Περιεχόμενα
Εκατοντάδες άρθρα γράφτηκαν για τα προβλήματα του υπερτουρισμού στη Σαντορίνη και τη Μύκονο δύο από τα πιο δημοφιλή νησιά στην Ελλάδα. Η υπερβολική συγκέντρωση επισκεπτών κατά τη διάρκεια της τουριστικής σεζόν προκαλεί προβλήματα τόσο στην τοπική κοινωνία όσο και στο φυσικό περιβάλλον.
Τα στενά δρομάκια, οι παραλίες και τα δημοφιλή αξιοθέατα γεμίζουν ασφυκτικά, με αποτέλεσμα οι επισκέπτες να βιώνουν τις διακοπές τους σε συνθήκες συνωστισμού, κάτι που συχνά μειώνει την ποιότητα της εμπειρίας. Επιπλέον, η αυξημένη ζήτηση προκαλεί ανατιμήσεις στις τιμές, επηρεάζοντας αρνητικά την οικονομία των κατοίκων, οι οποίοι καλούνται να προσαρμοστούν σε μια τουριστική αγορά που φαίνεται να εξαντλεί τις τοπικές υποδομές και πόρους.
Η εφημερίδα La Repubblica προτείνει μια διαφορετική προσέγγιση στο ζήτημα του υπερτουρισμού, παρουσιάζοντας ένα οδοιπορικό στις Κυκλάδες. Το ιταλικό μέσο καλεί τους αναγνώστες του να «αποφύγουν τα πλήθη της Μυκόνου και της Σαντορίνης» και να ανακαλύψουν κρυμμένες γωνιές της Ελλάδας, όπου μπορούν να βιώσουν την ιστορία και τον μύθο σε μια ατμόσφαιρα γεμάτη πνευματικότητα, μακριά από τον συνωστισμό. Εκεί, ανάμεσα σε αιωνόβιες ελιές, αρχαίους ναούς, εκκλησίες και μοναστήρια, οι επισκέπτες μπορούν να βρουν την ηρεμία που αναζητούν.
Τώρα, πώς ακριβώς είναι κρυμμένες γωνιές τα νησιά που προτείνονται, θα θέλαμε να μας το εξηγήσουν οι αγαπητοί Ιταλοί..!
Σίφνος

Σύμφωνα με το εκτενές αφιέρωμα, η Σίφνος αντιπροσωπεύει την καρδιά των Κυκλάδων, με τη φύση, τον πολιτισμό και τη Χριστιανοσύνη να είναι παρόντα σε κάθε γωνιά του νησιού. Με πάνω από 300 ξωκλήσια και εκκλησίες, ξεχωρίζει το εκκλησάκι των Επτά Μαρτύρων, όπου ο μπλε θόλος του ενώνεται με την απεραντοσύνη της θάλασσας.
Στη Σίφνο θα γνωρίσετε μέρη, όπως τον αρχοντικό Αρτεμώνα, το γοητευτικό Bαθύ, τον πανέμορφο Φάρο, τη μαγευτική Χρυσοπηγή, τον κοσμοπολίτικο Πλατύ Γιαλό, τη γραφική Χερρόνησο και το Κάστρο, το γραφικό Πάνω Πετάλι και το όμορφο Κάτω Πετάλι, όπου η γραφικότητα και η απλότητα της ζωής ξεπερνούν κάθε όριο. Θα ενθουσιαστείτε με τη διάταξη αρχοντικών και απλών σπιτιών, με τις πλακόστρωτες αυλές και τις καμάρες. Με την αναλλοίωτη ομορφιά που κρύβει μέσα του όλο το νησί!
Η Σίφνος είναι η γενέτειρα του μεγάλου μάγειρα Νίκου Τσελεμεντέ, και έχει γευστικότατη κουζίνα με παραδοσιακά εδέσματα! Όσο για τη ζαχαροπλαστική της, αρκεί μία βόλτα στους παραδοσιακούς της φούρνους και εργαστήρια, για να ανακαλύψετε μόνοι σας τις μοναδικές αυθεντικές της γεύσεις
Νάξος

Η Νάξος, από την άλλη, φημίζεται για τα μοναδικά φυσικά μνημεία ηλικίας άνω των 600 ετών, προσφέροντας στον επισκέπτη την αίσθηση ότι περπατά μέσα στην ιστορία χιλιετιών, με τους αρχαίους βράχους να δημιουργούν μαγευτικά παιχνίδια φωτός και σκιάς στο ηλιοβασίλεμα.
Η Χώρα της Νάξου, με την επιβλητική αρχαία πύλη Πορτάρα που δεσπόζει στο λιμάνι, τη γραφική παραλιακή βόλτα γεμάτη από ταβέρνες και τον μεσαιωνικό οικισμό του κάστρου που στέκει στην κορυφή του λόφου, αποτελεί την πρώτη εικόνα που συναντάς φτάνοντας στο νησί από τον Πειραιά. Εάν οδηγήσεις από εκεί προς τη δυτική ακτή, αποκαλύπτεται το πιο τουριστικό κομμάτι του νησιού με τα παραλιακά θέρετρα του Αγίου Προκοπίου και της Αγίας Άννας, καθώς και η αγαπημένη παραλία των surfers, η Πλάκα.
Ένα ταξίδι στην ενδοχώρα της Νάξου δεν θα μπορούσε να παραλείψει σταθμούς όπως τον καλά διατηρημένο πυργομονάστηρο του Μπαζαίου στην Αγιασού, την παλιά εμπορική πρωτεύουσα Χαλκί, το αυθεντικά παραδοσιακό χωριό Απείρανθος, το Ιερό της Δήμητρας στον Γύρουλα, και φυσικά τους διάσημους μαρμάρινους κούρους που «αναπαύονται» στις εξοχές της Νάξου, στο Φλεριό και κοντά στο ψαροχώρι Απόλλωνας.
Ίος

Η Ίος αναδεικνύεται ως προορισμός που συνδυάζει την νεανική ενέργεια με την ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά, προσελκύοντας επισκέπτες όλων των ηλικιών, με το τάφο του Ομήρου και τον προϊστορικό οικισμό του Σκάρκου να αποτελούν πόλους έλξης.
Στον χάρτη μπαίνουν άλλα δύο νησιά
Το αφιέρωμα στο ένθετο της εφημερίδας Il Venerdi αναφέρει επίσης την μοναδικότητα της Κέρου και της Δήλου, που συνεχίζουν να γοητεύουν με τα σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματά τους.
Η Κέρος, αν και δεν είναι τόσο γνωστή, είναι ένα νησί των Κυκλάδων που βρίσκεται νοτιοανατολικά της Νάξου, σε απόσταση μόλις 2 ναυτικών μιλίων από το Κουφονήσι και βορειοδυτικά της Αμοργού. Από αρχαιολογική άποψη, η Κέρος ξεχωρίζει και αποτελεί έναν σχετικά ανέγγιχτο προορισμό, έτοιμο να εξερευνηθεί.
Από την άλλη, η Δήλος είναι ένα μικρό νησί των Κυκλάδων, δυτικά της Μυκόνου. Στην αρχαιότητα, ήταν ιδιαίτερα γνωστό ως γενέθλιος τόπος της θεάς Αρτέμιδος και του θεού Απόλλωνα, γεγονός που το καθιέρωσε ως σημαντικό θρησκευτικό και εμπορικό κέντρο. Οι κάτοικοι της Δήλου ονομάζονται Δήλιοι ή Δηλιείς στον πληθυντικό.