Τι είναι η Βιλατζιογιόσα; Μια κουκίδα ακόμα και στον τοπικό χάρτη της περιοχής της Βαλένθια. Μια μικρή πόλη στην Ισπανία, παραθαλάσσια, η οποία δεν συγκέντρωνε τα βλέμματα των τουριστών. Μέχρι πριν από λίγο καιρό.

Η Βιλατζογιόσα ανακηρύχθηκε το «Καλύτερο κρυμμένο στολίδι στην Ευρώπη 2024» (Best Hidden Gem), σύμφωνα με την European Best Destinations, μια από τις πιο δημοφιλείς (και πολυαναμενόμενες από τους τουρίστες) λίστες. Οι καλύτεροι μυστικοί προορισμοί στην Ευρώπη είναι μια λίστα που αναγνωρίζει και αναδεικνύει κρυφές γωνιές, σημεία μακριά από τα τουριστικά πλήθη, όμορφα χωριά που χάνονται στο χρόνο και μέρη όπου μπορείς να γνωρίσεις μέρος της φυσικής ομορφιάς της Ευρώπης κάνοντας έναν σύντομο περίπατο.

Αυτή η γραφική παραθαλάσσια πόλη στην Ισπανία έχει περισσότερες από 12 παραλίες και όρμους κατά μήκος της ακτής της. Αυτές συμπεριλαμβάνουν την Playa Centro (η μεγαλύτερη), Playa del Torres και Playa de la Caleta (δύο από τις πιο δημοφιλείς), Paradís (με πολλά χαλαρά υπαίθρια μπαρ) , και το Bol Nou (περιτριγυρισμένο από βράχους). Οι Puntes del Moro και El Xarco είναι οι καλύτερες για κολύμβηση με αναπνευστήρα και καταδύσεις, ενώ η Racó de Conill και η L’Esparrelló είναι δύο παραλίες όπου κανείς μπορεί να κάνει μπάνιο και χωρίς ρούχα, αν το επιθυμεί.

Στην Βιλατζογιόσα θα συναντήσεις και μεσαιωνικά ερείπια, κάτι που δεν είναι συνηθισμένο για μια πόλη στην Ισπανία. Πρόκειται για τα δύο αμυντικά τείχη, που έχουν διασωθεί. Το δυτικό τείχος περιβάλλεται από μοναδικές πολύχρωμες προσόψεις με θέα στη ράμπλα του ποταμού Amadorio, ο οποίος διασχίζει την πόλη. Από τη γέφυρά του υπάρχει μια εντυπωσιακή πανοραμική θέα αυτού του τείχους με πολλά πολύχρωμα κρεμαστά σπίτια κοντά. Το λεβαντίνικο τείχος, στο οποίο κορυφώνεται ένας επιβλητικός πύργος, εκτείνεται παράλληλα με το calle Costera de la Mar, την πλαγιά που κάποτε συνέδεε την πόλη στην Ισπανία με την κεντρική παραλία.

Αυτή η πόλη στην Ισπανία είναι το «κρυμμένο διαμάντι» της Ευρώπης: Εδώ θα δεις τα πιο εντυπωσιακά κτήρια και μουσεία

Η χαρούμενη πόλη στην Ισπανία

Είναι η ιστορική και διοικητική πρωτεύουσα της κομητείας Marina Baixa, και βρίσκεται στη Βαλένθια, στην επαρχία του Αλικάντε. Η πόλη είναι γνωστή τοπικά απλά ως La Vila. Το πλήρες όνομα σημαίνει «χαρούμενη πόλη», αλλά σύμφωνα με τους ντόπιους κατοίκους είναι… δεδομένη η χαρά τους που ζουν εκεί, οπότε δεν χρειάζεται να την αναφέρουν στο όνομά της! Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, ο τοπικός δήμος (η πόλη μαζί με τα γύρω χωριουδάκια) έχει πληθυσμό 33.500 κατοίκων, οι οποίοι απολαμβάνουν μεταξύ άλλων και τις ιδιαίτερες καιρικές συνθήκες της περιοχής.

Στην Βιλατζογιόσα, όπως και σε όλη τη παραθαλάσσια ζώνη που ξεκινάει από τη Βαλένθια και καταλήγει στη Μούρθια, η θερμοκρασία είναι αυτό που λέμε «τόσο, όσο». Τόσο θερμή, ώστε να σε ωθεί να βουτήξεις στην παραλία, αλλά με όρια τέτοια που δύσκολα θα συναντήσεις καύσωνα, κάτι που συμβαίνει συχνά π.χ. στις παραλίες της Ανδαλουσίας, στο νότο της χώρας.

Αυτή η πόλη στην Ισπανία είναι το «κρυμμένο διαμάντι» της Ευρώπης: Εδώ θα δεις τα πιο εντυπωσιακά κτήρια και μουσεία

Οι γαστρονομικές προσφορές της περιοχής, φυσικά, είναι μέρος της εμπειρίας. Τα εστιατόρια σερβίρουν νόστιμα πιάτα με ρύζι με απίστευτα φρέσκα ψάρια και θαλασσινά και τοπικά αλλαντικά. Ίσως παραδόξως, υπάρχει επίσης μια μακρά παράδοση παρασκευής σοκολάτας εδώ που χρονολογείται από τον 17ο αιώνα, χρησιμοποιώντας κακάο από την Αμερική. Η παράδοση πάει πίσω 200 χρόνια και παραπάνω, αφού η πρώτη απογραφή που κατέγραψε έναν σοκολατοποιό στη Βιλατζογιόσα ήταν αυτή του 1810!

Σήμερα σ’ αυτή τη μικρή πόλη στην Ισπανία λειτουργούν τρία εργοστάσια, ένα εκ των οποίων (Chocolates Valor) έχει χτίσει κι ένα μικρό μουσείο. Εκεί μπορείς να πληροφορηθείς τα πάντα για το ταξίδι της σοκολάτας από τα κακαόδεντρα και τους κόκκους κακάο μέχρι τα επιδόρπια, τις τούρτες και τις καραμέλες.

Αυτή η πόλη στην Ισπανία είναι το «κρυμμένο διαμάντι» της Ευρώπης: Εδώ θα δεις τα πιο εντυπωσιακά κτήρια και μουσεία

Ένα από τα πιο δημοφιλή τουριστικά αξιοθέατα είναι η γοτθική καθολική εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου. Το φεστιβάλ της πόλης Moros i Cristians που γιορτάζεται στα τέλη Ιουλίου, ανακηρύχθηκε Διεθνές Φεστιβάλ Τουριστικού Ενδιαφέροντος, καθώς συνδυάζει έθιμα και παραδόσεις τόσο από τη χριστιανική, όσο και από τη μουσουλμανική παράδοση, με πολλούς ντόπιους κατοίκους να ντύνονται με μεσαιωνικές φορεσιές και να συμμετέχουν στα δρώμενα. Η γιορτή, μοναδική σ’ αυτή την πόλη στην Ισπανία, αναπαριστά μια θαλάσσια επιδρομή από Βέρβερους πειρατές στην πόλη, η οποία απωθήθηκε από τους κατοίκους.

* Photo credits: Shutterstock