Τα ελληνικά νησιά έχουν την τιμητική τους στις πασχαλινές αποδράσεις, ιδιαίτερα εκείνα που εξακολουθούν να κρατάνε τις παραδόσεις ζωντανές προσφέροντας στους επισκέπτες μια μοναδική βιωματική εμπειρία.

Υπάρχουν κάποιοι προορισμοί ιδιαίτερα δημοφιλείς για το Πάσχα, όπως η Πάτμος με την κατανυκτική ατμόσφαιρα, η Κέρκυρα με τις ξεχωριστές παραδόσεις της, τα νησιά Τήνος, Σύρος, Άνδρος αλλά και η Μύκονος και Σαντορίνη για όσους επιθυμούν πιο κοσμοπολίτικες αποδράσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία επιβατικής κίνησης πλοίων για κρατήσεις μέσω του Ferryhopper, οι παρακάτω τάσεις διαμορφώνονται σε σχέση με τις επιλογές των Ελλήνων και Ευρωπαίων ταξιδιωτών στα νησιά της Ελλάδας για την περίοδο του Πάσχα 2024

Στοιχεία επιβατικής κίνησης για το ελληνικό κοινό

Τα 10 πιο δημοφιλή νησιά για το ελληνικό κοινό την περίοδο του Πάσχα 2024 ήταν τα εξής: 1. Αίγινα, 2. Κέρκυρα, 3. Πάρος, 4. Τήνος, 5. Σύρος, 6. Μύκονος, 7. Τζια, 8. Άνδρος, 9. Κρήτη, 10. Νάξος.

Παράλληλα, παρατηρήθηκε μεγάλη αύξηση όχι μόνο σε περιοχές δημοφιλείς παραδοσιακά εντός και εκτός σεζόν, αλλά και σε συμπλέγματα όπως οι Σποράδες που είχαν σχεδόν διπλάσια κίνηση φέτος.

Για την ακρίβεια, τα περισσότερα νησιά που σημείωσαν τη μεγαλύτερη αύξηση δημοφιλίας σε σχέση με το Πάσχα του 2023: 1. Σποράδες +193%, 2. Κυκλάδες +107%, 3. Δωδεκάνησα +96%, 4. Βόρειο Αιγαίο +95%.

Πιο συγκεκριμένα, οι Έλληνες ταξιδιώτες έδειξαν να προτιμούν νησιά όπως η Πάρος, η Μύκονος, η Τζια και η Τήνος που κατέγραψαν φέτος διπλάσια νούμερα σε εισιτήρια πλοίων σε σχέση με την εορταστική περίοδο του 2023.

Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η Σαντορίνη δεν είναι στο τοπ 10 των επιλογών των Ελλήνων, παρατηρείται μια τάση αποκέντρωσης και επιλογής νέων εναλλακτικών προορισμών.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης πως η ημέρα με την υψηλότερη κίνηση ήταν η αργία της Τρίτης 7/5 όταν επέστρεψαν οι ταξιδιώτες από τα νησιά, που δείχνει πως οι περισσότεροι δεν έμειναν για πολλές μέρες στον προορισμό που επισκέφθηκαν.

Όσο για τις προτιμήσεις μετακίνησης των Ελλήνων, 15% ταξίδεψαν με το όχημά τους στα νησιά το Πάσχα, ενώ 2% ταξίδεψαν με το κατοικίδιό τους κλείνοντας pet ticket στο Ferryhopper.

Τέσσερα νησιά που ξεχωρίζουν

Πάσχα στην Πάρο

Το τρίτο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων έχει όλα όσα θέλει ένας επισκέπτης για να ξελογιαστεί: νησιώτικη αρχιτεκτονική, καταγάλανες παραλίες, γραφικά χωριά και πολλές εναλλακτικές δραστηριότητες.

Η Παροικιά είναι η πρωτεύουσα του νησιού, ενώ πολλούς επισκέπτες έχει κερδίσει η Νάουσα, ένα γραφικό ψαροχώρι που συγκεντρώνει από τα καλύτερα μαγαζιά του νησιού. Περπατώντας στα σοκάκια της Νάουσας θα ενθουσιαστείτε με την κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική και τα άσπρα επιβλητικά σπίτια.

Αυτή την εποχή αξίζουν οι βόλτες στα χωριά του νησιού που είναι πανέμορφα και κρατούν ζωντανή την παράδοση και τα έθιμα. Άλλα κοντά σε θάλασσα, άλλα πιο ορεινά το μόνο σίγουρο είναι πως θα αποζημιωθείτε και με το παραπάνω.

Από τα ωραιότερα χωριά του νησιού, μεταξύ άλλων, είναι η Μάρπησσα. Είναι χτισμένη αμφιθεατρικά στις παρυφές ενός λόφου, ενώ στη μικρή πλατεία του χωριού έχει τέσσερις ανεμόμυλους- σήμα κατατεθέν του νησιού. Κάνοντας μια βόλτα στα σοκάκια θα δείτε τα πανέμορφα σπίτια που διατηρούν την αρχιτεκτονική του τόπου και στην κεντρική πλατεία υπάρχουν παραδοσιακά ταβερνάκια.

Πάσχα στην Τήνο

Τα γραφικά χωριά, η γαστρονομία και οι δραστηριότητες που προσφέρει η Τήνος γίνονται πόλος έλξης των επισκεπτών που τα τελευταία χρόνια έχουν ανακαλύψει τις ομορφιές του κυκλαδίτικου νησιού.

