Κάθε καλοκαίρι, η Ελλάδα, φοράει τα καλά της κι υποδέχεται τους εκατομμύρια τουρίστες που ταξιδεύουν σε αυτήν από κάθε γωνιά του πλανήτη.

Η Ελλάδα διαθέτει αμέτρητες παραλίες, κατάλληλες και για τους πιο απαιτητικούς, που περιμένουν να τις εξερευνήσουμε και να μας χαρίσουν αξέχαστες αναμνήσεις και μοναδικές στιγμές χαλάρωσης και ξεκούρασης.

Οι παραλίες της χώρας μας είναι για κάθε γούστο. Θα βρείτε μικρές και μεγάλες, απάνεμους κόλπους και ορμίσκους, αμμώδεις ακρογιαλιές αλλά και βοτσαλωτές, παράκτιες σπηλιές σμιλεμένες σε απόκρημνα βράχια, παραλίες με λευκή ή ροζ άμμο, αλλά και παραλίες που έχουν διαμορφωθεί από τη χαρακτηριστική σκούρα άμμο των ηφαιστειογενών εδαφών.

Έναν νέο κατάλογο με τις παραλίες με τα πιο γαλάζια νερά στον κόσμο συνέταξε η εταιρεία ενοικίασης πολυτελών κατοικιών CV Villas, η οποία απευθύνθηκε σε ερευνητές που αρχικά τούς ζητήθηκε να συντάξουν μια μακρά λίστα με τις πιο δημοφιλείς και πιο όμορφες παραλίες στον κόσμο.

Στη συνέχεια, ακολούθησε η χρωματική ανάλυση, που περιελάμβανε λήψη μη επεξεργασμένων φωτογραφιών των παραλιών από τους Χάρτες της Google, χρησιμοποιώντας ένα εργαλείο σταγονόμετρου για τον προσδιορισμό της ακριβούς απόχρωσης του νερού και διασταύρωση αυτής της απόχρωσης με την επίσημη πιο μπλε απόχρωση του μπλε.

Συνολικά, η Ευρώπη τα πήγε πολύ καλά. Παραλίες σε όλη την ήπειρο διεκδίκησαν και τις δέκα πρώτες θέσεις και 26 από τις 30 καλύτερες. Οι προορισμοί στη Βουλγαρία, τη Γαλλία, το Μαυροβούνιο και τη Σκωτία μπήκαν επίσης στις 30 καλύτερες.

Ωστόσο, η Ελλάδα εξακολουθεί να κυριαρχεί στη λίστα, διεκδικώντας 5 από τις 10 πρώτες θέσεις.

Μπούκα, Μεσσήνη

Η παραλία της Μπούκας, είναι μία από τις μεγαλύτερες και πιο οργανωμένες παραλίες της Μεσσηνίας. Αποτελείται από μία μεγάλη έκταση ψιλής άμμου, με πληθώρα υποδομών, ευρισκόμενη σε απόσταση 5 χιλιομέτρων από τη σύγχρονη πόλη της Μεσσήνης.

Αποτελεί τμήμα της ακτής του Δήμου Μεσσήνης, που έχει συνολική έκταση περίπου 3,5 χιλιομέτρων.

Είναι οργανωμένη και διαθέτει πληθώρα και ποικιλία υποδομών. Πάνω στην παραλία Μπούκα υπάρχουν beach bar, γήπεδα beach volley, ενώ στο δρόμο που περνάει από πάνω υπάρχει παιδική χαρά, γήπεδο ποδοσφαίρου 5×5.

Σε αυτή, εκτός από δροσιστικές βουτιές στα καταγάλανα νερά της μπορείτε να κάνετε και θαλάσσια σπορ. Εκεί επίσης θα βρείτε ομπρέλες, ξαπλώστρες, ντους, αποδυτήρια αλλά και ναυαγοσώστη.

Κασσιόπη, Κέρκυρα

Μια παραλία που διαθέτει άγρια ομορφιά αλλά τα νερά της είναι πεντακάθαρα. Βρίσκεται Βόρεια από το χωριό Κασσιόπης και αποτελείται κυρίως από βοτσαλάκι. Η παραλία βρίσκεται ακριβώς κάτω από τον δρόμο αλλά προσφέρει ηρεμία. Πολλοί την επισκέπτονται με σκάφη τα οποία ενοικιάζουν από κοντινά ενοικιαστήρια σκαφών.

Παρά την άγρια ομορφιά της η Παραλία Μπαταριάς είναι μια εξαιρετική τοποθεσία για να δείτε το ηλιοβασίλεμα.

