Το ηλιόλουστο κλίμα της Μαύρης Θάλασσας, οι ατελείωτες παραλίες με βότσαλο και οι λεωφόροι που περικλείονται από φοίνικες, μανόλιες και μπανανιές, κάνουν το Μπατούμι την πιο ξεχωριστή περιοχή της Γεωργίας.

Ενώ η Τυφλίδα συχνά μονοπωλεί το ενδιαφέρον των μέσων, το Μπατούμι προσφέρει ποικίλες ιδέες για χαλάρωση, αφού όπως λέει και μια τοπική παροιμία εκεί «γεννηθήκαμε κουρασμένοι και ζούμε μόνο για να ξεκουραστούμε».

Η πρωτεύουσα της υγρής, νοτιοδυτικής περιοχής της Ατζαρίας, συνιστά μια πόλη με πλούσιο πράσινο και εκλεκτική αρχιτεκτονική. Στο ιστορικό κέντρο, δεσπόζει η πλατεία Ευρώπης, ενώ γύρω της συναντά κανείς μπαλκόνια τουρκικού στιλ, λιθόστρωτα δρομάκια και τον καταπράσινο παραθαλάσσιο πεζόδρομο μήκους 7 χιλιομέτρων, ο οποίος επισκιάζεται από φουτουριστικούς ουρανοξύστες κατά μήκος της λεωφόρου Rustaveli.

Γεωργία Μπατούμι Ατζαρία

Το «Λας Βέγκας του Καυκάσου» που κάποτε ήταν κατά κύριο λόγο θέρετρο για λάτρεις του ήλιου από πρώην σοβιετικά κράτη και Ισραηλινούς, καθώς και Τούρκους και Άραβες τζογαδόρους, προσελκύει σταδιακά περισσότερους δυτικούς τουρίστες, από κοινού με τους… «ψηφιακούς νομάδες» που έλκονται από τη «φιλελεύθερη» πολιτική βίζας της Γεωργίας. Σε σημαντικό βαθμό πάντως, δέλεαρ όλων αυτών, δεν συνιστά μόνο η ομορφιά της πόλης, μα οι θελκτικές γεύσεις της παραδοσιακής κουζίνας της.

Η Ατζαρία ήταν πάντα ένα πολιτιστικό σταυροδρόμι και η κουζίνα της είναι γνωστή σε ολόκληρη τη Γεωργία για τον πλούτο και την ποικιλομορφία της, με τα λαχανικά και το τυρί να αποτελούν τη βάση για πολλά πιάτα. Τα τελευταία χρόνια το Μπατούμι έχει δει τον αριθμό των εστιατορίων και των καφέ να διογκώνεται και ο πόλεμος στην Ουκρανία έφερε μια τεράστια εισροή επιχειρηματιών, τόσο Ρώσων, όσο και Ουκρανών, αλλά και γεωργιανών που επέστρεψαν, ενώ αξιοσημείωτο είναι πως σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, ο αριθμός των χώρων για φαγητό στο Μπατούμι διπλασιάστηκε πέρυσι. Εν τω μεταξύ, στα βουνά έξω από την πόλη, μικροί αμπελώνες παράγουν εξαιρετικά κρασιά από αυτόχθονες ποικιλίες αμπέλου.

Μπατούμι Ατζαρία φαγητό

Παρακάτω θα βρείτε πέντε από τα πιο ξεχωριστά μέρη, που σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, αναδεικνύουν τα καλύτερα της γαστρονομικής σκηνής του Μπατούμι.

  1. Οίκος των Ατζαριανών Khachapuri

Μόλις επτά τετράγωνα από τους παραθαλάσσιους κήπους του Μπατούμι, το House of Adjarian Khachapuri βρίσκεται το εστιατόριο που ειδικεύεται στην εμβληματική γεωργιανή σπεσιαλιτέ, που δεν είναι άλλη από το διάσημο το khachapuri.

Τυρόψωμο, που διατίθεται σε πολλά σχήματα και μεγέθη, με τη χαρακτηριστική κρούστα ζαχαροπλαστικής σε σχήμα βάρκας και τον λαμπερό κίτρινο κρόκο αυγού που επιπλέει στην ανοιχτή επιφάνεια με γέμιση τυριού και λιωμένου βουτύρου. Λέγεται δε, πως το παρελθόν, όταν οι γυναίκες έστελναν τους συζύγους τους στη θάλασσα, τους έψηναν το χατσαπούρι με τη μορφή βάρκας, εξ’ ού το αυγό συμβολίζει τον ήλιο.

Από το 2015, το κατάστημα προσελκύει τουρίστες και ντόπιους από όλα τα κοινωνικά στρώματα, καθώς διαθέτει γρήγορη εξυπηρέτηση και προσιτές τιμές, ενώ τα φαγητά ψήνονται σε ξυλοφουρνο.

