Η Ικαρία συγκαταλέγεται ανάμεσα στους δέκα οικονομικότερους προορισμούς του πλανήτη που προτείνει ο παγκοσμίου κύρους ταξιδιωτικός οδηγός Lonely Planet στην έκδοσή του «Best in Travel 2024», που μόλις κυκλοφόρησε.

Το νησί του ανατολικού Αιγαίου καταλαμβάνει την 7η θέση στην κατηγορία ενώ το περιοδικό επισημαίνει πως «το ελληνικό νησί της Ικαρίας σαγηνεύει με γαλαζοπράσινα νερά και άγρια εδάφη, καθώς και με ένα ανεξάρτητο πνεύμα και πολιτισμό που μοιάζει με πανηγύρια.

Η Ικαρία, που πήρε το όνομά της από τον Ίκαρο, ο οποίος λέγεται ότι συνετρίβη εδώ αφού πέταξε πολύ κοντά στον ήλιο, τιμάται επίσης ως η γενέτειρα του Διονύσου, του θεού του κρασιού.

Χρησιμοποιήστε τον πλακόστρωτο παραλιακό δρόμο για να εξερευνήσετε το νησί, να επισκεφθείτε Ικαριακά χωριά που ξεχειλίζουν από φαγητό, κρασί και παραδοσιακούς χορούς.

Δίνει, μάλιστα, και δύο bonus: 

 • Η παραλία των Σεϋχελλών διαθέτει μαρμάρινα βότσαλα, σμαραγδένια νερά και γιγάντιους βράχους που γυαλίζονται από τα κύματα.
Το πιο φθηνό νησί από τα μεγάλα: Το γνωρίζουν όλοι στο εξωτερικό ως ένα μέρος απόλυτης ραστώνης

Οι ελληνικές Σεϋχέλλες, στην Ικαρία, συμπυκνώνουν ιδανικά την ίδια την ουσία και ταυτότητα του νησιού – τοπίο μαγικό, άγριο και άθικτο και για αυτό απόλυτα αληθινό.

Το ακόμα πιο ενδιαφέρον στην Ικαρία της μακροζωίας με τις πανέμορφες παραλίες, είναι πως η παραλία Σεϋχέλλες δημιουργήθηκε κατά λάθος.

Ήταν το 1985 όταν η κατολίσθηση βράχων κατά τη διάνοιξη του τούνελ για τη δημιουργία δρόμου από και προς το χωριό του Μαγγανίτη οδήγησε στο να κατρακυλήσουν οι βράχοι στο νερό.

Με τα χρόνια το νερό έκανε τη δουλειά του και κάπως έτσι, στην ουσία «από λάθος», σχηματίστηκε μια κορυφαία σε ομορφιά ελληνική παραλία.

Το πιο φθηνό νησί από τα μεγάλα: Το γνωρίζουν όλοι στο εξωτερικό ως ένα μέρος απόλυτης ραστώνης

Οι ίδιοι οι Ικαριώτες αποκαλούν χαϊδευτικά την παραλία Σεϋχέλλες «τη ακουαμαρίνα του νησιού». Η αλήθεια είναι πως η γαλάζια -με ελαφρούς τόνους σμαραγδί- απόχρωση των νερών της είναι εκθαμβωτική.

Το εξωτικό, α λα Καραϊβική σκηνικό συμπληρώνουν ιδανικά το λευκό ψιλό βότσαλο της παραλίας αλλά και οι εντυπωσιακοί γρανιτένιοι βράχοι που την περιβάλλουν.

Μάλιστα οι επιβλητικοί λευκοί βράχοι δημιουργούν υποθαλάσσιες σπηλιές γύρω από την παραλία.

Όπως καταλαβαίνετε, οι Σεϋχέλλες είναι ιδανικές για εξερευνήσεις και καταδύσεις στο βυθό της θάλασσας (γι’ αυτό μην ξεχάσετε τη μάσκα σας) αλλά και για ηχηρές βουτιές από τους γρανιτένιους βράχους

 • Οι θερμές πηγές του Σπηλαίου, από την άλλη πλευρά, είναι μια από τις καλύτερες θερμές πηγές του Αιγαίου, όπου τα πλούσια σε ραδόνιο νερά οδηγούν σε μια σπηλιά.
νησί

Η Ικαρία, λόγω της ιδιόμορφης γεωλογικής και τεκτονικής δομής της, αποτελεί έναν τόπο προικισμένο στη γεωθερμία. Η φυσική θερμική ενέργεια που προέρχεται από το εσωτερικό της Γης, προσφέρει έναν ανεκτίμητο θησαυρό για το νησί: τις ιαματικές πηγές της.

Τα τελευταία χρόνια, η Ικαρία έχει αναδειχθεί σε σημαντικό τουριστικό προορισμό για θεραπευτικούς και θερμαλιστικούς σκοπούς.

Πλήθος κόσμου από την Ελλάδα και την Ευρώπη σπεύδουν να επισκεφτούν τις θερμές πηγές του νησιού, συνδυάζοντας ίαση και αναζωογόνηση κατά τις διακοπές τους

Οι πηγές της Ικαρίας, γνωστές από την αρχαιότητα, θεωρούνται μεταξύ των πιο ραδιενεργών πηγών του κόσμου και ανήκουν στις υπέρθερμες ραδιενεργές αλιπηγές.

Οι 10 οικονομικότεροι προορισμοί του κόσμου για το 2024

νησί
 1. Πολωνία
 2. Μεσοδυτικές Πολιτείες – ΗΠΑ
 3.  Νικαράγουα
 4. Danube Limes – Βουλγαρία
 5. Νορμανδία – Γαλλία
 6. Αίγυπτος
 7. Ικαρία – Ελλάδα
 8. Αλγερία
 9. Νυχτερινά τρένα – Ευρώπη
 10. Southern Lakes & Central Otago – Νέα Ζηλανδία

Αντίστοιχα για τον πρώτο προορισμό της λίστας, την Πολωνία, υπογραμμίζει πως «λάμπει ως ένας από τους πιο προσιτούς προορισμούς της Ευρώπης, προσφέροντας ένα εξαιρετικό φάσμα ποιοτικών ταξιδιωτικών εμπειριών.

Πολλοί επισκέπτες έλκονται από πόλεις όπως η Βαρσοβία, η οποία ανοίγει ένα νέο συγκρότημα που θα στεγάσει το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης και το θέατρο TR Warszawa το 2024. Στα Καρπάθια Όρη, περπατήστε το μονοπάτι Icon Trail, περνώντας μέσα από χωριά που κοσμούνται από παλιές ξύλινες εκκλησίες.

Αξιοσημείωτη είναι και η αναφορά στα νυχτερινά τρένα της Ευρώπης, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «πριν από λίγο καιρό, φαινόταν ότι τα νυχτερινά τρένα της Ευρώπης είχαν τελειώσει – οι οικονομικές αεροπορικές εταιρείες και οι νεότερες, ταχύτερες σιδηροδρομικές υπηρεσίες υψηλής ταχύτητας μείωσαν την ελκυστικότητα του να κοιμάσαι σε ένα κουπέ και να κοιμάσαι στο αργό νανούρισμα των ράγων.

Τώρα – στην εποχή των ταξιδιών με τη συνείδηση για το διοξείδιο του άνθρακα- αυτό αλλάζει. Φαίνεται ότι η Ευρώπη αφυπνίζεται για τις δυνατότητες των τρένων με κρεβάτι και τη γοητεία του να ξυπνάς όταν φτάνεις σε έναν νέο προορισμό.

Photo Credit: Shutterstock