Αν προγραμματίσεις να πας στην Τενερίφη, κλείσε για Μάιο. Αυτό είναι το πρώτο και το πιο σημαντικό tip που χρειάζεσαι να μάθεις για το μεγαλύτερο νησί από τα επτά Κανάρια, που ανήκουν μεν στην Ισπανία, αλλά βρίσκονται ανοιχτά από τις δυτικές ακτές της Αφρικής.

Αφρική ίσον ζέστη. Πολλή ζέστη. Αν δεν θέλεις να καείς και να βρίσκεσαι όλη την ημέρα στην πισίνα ή στη θάλασσα αναζητώντας λίγη δροσιά, καλό είναι να πας νωρίς. Τον Μάιο έχει παραδοσιακά θερμοκρασίες που ξεπερνούν τους 30 βαθμούς Κελσίου. Ό,τι πρέπει για μπάνια στον Ατλαντικό ή και στις πισίνες των ξενοδοχείων, αλλά και υποφερτή ζέστη για να κάνεις και άλλα πράγματα.

Το νησί που δεν είναι μόνο all inclusive

Διότι η Τενερίφη δεν είναι ένα τεράστιο all-inclusive ξενοδοχείο, όπως διαφημίζεται στους περισσότερους τουριστικούς οδηγούς, που εκθειάζουν μόνο τα ωραία δωμάτια, τις πισίνες και τα δωρεάν ποτά. Η Τενερίφη είναι ένα νησί γεμάτο είναι γεμάτη από συναρπαστικά και περίεργα πράγματα για να δεις και να κάνεις, πολλά απ’ αυτά δεν μπορείς να τα κάνεις πουθενά αλλού.

Όρος Teide

Το νησί ολόκληρο κυριαρχείται απ’ αυτό το βουνό, ένα αδρανές ηφαίστειο που είναι η ψηλότερη κορυφή της Ισπανίας. Η κορυφή του περιβάλλεται από ένα εκπληκτικό εθνικό πάρκο. Από το Teide μπορείς να δεις σχεδόν όλη την Τενερίφη, αλλά και τον καταπληκτικό νυχτερινό ουρανό. Είναι ένα από τα λίγα σημεία της υφηλίου που όταν δεν έχει σύννεφα μπορείς να δεις τους 83 από τους 88 καταχωρημένους αστερισμούς!

Το νησί που ταξιδεύει η μισή Ευρώπη τον Μάιο: Πιο μετά οι θερμοκρασίες είναι δεν αντέχονται - Τα 10 must πράγματα να κάνεις

ARTlandya

Πρόκειται για ένα ιδιόρρυθμο μουσείο, από τα λίγα που υπάρχουν στο νησί, κοντά στην πρωτεύουσα Σάντα Κρουζ ντε Τενερίφε. Το ARTlandya φιλοξενεί μια συλλογή με περισσότερες από 600 κούκλες και αρκουδάκια. Ο εκκεντρικός ιδιοκτήτης έχει ξοδέψει πολλά χρόνια για να χτίσει τον ασυνήθιστο θησαυρό των παιχνιδιών του, που φτιάχτηκαν από περισσότερους από 50 διαφορετικούς διεθνούς φήμης καλλιτέχνες.

Siam Park

Δεν πρόκειται για λάθος, το πάρκο αυτό ονομάζεται «Σιάμ», το παλιό όνομα της Ταϊλάνδης. Και πράγματι, εκτός από τη φήμη του ως το πιο εντυπωσιακό θαλάσσιο αξιοθέατο στην Ευρώπη, διαθέτει τη μεγαλύτερη συλλογή κτιρίων με θέμα την Ταϊλάνδη που δεν μπορείς να δεις στην Ταϊλάνδη. Υπάρχουν ψηλές τσουλήθρες ελεύθερης πτώσης, ορμητικά νερά για θαλάσσια σπορ κι όλα αυτά τοποθετούνται σε ένα φόντο εντυπωσιακής ταϊλανδέζικης αρχιτεκτονικής, την οποία έχει εγκρίνει η ίδια η βασιλική οικογένεια της Ταϊλάνδης.

Το νησί που ταξιδεύει η μισή Ευρώπη τον Μάιο: Πιο μετά οι θερμοκρασίες είναι δεν αντέχονται - Τα 10 must πράγματα να κάνεις

Jardin Botanico

Ένας βοτανικός κήπος που χρονολογείται από τον 18ο αιώνα, με μεγάλη γκάμα εκπληκτικής υποτροπικής και τροπικής χλωρίδας, συμπεριλαμβανομένης μιας συκιάς 200 ετών. Ο μοναδικός που υπάρχει στο νησί και σ’ όλα τα Κανάρια. Μπορείς να δεις κάθε είδους χλωρίδα και πανίδα: από φυτά ανανά μέχρι ψηλούς φοίνικες. Είναι από τα πιο φωτογραφημένα μέρη της Τενερίφης στο Instagram. Όχι άδικα.

