Όποιος έχει πάει στην Κρήτη, ξέρει πως κάθε της παραλία, σου αφήνει τέτοιο σημάδι, που δε θες να γυρίσεις στο μέρος όπου ζεις και μένεις. Δεν θες καν να γυρίσεις στο κέντρο κάποιου νομού της Κρήτης, κι ας ξέρεις πως μπορείς εύκολα να πας σε κάποια από τις τόσες φανταστικές παραλίες.

Επειδή όμως, όπως λέει και ο ορισμός της τραγωδίας, η μίμηση είναι μια πράξη σπουδαία και τελεία (δεν το λέει έτσι, αλλά για τις ανάγκες της αφήγησης μας, το παραλλάξαμε), στην Αθήνα μπορείς να συναντήσεις μια παραλία που είναι ό,τι πιο κοντινό σε νότια Κρήτη μπορείς να βρεις. Θυμίζει Πρέβελη, Λίγρες, ένα μείγμα από τις τόσες παραλίες στην ατιθάσευτη, στην άγρια πλευρά της Κρήτης.

Λέγεται – αναμενόμενα – Κρητικός, βρίσκεται στα 45 λεπτά με αυτοκίνητο από το κέντρο της Αθήνας, στην διαδρομή προς το Σούνιο, βρίσκεις να παρκάρεις αν πας νωρίς και δεν έχεις ταλαιπωρία καθόλου. Κατεβαίνεις απλά μια σκάλα με λίγα σκαλοπάτια και τσουπ, είσαι στην παραλία ξαπλωμένος, απολαμβάνοντας το σκηνικό. Αν μάλιστα δεν γυρίσεις να κοιτάξεις πίσω και κοιτάξεις μόνο μπροστά, σου δίνεται όντως η ψευδαίσθηση πως κοιτάς Αφρική στο βάθος, πως είσαι διακοπές σε αυτό το πανέμορφο σε επίπεδο τόπων νησί.

Η θάλασσα έχει αρκετά βράχια που γλιστράνε στο ξεκίνημά της, αλλά αυτό της προσφέρει την καθαρότητα, αφού αναγκαστικά θα κολυμπήσεις πιο βαθιά. Τα νερά της είναι στο ιδανικό χρώμα, χωρίς θολούρες και η αμμουδιά της είναι άνετη, χωρίς σκληρά εξογκώματα ή πέτρες.

Για την παραλία μάθαμε από το κανάλι Greece With My Camera στο Youtube, που αξίζει να το ακολουθήσεις για να βλέπεις περιπάτους εδάφους σε υπέροχα μέρη της χώρας, ειδικά παραλίες τώρα το καλοκαίρι.

Και για να ξέρεις πού θα βρεις τα κρυφά διαμάντια, γιατί σίγουρα για κάθε παραλία που δε χωράς να φτερνιστείς, υπάρχει μια παραλία που θα σου προσφέρει άπλα, ηρεμία και θα μπορείς να ακούς καθαρά το κύμα. Και ο Κρητικός είναι τέτοιος, μιας και πριν από αυτόν, υπάρχουν beach bars, όπου επιλέγει ο περισσότερος κόσμος, άρα σίγουρα δεν θα δεις τίγκα την παραλία.

* Για να δεις και για άλλες παραλίες, μπες εδώ.