Φωλιασμένη στην καρδιά του Αιγαίου Πελάγους, το νησί της Σίφνου είναι ένα κρυμμένο στολίδι ανάμεσα στα νησιά των Κυκλάδων.

Το νησί φημίζεται για τη γαστρονομία του και συχνά αναφέρεται ως η «γαστρονομική πρωτεύουσα» των Κυκλάδων. Η κουζίνα της Σίφνου χαρακτηρίζεται από την απλότητά της και την έμφαση στα φρέσκα, τοπικά υλικά. Μην χάσετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε τη «ρεβιθάδα», που μαγειρεύεται για ώρες σε παραδοσιακό ξυλόφουρνο.

Το «μαστέλο», ένα ζουμερό πιάτο αρνιού μαγειρεμένο σε πήλινο σκεύος πάνω σε κληματόβεργες είναι μια άλλη τοπική λιχουδιά. Ολοκληρώστε το γαστρονομικό σας ταξίδι με τα περίφημα «αμυγδαλωτά», που μοιάζουν με μπισκότα αμυγδάλου που λιώνουν στο στόμα.

Το νησί των γεύσεων αλλά και των ποιητών – όπως χαρακτηρίζεται από πολλούς καθώς από εδώ κατάγεται ο Τσελεμεντές. O Νικόλαος Τσελεμεντές (1878 – 1958) με καταγωγή από τα Εξάμπελα της Σίφνου έδειξε από μικρός την έφεση που είχε για την μαγειρική, ειδικά όταν άρχισε να εργάζεται στο εστιατόριο του θείου του, που βρισκόταν δίπλα στο θαυμάσιο ξενοδοχείο «Ακταίο» στην ακτή του Νέου Φαλήρου, το οποίο δυστυχώς, δεν υπάρχει πια.

Ενώ οι γονείς τους τον προόριζαν για συμβολαιογράφο, εκείνος το μυαλό του το είχε στη μαγειρική και αποφάσισε να πραγματοποιήσει το όνειρό του πηγαίνοντας για σπουδές στη Βιέννη. Επιστρέφοντας, άρχισε να εκδίδει τεύχη του περιοδικού «Οδηγός Μαγειρικής» και ταυτόχρονα να εργάζεται για διάφορες πρεσβείες. 

«Το καλύτερο φαγητό σε νησί στο Αιγαίο»: Το National Geographic ανέδειξε, εμείς συμφωνούμε - Στις Κυκλάδες θα φας super

National Geographic

«Να μαγειρέψουν σαν Έλληνες» παροτρύνει τους εκατομμύρια αναγνώστες του το βρετανικό National Geographic, προσθέτοντας πως το νησί της Σίφνου διαθέτει πλούσια γαστρονομική ιστορία και είναι εξαιρετικά όμορφη με τα λευκά υπέροχα χωριά Απολλωνία, Αρτεμώνας και Κάστρο, τις αμμώδεις παραλίες και τα τοπία που είναι γεμάτα ξωκλήσια και διασχίζονται από δεκάδες μονοπάτια .

Το νησί της Σίφνου φημίζεται για την αρχιτεκτονική των οικισμών της. Τα σπίτια, κατάλευκα με συνδυασμούς ορθογώνιων όγκων, διατάσσονται γύρω από τα πλακόστρωτα σοκάκια με τους επιμελημένα ασβεστωμένους αρμούς, με τρόπο που δημιουρείται μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ποικιλομορφία.

Ο οικισμός του Κάστρου ξεχωρίζει με τη μεσαιωνική αρχιτεκτονική του και την αμυντικού χαρακτήρα ρυμοτομία του. Χαρακτηριστικό επίσης του νησιού είναι οι ξερολιθιές που ακολουθώντας τη μορφολογία του εδάφους δημιουργούν επίπεδες καλλιεργήσιμες ζώνες (λουριά). Στις παραλίες σήμερα υπάρχουν οικισμοί, ενώ κατά το παρελθόν υπήρχαν μόνο τα αγγειοπλαστεία, όπου αρκετά από αυτά σώζονται και λειτουργούν μέχρι σήμερα.