San Cristóbal de La Laguna

Μια πόλη η οποία έχει κηρυχθεί ολόκληρη μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Είναι ο αρχιτεκτονικός παράδεισος του ιστορικού πολιτισμού. Υπάρχει και παλιά και νέα συνοικία, και συνδυάζουν όλα τα στυλ: νεοκλασικό, μοντέρνο, ορθολογικό και σύγχρονο. Μιλάμε για την ιστορία της αρχιτεκτονικής σε λίγα τετραγωνικά μέτρα.  μοντερνισμού, ορθολογισμού και σύγχρονης αρχιτεκτονικής με έναν πραγματικά χαρακτηριστικό και υπέροχα γραφικό τρόπο. Γιατί μας αρέσει; Λοιπόν, είναι απλά πραγματικά, πολύ όμορφο. Τόσο απλό.

Το νησί που ταξιδεύει η μισή Ευρώπη τον Μάιο: Πιο μετά οι θερμοκρασίες είναι δεν αντέχονται - Τα 10 must πράγματα να κάνεις

Lago Martiánez

Ένα υπαίθριο συγκρότημα πισίνας που βρίσκεται βόρεια στο νησί, στην πόλη Puerto de la Cruz, έχει συνολική έκταση περίπου 10 τετραγωνικά χιλιόμετρα (!) γύρω από μια τεχνητή λίμνη. Το Lago Martiánez αξίζει μια μονοήμερη εκδρομή και τα 5,50 ευρώ της εισόδου. Θα χαλαρώσεις από τις γεμάτες παραλίες, που μπορεί να είναι ιδιαίτερα πολυσύχναστες ακόμα και τον Μάιο. Είναι επίσης ο τόπος που εκτίθενται πολλά από τα γλυπτά του καλλιτέχνη César Manrique, του πιο διάσημου στο νησί.

Αμπελώνας Reverón

Αυτό είναι ένα από τα καλύτερα οινοποιεία της Τενερίφης. Χάρη στο ηφαιστειακό έδαφος και το υποτροπικό της κλίμα, η Τενερίφη δεν έχει έλλειψη αμπελώνων κορυφαίας βαθμίδας. Το Reverón έχει υπέροχα κρασιά, σίγουρα, αλλά έχει επίσης μια από τις καλύτερες οινογευστικές εμπειρίες του νησιού. Διαθέτει τέσσερα από τα κρασιά του αμπελώνα και περιλαμβάνει περιηγήσεις τόσο στα αμπέλια όσο και στα αρχαία κελάρια του.

Αγροτικό Πάρκο Anaga

Το ανάγλυφο της περιοχής αυτής σχηματίστηκε από μια ηφαιστειακή έκρηξη πριν από 7-10 εκατομμύρια χρόνια. Η Anaga είναι μια προστατευόμενη περιοχή στα βορειοανατολικά της Τενερίφης, γνωστή για τα απόκρημνα βουνά, τις στενές χαράδρες και τα δάση που μοιάζουν με σπήλαια. Αν θέλεις μια απόδραση σε μια απόκοσμη παραμυθένια έρημο γεμάτη με πλούσια βλάστηση και εκπληκτική θέα στο νησί, μην το χάσεις.

Πυραμίδες Güímar

Πυραμίδες στο νησί; Κι όμως… Πρόκειται για έξι μυστηριώδεις πυραμίδες που χρονολογούνται από τον 19ο αιώνα, βρίσκονται στο Güímar, μια κοιλάδα στην ανατολική Τενερίφη. Κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα γιατί υπάρχουν αυτές οι πυραμίδες τύπου Μάγια, οι οποίες είναι φτιαγμένες από λάβα. Το μόνο που μπορούν να πουν οι ειδικοί είναι θεωρίες. Η πιο διαδεομένη είναι ότι κατασκευάστηκαν από αρχαίους λαούς ως μέρος της λατρείας του Θερινού Ηλιοστασίου.

Φάλαινες στον Ατλαντικό

Θέλεις να δεις από κοντά μερικά από τα πιο εντυπωσιακά θηλαστικά κήτη; Μπορείς να το κάνεις με οργανωμένη θαλάσσια εκδρομή. Ιδανικοί μήνες για να το κάνεις αυτό είναι από το Νοέμβριο μέχρι τον Μάρτιο, αλλά κάποιος μπορεί να δει φάλαινα μέχρι και τον Απρίλιο. Οι φάλαινες όρκα επισκέπτονται την περιοχή την άνοιξη, ενώ τα δελφίνια και οι φάλαινες πιλότοι είναι εκεί όλο το χρόνο. Τα ταξίδια με πλοίο συνήθως αναχωρούν από πόλεις στη νοτιοδυτική ακτή της Τενερίφης.