Η Παναγία της Τήνου, όλο το χρόνο, προσελκύει χιλιάδες κόσμο ανά τον κόσμο, οι οποίοι μπορούν να απολαύσουν ένα πλούσιο πρόγραμμα από αξιοθέατα, παραλίες και φυσικά να γευτούν την γαστρονομία του ξεχωριστού τόπου.

Η Χώρα της Τήνου δεν έχει τόσο γραφικό χαρακτήρα, όπως συνηθίζεται στις Κυκλάδες, ωστόσο τα χωριά έχουν καταφέρει να ξεχωρίσουν. Τα Δύο Χωριά, το Βώλαξ και ο Κάμπος είναι από τα πιο ινσταγκραμικά χωριά που κάθε σημείο τους έχουν τόσο όμορφο φόντο για να απολαύσετε τις βόλτες σας.

Το νησί αποτελεί από μόνο του γαστρονομικό προορισμό. Αγκινάρες, λούζα (αλλαντικό από κόντρα φιλέτο χοίρου), κάππαρη, μαλαθούνι (τοπικό τυρί), σαλτσίτσι (σαλάμι αέρος με έντονο σκόρδο) και πολλά τυριά είναι μόνο μερικά από τα τοπικά προϊόντα του νησιού που αξίζει να δοκιμάσετε και φεύγοντας να προμηθευτείτε μαζί σας.

Η «Μαραθιά» είναι από τα top εστιατόρια του νησιού με μια ιστορία που ξεκίνησε πριν 20 χρόνια. Η πρώτη ύλη παντρεύεται μοναδικά με μοναδικές τεχνικές και το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό και άκρως γευστικό. Στο μενού μεταξύ άλλων θα βρείτε το περίφημο κατσικάκι Τήνου, μέχρι ψαρόσουπα, γιουβέτσι με φρέσκο ψάρι και πολλά ορεκτικά αυστηρά με παραδοσιακά προϊόντα.

Πάσχα στη Σύρο

Η Σύρος είναι από τα πιο επιβλητικά κι αρχοντικά νησιά των Κυκλάδων με πλούσια ιστορία. Μια βόλτα στην Ερμούπολη θα σας αποζημιώσει καθώς πρόκειται για μια πανέμορφη με νεοκλασσικά κτίρια και επιβλητικά αρχοντικά. Αφιερώστε χρόνο περπατώντας στα σοκάκια της.

Μια επίσκεψη στην Άνω Σύρου, τον παλαιότερο οικισμό, να την βάλετε στο πρόγραμμα σας. Το μέρος διατηρεί το μεσαιωνικό του χαρακτήρα και είναι ένα αξιοθέατο από μόνο του. Στην Ποσειδωνία το ενδιαφέρον σας θα κεντρίσουν τα πλούσια αρχοντικά που έχουν φτιαχτεί προηγούμενους αιώνες.

Πάσχα στην Άνδρο

Η Άνδρος βρίσκεται μόλις δύο ώρες από την Αθήνα και διαφέρει αρκετά από άλλα κυκλαδίτικα νησιά. Έχει ψηλά βουνά, μικρά ποτάμια, τρεχούμενα νερά- σήμα κατατεθέν του τόπου. Βορειανατολικά του νησιού βρίσκεται η Χώρα όπου ο επισκέπτης βλέποντας τη μικρή χερσόνηση έχει την αίσθηση πως η θάλασσα κόβεται στη μέση.

Από τα γνωστότερα και πιο τουριστικά μέρη είναι το Μπάτσι, το οποίο είναι παραθαλάσσιο με πολλά καταλύματα και μαγαζιά εστίασης, ιδανικός προορισμός τόσο για οικογένειες όσο και για λάτρεις των θαλάσσιων σπορ.

Η Άνδρος ενδείκνυται για εναλλακτικές δραστηριότητες μιας και έχει ένα πλούσιο δίκτυο μονοπατιών, αλλά και για τους ταξιδευτές που δίνουν βάση στα μουσεία.

Το νησί παρουσιάζει και γαστρονομικά ενδιαφέρον με τη φρουτάλια να είναι το σήμα κατατεθέν του. Πρόκειται για ένα πιάτο που έχει αυγά, πατάτες, λουκάνικο και λίπος χοιρινού. Στο πασχαλινό γεύμα περίοπτη θέση στο γιορτινό τραπέζι έχει ο «λαμπριάτης»- το γεμιστό αρνί με τυριά, αυγά, ρύζι μπόλικα μυρωδιά που σιγοψήνεται για πάνω από 8 ώρες στο ξυλόφουρνο. Αν σας αρέσουν τα γλυκά του κουταλιού, στην Άνδρο, θα τα απολαύσετε και με το παραπάνω -μην παραλείψετε να δοκιμάσετε το καρυδάκι.

Στοιχεία επιβατικής κίνησης για το ευρωπαϊκό κοινό

Όσο για τους Ευρωπαίους ταξιδιώτες, το τοπ 5 των νησιών για το Πάσχα 2024 διαμορφώθηκε ως εξής: 1. Μύκονος, 2. Αίγινα, 3. Πάρος, 4. Ύδρα, 5. Σαντορίνη με το Αγκίστρι, τη Σίφνο, τη Νάξο και την Κρήτη να σημειώνουν τη μεγαλύτερη αύξηση δημοφιλίας σε σχέση με το 2023.

Photo Credit: Shutterstock