις δίπλα σε πάπιες και σε χήνες και θα φας στο σούπερ ταβερνάκι που βρίσκεται από πάνω.

Για όσους ψάχνονται για ακόμα πιο απομονωμένες καταστάσεις και δεν τους ενοχλεί το βότσαλο, οι Λειψοί επιλογές έχουν επίσης αρκετές επιλογές ανάμεσα στην Χοχλακούρα, τον Ξηρόκαμπο, την Παπαντριά και το Μονοδένδρι  – αγαπημένο των γυμνιστών, by the way.

Και το βράδυ, το βραδάκι, είσαι σπίρτο που ανάβει φωτιά. Στο λιμάνι, ουζάκι, χταποδάκι στη σχάρα, καλαμαράκια και είσαι στον παράδεισο. Γενικώς, οι Λειψοί κρύβουν γευστικές μαγείες. Εδώ θα φας μερικά φαγητά που θα κλειδώσεις για πάντα στην καρδιά σου. Ένα αστέρι Μισελέν, παρακαλώ. ‘Η και δύο.

Λειψοί νησί Αιγαίο

Ο κεντρικός φούρνος έχει πεντανόστιμα προϊόντα, λειτουργεί και ως meeting point. Πολύ καλό σουβλάκι επίσης παίζει στα πέριξ, έξτρα μπόνους συμβουλή να ψάξεις για ντόπιο μέλι – δεν θα το μετανιώσεις.

Λειψοί: Εδώ μετράει μόνο η αλήθεια της επαφής, με τη φύση και τον άνθρωπο

Μπορείς να νοικιάσεις και σκάφος ώστε να πας σε παραλίες που δεν έχουν αλλιώς πρόσβαση. Στα «οπωσδήποτε» είναι οι στάσεις στα γειτονικά Μακρονήσια, Ασπρονήσια, η στάση στους μαγευτικούς Αρκιούς των 40 κατοίκων για μπάνιο ή φαγητό. Γενικώς σε περιμένουν παρθένα μέρη με πλούσια χωρίδα και πανίδα, τα μέρη αυτά αποτελούν καταφύγιο για τη φώκια Μονάχους-Μονάχους, για θαλάσσιες χελώνες και για πλήθος πουλιών – ορισμένων εξαιρετικά σπάνιων.

Τι πρέπει να προσέξεις αν πάτε στους Λειψούς; Μόνο ένα πράγμα. Πριν πας. Να είσαι γρήγορος στο κλείσιμο δωματίου. Δεν υπάρχουν πολλά καταλύματα και η ζήτηση είναι μεγάλη. Δεν είναι πια μυστικό για λίγους οι Λειψοί. Είναι κοινό μυστικό. Και με αυτό το κείμενο δεν βοηθάμε ιδιαίτερα.

Το μέρος δεν έχει χάσει τίποτα από το χαρακτήρα και την ιδιαιτερότητα που το έκαναν τόσο αγαπητό, αλλά για να το κρατήσει αυτό αντιστέκεται στο μαζικό τουρισμό. Λίγοι και καλοί. Απλώς όσο περνάει ο καιρός το ξέρουν και περισσότεροι. Τι τυχεροί κάμποσοι Ιταλοί που ανακάλυψαν το μέρος σε εποχές που δεν πήγαινε σχεδόν κανείς άλλος και έχουν δημιουργήσει τη δική τους συνοικία…

Τι τυχεροί γενικώς όσοι πήγαν, ένιωσαν, κατάλαβαν. Εδώ κανείς δεν τρέχει να προλάβει. Κανείς δεν θέλει να περνιέται για καμπόσος. Εδώ μετράνε μόνο αυτά που έχουν αληθινό νόημα: Η επαφή, η επικοινωνία. Η σύνδεση με τη φύση και τους ανθρώπους.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Passione Grecia (@passionegrecia)

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by TravelForever. 🇹🇷 🚢⛵✈📷 (@travelforever_hakan)