Φέρτε τη μάσκα σας και απολαύστε το βυθό κοντά στα βράχια στις πλευρές της παραλίας.

Βούλισμα, Λασίθι, Κρήτη

Μπορεί ο Μπάλος και το Ελαφονήσι να θυμίζουν κάτι από… Καραϊβική, ωστόσο υπάρχει μία ακόμη παραλία με άσπρη άμμο και υπέροχο εξωτικό γαλάζιο χρώμα που αξίζει να επισκεφθείτε.

Πρόκειται για την παραλία Βούλισμα ή Χρυσή Άμμος που βρίσκεται στο Καλό Χωριό Λασιθίου. Η παραλία είναι πολύ καλά οργανωμένη, αν και όσοι προτιμούν κάτι πιο ήσυχο, διαλέγουν τη μικρότερη αμμουδιά στα δυτικά του κόλπου, η οποία είναι πολύ καλά προστατευμένη και λιγότερο οργανωμένη.

Η παραλία Βούλισμα βρίσκεται 12 χλμ από την πόλη του Άγιου Νικόλαου και είναι η μεγαλύτερη δημοτική παραλία του Καλού Χωριού. Πρόκειται για μία αμμουδερή παραλία με μήκος 700 μέτρα περίπου, μοναδική στην Κρήτη για την άσπρη άμμο που κάνουν τα νερά της διάφανα και εξωτικά. Η παραλία Βούλισμα είναι βραβευμένη με γαλάζια σημαία.

Φωκί, Κεφαλονιά

Οι 5 παραλίες με τα πιο γαλάζια νερά στην Ελλάδα: Δεν τις ξέρει κανείς όλες, μόνο έμπειροι έχουν πάει στις 2

Η παραλία Φώκι βρίσκεται μόλις λίγα χιλιόμετρα από το διάσημο Φισκάρδο. Είναι μια μικρή, αλλά πολύ γοητευτική παραλία, εύκολα προσβάσιμη, με εκπληκτικά κρυστάλλινα νερά και βότσαλο.

Αποτελεί ιδανική τοποθεσία για οικογένειες με μικρά παιδιά καθώς είναι απομονωμένη, ήρεμη και προστατευμένη από ανέμους και κύματα, ενώ και τα νερά της είναι αρκετά ρηχά. Η παραλία Φώκι είναι αγκαλιασμένη από πλούσια βλάστηση, όπου τα κυπαρίσσια, τα πεύκα και οι ελιές δένουν αρμονικά με τα λευκά βότσαλα και τα καταγάλανα νερά.

Η παραλία Φώκι πήρε το όνομά της από τις φώκιες μονάχους μονάχους που επισκέπτονται συχνά τα γαλανά νερά του. Πρόκειται για έναν απομονωμένο βοτσαλωτό κόλπο, ένα ειδυλλιακό τοπίο για όσους αναζητούν ήσυχες στιγμές στην παραλία, μακριά από τον πολύ κόσμο.

Αρκετές ταβέρνες βρίσκονται κοντά στην παραλία για παραδοσιακή τοπική κουζίνα μετά από μια δροσιστική μέρα γεμάτη κολύμπι και ηλιοθεραπεία.

Ομπρός Γιαλός, Κρήτη

Ο Ομπρός Γιαλός (ή Ομπρόσγιαλος) βρίσκεται 26 χιλιόμετρα ανατολικά των Χανίων, στην ανατολική ακτή του Ακρωτηρίου Δράπανο, κοντά στα χωριά Κεφαλάς και Παλαιλώνι.

Είναι ένας βραχώδης κόλπος με ήρεμα καταγάλανα βαθιά νερά. Στη παραλία υπάρχει ένα λιμανάκι με προβλήτα, από την οποία συνήθως κάνουν βουτιές στα πεντακάθαρα νερά της περιοχής. Η ακτή δεν είναι γενικά οργανωμένη και απέχει πολύ από επιλογές διαμονής.

Η θαλάσσια περιοχή γύρω από τον Ομπρόσγιαλο είναι ιδανική για μάσκα, ενώ το Ελληνικό Ναυτικό έχει ποντίσει παλιά πλοία για την δημιουργία καταδυτικού πάρκου.

Η πρόσβαση γίνεται με αυτοκίνητο, μέσω του ασφαλτοστρωμένου δρόμου που ξεκινάει από το Παλαιλώνι. Άλλος τρόπος πρόσβασης είναι να έρθετε με σκάφος, από ένα κοντινό λιμανάκι, όπως π.χ. της Γεωργιούπολης.