  1. Μπροτσούλι

Σε απόσταση αναπνοής από τα καζίνο της πλατείας Ευρώπης, το ζεστό οικογενειακό καφέ, τόσο λιτό που δεν έχει καν ταμπέλα στην είσοδο, παρά μόνο ένα ζωγραφισμένο ρόδι κομμένο στη μέση στον τοίχο, ώστε να υποδηλώνει το όνομα του καταστήματος, απολαμβάνει κανείς σπιτική κουζίνα σε περιβάλλον γεμάτο στολισμένους με κισσούς τοίχους διακοσμημένους με φανάρια.

Γεύσεις Ατζαρίας, όπως το yakhni και το burano, πικάντικο στιφάδο δηλαδή από τρυφερό μοσχαρίσιο κρέας και σάλτσα καρυδιού που σερβίρεται παραδοσιακά στους γάμους της Ατζαρίας και που μερικές φορές αναφέρεται ως “γεωργιανικό φοντί” – φτιάχνεται με τυρί Ατζαρίας που μαγειρεύεται σε λιωμένο βούτυρο.

  1. Chacha Time

Στη γωνία ενός ελκυστικού λιθόστρωτου δρόμου στο Παλιό Μπατούμι, το Chacha Time είναι ο ναός της περίφημης «βότκας σταφυλιού» της Γεωργίας, ενός γευστικού καθαρού κονιάκ φτιαγμένου από φλούδες που έχουν υποστεί ζύμωση, πολτό, σπόρους και μίσχους που έχουν απομείνει μετά τη διαδικασία οινοποίησης. Τα περισσότερα chacha που παράγονται στο εμπόριο έχουν περιεκτικότητα σε αλκοόλ περίπου 40%-60%, επομένως δεν είναι ένα ποτό ελαφρύ.

Προσφέρεται για κοκτέιλ και χαλάρωση μετά την δουλειά ως μια εξαιρετική ευκαιρία να δοκιμάσει την γεωργιανή grappa.

4. G.Garden

Το G.Garden, ένα νέο fusion εστιατόριο με βεράντα δίπλα στο πάρκο Lech and Maria Kaczynski δίπλα στον παραλιακό δρόμο. Μια φρέσκια, προσωπική πινελιά του βραβευμένου σεφ Mamia Jojua, στα κλασικά της Γεωργίας και της Ατζαρίας προσθέτοντας νέα και απροσδόκητα συστατικά.

Οι ντόπιοι έρχονται εδώ για το καλόγουστο εσωτερικό του χώρου, την εξαιρετική εξυπηρέτηση και την πρωτοποριακή παρέμβαση στις συνταγές της γεωργιανής κουζίνας, όπως το odjakhuri με χταπόδι και ψητές πιπεριές (αντί για κρέας όπως είναι η παράδοση) και ένα πολυτελές Ατζαριανό khachapuri με ελαφρύ παστό σολομού, κόκκινο χαβιάρι, αυγό ορτυκιού και αβοκάντο.

  1. Chateau Iveri

Όχι πολύ μακριά από το Μπατούμι, τα καταπράσινα λιβάδια της παράκτιας Ατζαρίας αρχίζουν να υψώνονται σε δασώδεις πρόποδες καθώς πλησιάζετε στα σύνορα με την Τουρκία, με τους δρόμους να στρίβουν προς τα πάνω σε απόκρημνα πράσινα φαράγγια. Ανάμεσα σε αμπελώνες πάνω από τον ποταμό Αχαρίσκαλη, βρίσκεται το βραβευμένο Chateau Iveri, ξενοδοχείο, οινοποιείο και εστιατόριο, οικογενειακή επιχείρηση, που έχει γίνει ένα από τα πιο δημοφιλή σημεία στις γαστρονομικές περιηγήσεις των επισκεπτών.

Πενήντα χιλιόμετρα από το Μπατούμι και 500 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, το Chateau Iveri απαιτεί προσπάθεια για να φτάσετε – είτε οδηγείτε είτε παίρνετε το λεωφορείο από το Μπατούμι, ωστόσο αξίζει η διαδρομή. Σαγηνευτικό τοπίο και γευστικά κρασιά, υπέροχο φαγητό και φιλοξενία που θα τη θυμάστε για καιρό.

Αξίζει να δοκιμάσετε παραδοσιακά πιάτα όπως τσιρμπούλι (αυγά ποσέ σε σάλτσα ντομάτας με καρύδια) και σινόρι (πατάμες ψωμάκια πνιγμένα σε τυρί nadughi της Ατζαρίας). Οι ταξιδιώτες μπορούν επίσης να συμμετέχουν σε εργαστήρια μαγειρικής που διοργανώνει η σύζυγος του ιδιοκτήτη που είναι η σεφ του εστιατορίου.