Είναι πια πολύ συνηθισμένο για ξένα μέσα ενημέρωσης να γράφουν καλά λόγια για τις ελληνικές παραλίες και τα ελληνικά νησιά. Σχεδόν καθημερινά διαβάζουμε Βρετανούς, Γερμανούς, Αμερικανούς, Γάλλους, μέχρι και… «ανταγωνιστές» μας στους καλοκαιρινούς προορισμούς όπως Ιταλούς και Ισπανούς, να εκθειάζουν το ελληνικό καλοκαίρι και τις ομορφιές μας. Όταν, μάλιστα, απευθύνονται και σε τουρίστες με χοντρό πορτοφόλι, όπως είναι οι Ελβετοί, το όφελος είναι πολλαπλό για τον τουρισμό στα νησιά.

Το σύνολο του πληθυσμού της Ελβετίας έκανε σχεδόν 25 εκατομμύρια τουριστικές διανυκτερεύσεις την περασμένη χρονιά, αντιστοιχούν σχεδόν σε 2,5 διανυκτερεύσεις ανά κάτοικο. Μπορεί η Γαλλία και η Γερμανία να αποτελούν τους πρώτους προορισμούς, ωστόσο η χώρα μας είναι η 7η δημοφιλέστερη στη λίστα. Παραδοσιακά οι Ελβετοί από νησιά προτιμούν την Κρήτη, αλλά τα τελευταία χρόνια έχουν αρχίσει να πειραματίζονται και με άλλους προορισμούς.

Η ελβετική εφημερίδα Blick, από τις δημοφιλέστερες στη χώρα, δημοσίευσε πρόσφατα ένα άρθρο, στο οποίο συμπεριέλαβε τις επτά ωραιότερες παραλίες στα ελληνικά νησιά. Το σημαντικό είναι ότι δεν στηρίχθηκε στην υποκειμενική άποψη ενός συντάκτη ή έστω μιας ομάδας συντακτών, αλλά όπως λέει οι ίδιοι οι αναγνώστες της διαμόρφωσαν τη σειρά. Η Κρήτη με το Ελαφονήσι και η Νάξος με την Πλάκα είναι τα ελληνικά νησιά που εντυπωσιάζουν περισσότερο τους Ελβετούς, με τις ονειρικές παραλίες, τις εναλλακτικές δραστηριότητες και τα γραφικά παραθαλάσσια χωριά. Ψηλά στις προτιμήσεις των Ελβετών φίλων της χαλάρωσης και της ηλιοθεραπείας βρίσκεται και η Ίος, η λίστα επίσης περιλαμβάνει την Πάρο, τη Μήλο, τη Μύκονο και την Κέρκυρα.

Τα νησιά της Ελλάδας κατά τους Ελβετούς

Θέλεις να μάθεις πώς ακριβώς αξιολογούν και βαθμολογούν οι Ελβετοί τις παραλίες μας και τα νησιά μας;

Ελαφονήσι, Κρήτη

Η παραλία Ελαφονήσι στη νότια ακτή της Κρήτης μοιάζει με λιμνοθάλασσα και έχει μαγέψει πολλούς. Η παραλία είναι γνωστή για την άμμο της, η οποία γυαλίζει έντονα ροζ όταν την χτυπά το φως. Είναι πολύ ρηχή, ιδιαίτερα κατάλληλη για οικογένειες κι έχει μήκος πάνω από 1,5 χιλιόμετρο. Υπάρχουν μερικά μικρά ξενοδοχεία στην περιοχή και είναι περίπου μία ώρα οδικώς από την επόμενη μεγάλη πόλη, την Κίσσαμο.