«Το καλύτερο φαγητό σε νησί στο Αιγαίο»: Το National Geographic ανέδειξε, εμείς συμφωνούμε - Στις Κυκλάδες θα φας super

Conde Nast Traveler

Παράλληλα, ως το καλύτερο νησί της Ελλάδας για γαστρονομικές απολαύσεις και παραδοσιακά πανηγύρια προβάλλεται η Σίφνος στον κατάλογο που δημοσίευσε το ισπανικό Conde Nast Traveler σχετικά με τα ελληνικά νησιά που θα ξεχωρίσουν το 2024.

Η δημοφιλής ταξιδιωτική ιστοσελίδα αναφέρει πως το νησί της Σίφνου οφείλει τη «γευστική φήμη» της στον Νικόλαο Τσελεμεντέ που συνέγραψε το πρώτο βιβλίο ελληνικής μαγειρικής, ενώ είναι διάσπαρτη από εργαστήρια αγγειοπλαστικής που φτιάχνουν τα πήλινα αγγεία στα οποία παρασκευάζεται η ρεβιθάδα και το μαστέλο.

«Η αυθεντικότητα, η φύση και η γαστρονομία είναι τα τρία στοιχεία που συνδέονται άρρηκτα μεταξύ τους και «ευθύνονται» για τη μοναδικότητα της Σίφνου.

Μέσα από επαφές μας με ταξιδιωτικούς συντάκτες, τουριστικούς φορείς και προγραμματισμένες συναντήσεις με επαγγελματίες σε διεθνείς εκθέσεις τουρισμού γίνεται αντιληπτό πως η Σίφνος αντλεί τη δύναμή της από το ασύγκριτο φυσικό κάλλος, την τοπική κουλτούρα και την ψυχή των ντόπιων.

Στο πνεύμα αυτό, ιδιαίτερη δυναμική έχει και το Πάσχα στο νησί που αποκαλύπτει έναν μοναδικό κόσμο παραδόσεων και εθίμων», δήλωσε ο αντιδήμαρχος Τουρισμού του Δήμου Σίφνου Γιάννης Ραφελέτος.

Συγκεκριμένα, ξεχωρίζει η συνάντηση των επιταφίων από διαφορετικούς οικισμούς σε δύο σημεία του νησιού την Μ. Παρασκευή το βράδυ. Την Κυριακή του Πάσχα το μεσημέρι, γίνεται η λειτουργία της Δεύτερης Ανάστασης στο γραφικό Μοναστήρι της Παναγιάς στην Βρύση όπου συμμετέχει ο κλήρος του νησιού στο σύνολό του.

Επίσης μετά το τέλος του εσπερινού της Αγάπης προσφέρονται σε όλους τους παρευρισκόμενους ποτά, γλυκά και κόκκινα αυγά. Από το εορταστικό τραπέζι στο νησί της Σίφνου δεν απουσιάζουν η σπιτική ξινομυζήθρα, και η μελόπιτα, ένα τοπικό γλυκό από μέλι, μυζήθρα και αυγά, ενώ το αρνί ψήνεται στο μαστέλο, τοποθετημένο πάνω στη σχάρα από κληματόβεργες, με ντόπιο κόκκινο κρασί και άνηθο.

Ενισχύοντας τις παραδόσεις, οι τοπικοί σύλλογοι αναβιώνουν διαχρονικά Πασχαλινά έθιμα όπως είναι η «κουνίστρια» καθώς και το ομαδικό παιχνίδι «τσούνια», ένα είδος «μπόουλινγκ», που έπαιζαν μέχρι πρόσφατα οι νέοι και οι νέες σε κάθε γειτονιά.

Πηγή: National Geographic Conde Nast Traveler

Photo Credit: Shutterstock/Istock