Οι αρχαίοι αποκαλούσαν αυτό το νησί «Τράπεζα των Θεών» και σαν τέτοια δεν μπορεί παρά να ήταν πλούσια και προκλητική προς όλες τις αισθήσεις. Πλούσια σε ιστορικές μνήμες, παραδοσιακές εκφράσεις και φυσικές ομορφιές είναι φυσικά η Αστυπάλαια.

Η ιστορία

Το περίεργο είναι πως φίδια δεν υπάρχουν καθόλου σε τούτο το νησί, όχι τώρα, αλλά από την αρχαιότητα. Δίκαια λοιπόν το έγραφε και ο Αριστοτέλης ότι «εχθρόν είναι τοις όφεσιν η των Αστυπαλαίων γη». Οι Ρωμαίοι ονόμασαν το νησί «Ιχθυόεσσαν», για τα πολλά και ωραία ψάρια που βγάζει η γύρω της θάλασσα, χώρια από τα περίφημα σφουγγάρια της που είναι περιζήτητα. Μα και ο Πλίνιος μιλάει για τα σαλιγκάρια της, πως έχουν θεραπευτικές ιδιότητες.

Είχε ακόμα η Αστυπάλαια, τα αρχαία χρόνια, πολλούς λαγούς που έκαναν μεγάλες ζημιές στα σπαρτά της, τόσο που οι κάτοικοι της πήγαν στους Δελφούς να ρωτήσουν το μαντείο με ποιο τρόπο θα απαλλαγούν απ’ αυτό το κακό. Τότε η Πυθία τους απάντησε: «Κυνάς τρέφειν και κυνηγετείν».

Οι Κυκλάδες το ζηλεύουν τρελά: Το νησί των Δωδεκανήσων με το φανταστικό φαγητό και την μαγευτική Χώρα

Αν και οι αρχαίοι συγγραφείς λίγα είπαν για την Αστυπάλαια από παλιές επιγραφές που βρέθηκαν εκεί και αλλού μαθαίνουμε πως το νησί αυτό σημείωσε ακμή εκείνα τα απόμακρα χρόνια. Πέρασε πρώτα από την κατοχή της θαλασσοκράτειρας Κρήτης, τον καιρό του Μίνωα καθώς γράφει ο Οβίδιος, αργότερα εξελληνίστηκε από αποίκους που ήρθαν από τα Μέγαρα.

5 λόγοι που καθιστούν αυτό το νησί must προορισμό

Αν αναρωτιέσαι ακόμα γιατί πρέπει να επισκεφθείς την Αστυπάλαια, εμείς σου έχουμε 5 λόγους που την καθιστούν must προορισμό…

Οι Κυκλάδες το ζηλεύουν τρελά: Το νησί των Δωδεκανήσων με το φανταστικό φαγητό και την μαγευτική Χώρα

1. Η Χώρα

Μπορεί η Αστυπάλαια να υπάγεται στα Δωδεκάνησα, η καρδιά της όμως ανήκει στις Κυκλάδες, και η πανέμορφη Χώρα της είναι η πρώτη και καλύτερη απόδειξη γι’ αυτό. Λευκά σπιτάκια με μπλε παράθυρα στολίζονται με μπουκαμβίλιες που σκεπάζουν τα πλακόστρωτα σοκάκια της, τα οποία σκαρφαλώνουν τον άνυδρο λόφο μέχρι να φτάσουν στο κόσμημά της, το Κάστρο.

Αστυπάλαια Χώρα

2. Το Κάστρο

Ένα από τα ομορφότερα νησιώτικα κάστρα, το βενετσιάνικο «κάστρο της Αστροπλιάς» χρονολογείται από τον 14ο αιώνα, αγναντεύει από ψηλά τα δύο φυσικά λιμάνια του νησιού, και περιστοιχίζεται από ολόλευκα σπιτάκια, οι εξωτερικοί τοίχοι των οποίων δημιουργούν κανονικότατο τείχος, με μικρά παράθυρα για πολεμίστρες.

3. Tα μπαράκια της και το φαγητό της

Παρεΐστικα και ολοζώντανα, μακριά από mainstream διαθέσεις και «στημένες» πόζες, τα μπαράκια του Κάστρου έχουν χαρίσει στην Αστυπάλαια μεγάλο μέρος της φήμης της ως hip διακοπονήσι. Σημειώστε, εκτός από το πολυθρύλητο Κάστρο, το Πανόραμα με την σούπερ θέα του και τις «αφτεράδικες» διαθέσεις, καθώς και τον Μύλο και την Άρτεμη. Σε επίπεδο φαγητού, όσοι την έχουν επισκεφτεί, συναινούν πως είναι ό,τι καλύτερο έχουν φάει σε νησί μετά τη Σίφνο. Ίσως μαζί με τη Σύρο να βρίσκονται με άνεση στη 2η θέση στο Αιγαίο συνολικά! Αγέρι, Μπαρμπαρόσα, η Αστυφαγιά και το Παρά θιν’ Αλός είναι άρτιες επιλογές, ενώ αγαπημένο πολύ είναι και το Γεράνι.

4. Οι παραλίες της

Πρώτα και καλύτερα, τα πανέμορφα Καμινάκια, με την αμμουδιά τους στην οποία θα σας φέρει το καΐκι από τον Πέρα Γιαλό –το ίδιο που θα σας πάει και στις επίσης υπέροχες Βάτσες. Ιδανικές επιλογές για οικογένειες είναι η αμμουδιά του Αγίου Κωνσταντίνου και το Λιβάδι, ενώ οι λάτρεις του βότσαλου θα βρουν τον παράδεισό τους στο Τζανάκι, το οποίο αγαπούν και οι γυμνιστές.

Αστυπάλαια παραλίες

5. Η Σπηλιά του Δράκου

Ένα από τα τρία σπήλαια του νησιού (όλα τους επισκέψιμα) η Σπηλιά του Δράκου με τους σταλαγμίτες της αξίζει μια επίσκεψη όσο και η διαδρομή ως εδώ με το καΐκι από το σταματημένο στον χρόνο ψαροχώρι που λέγεται Βαθύ. Οι τυχερότεροι εξ υμών, μπορεί να πετύχετε δελφίνια ή ακόμα και φώκιες να κολυμπούν δίπλα σας στη διαδρομή.

*Φωτογραφίες Shutterstock/pixabay.com