Πλάκα, Νάξος

Οι 7 παραλίες σε νησιά που έχουν ξετρελάνει τους Ελβετούς - Οι 2 που ίσως δε γνωρίζεις

Το νησί της Νάξου έχει πολλές ονειρεμένες παραλίες, με την Πλάκα να ξεχωρίζει ιδιαίτερα. Η παραλία έχει μήκος 4 χιλιόμετρα και προσφέρει άφθονο χώρο για τους λάτρεις του ήλιου. Εκτός από τα φιλόξενα ενοικιαζόμενα δωμάτια, υπάρχουν επίσης μερικά ξενοδοχεία, καθώς και πολλά εστιατόρια και καφέ ακριβώς πάνω στην παραλία. Υπάρχουν ξαπλώστρες και ομπρέλες διάσπαρτες σε όλη την παραλία

Φάραγκας, Πάρος

Οι 7 παραλίες σε νησιά που έχουν ξετρελάνει τους Ελβετούς - Οι 2 που ίσως δε γνωρίζεις

Επειδή η Πάρος είναι γνωστή για τις υπέροχες παραλίες της, μπορεί να γεμίσει κόσμο την υψηλή περίοδο. Οι πιο δημοφιλείς προορισμοί περιλαμβάνουν τη Χρυσή Ακτή, την Ακτή Πούντα ή το Πίσω Λιβάδι στην ανατολική ακτή. Για το λόγο αυτό αξίζει ακόμα περισσότερο να πάτε στην παραλία Φάραγκας στα νότια. Είναι προστατευμένο από τον άνεμο και απέχει πολύ από τα κέντρα των κυριότερων οικισμών. βότσαλα κρατούν το νερό καθαρό και είναι υπέροχο να κάνετε κολύμβηση με αναπνευστήρα

Μυλοπότας, Ίος

νησιά

Το νησί της Ίου ανήκει στο αρχιπέλαγος των Κυκλάδων, το οποίο είναι γνωστό, μεταξύ άλλων, για τα κατάλευκα και γαλαζοπράσινα χωριά του. Η παραλία του Μυλοπότα στη δυτική ακτή είναι ρηχή και ιδανική για να περάσετε μια ολόκληρη ημέρα εκεί. Εκτός από όμορφα εστιατόρια, η περιοχή σφύζει και από νυχτερινή ζωή.

Σαρακίνικο, Μήλος

νησιά

Με το βραχώδες ηφαιστειακό τοπίο, το νησί της Μήλου ξεχωρίζει από τα άλλα νησιά. Η απόκρημνη ακτή είναι ιδανική για ταξίδι με σκάφος. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να έχετε πρόσβαση στους πολλούς μικρούς, ήσυχους κόλπους για να κολυμπήσετε χωρίς πολυκοσμία. Το Σαρακίνικο είναι ιδιαίτερα όμορφο γιατί μπορείτε να κάνετε μπάνιο στον ήλιο σε λευκά βράχια.

Πλατύς Γιαλός, Μύκονος

νησιά

Το όμορφο νησί της Μυκόνου είναι περισσότερο γνωστό για τα πάρτι του. Η πιο όμορφη παραλία είναι ο Πλατύς Γιαλός, κατάλληλη για κολύμπι και ηλιοθεραπεία κατά τη διάρκεια της ημέρας. Όταν δύει ο ήλιος, δημιουργείται μια ρομαντική διάθεση. Η παραλία δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλη, αλλά ζεστή και μοντέρνα. Υπάρχουν πολλά ξενοδοχεία και εστιατόρια στον μικρό κόλπο.

Παλαιοκαστρίτσα, Κέρκυρα

νησιά

Η περιοχή κοντά στο χωριό της Παλαιοκαστρίτσας στην Κέρκυρα προσφέρει μια σειρά από όμορφους όρμους για κολύμπι. Η παραλία αποτελείται κυρίως από μεγάλα βότσαλα, που εξασφαλίζουν ιδιαίτερα καθαρά νερά. Οι γύρω βράχοι, το ευωδιαστό πευκοδάσος και οι λεμονιές και οι ελαιώνες προσφέρουν εξαιρετικές ευκαιρίες για εξερεύνηση και πεζοπορία.

** Με πληροφορίες από τη Blick.