Ποια σχέση έχει η Τυνησία με τις Κυκλάδες και το Αιγαίο; Από ελάχιστη ως καθόλου, είναι η προφανής απάντηση για κάποιον που δεν έχει επισκεφθεί το Σίντι Μπου Σαϊντ. Αυτή η μικρή πόλη των 6.000 κατοίκων κοντά στην πρωτεύουσα Τύνιδα, στα παράλια της Μεσογείου, μοιάζει τόσο πολύ με κυκλαδίτικο τοπίο που είναι σαν κάποιος να έκανε… τηλεμεταφορά ένα ελληνικό νησί στην Τυνησία.

Εικόνες του χωριού αυτού εμφανίζονται συχνά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με τα πανέμορφα σπίτια με το εκτυφλωτικό λευκό και το έντονο μπλε. Ακριβώς όπως σ’ ένα κυκλαδίτικο νησί, που έχει στόχο να αναδείξει τον ήλιο του Αιγαίου, έτσι και στο Σίντι Μπου Σαϊντ οι κάτοικοι κατάλαβαν νωρίς πόσο σημαντικά είναι αυτά τα χρώματα στην ανάδειξη της φωτεινότητας. Γι’ αυτό και τα χρησιμοποιούν πια αποκλειστικά σε οτιδήποτε κι αν κατασκευάζουν.

Η πόλη απέκτησε φήμη ως καταφύγιο καλλιτεχνών ήδη από τον 18ο αιώνα, και πολλοί καλλιτέχνες έχουν ζήσει, εργαστεί και ονειρευτεί εδώ, εμπνευσμένοι από την πόλη και το πνεύμα της. Υπάρχουν ακόμα πολλές καλλιτέχνες στην πόλη, και συχνά μπορείς να εντοπίσεις ανθρώπους να σχεδιάζουν και να ζωγραφίζουν.

Δεν είναι νησί στις Κυκλάδες: Μια πόλη στην Αφρική θα σε σοκάρει με τα ελληνικά της χρώματα

Το Σίντι Μπου Σαϊντ σημαίνει «η πόλη του Μπου Σαϊντ». Η πόλη λεγόταν παλιά Τζαμπάλ Ελ Μενάρ, μέχρι που την επισκέφθηκε τον 13ο αιώνα μ.Χ. ένας διάσημος κληρικός, ο Αμπου Σαϊντ Αλ Μπατζί. Αυτός θαμπώθηκε από το περιβάλλον και το εκτυφλωτικό φως της περιοχής κι αποφάσισε να χτίσει ένα τζαμί. Όχι μόνο το έχτισε, αλλά έμεινε να διδάσκει εκεί για όλη του τη ζωή. Ο τάφος του είναι από τα αξιοθέατα της μικρής πόλης.

Ήδη από τα μέσα του 18ου αιώνα η πόλη απέκτησε τη φήμη του τουριστικού προορισμού, στην αρχή για τους Γάλλους αξιωματούχους που κατείχαν την περιοχή της Τυνησίας, αλλά και τους λίγους εύπορους Τυνήσιους. Αρκετοί αποφάσισαν να φτιάξουν εξοχικά σπίτια στην περιοχή, τα οποία επισκέπτονταν τα καλοκαίρια. Λόγω μικρής απόστασης από την πρωτεύουσα, το Σίντι Μπου Σαϊντ έγινε γνωστό πολύ γρήγορα και άρχισε να προσελκύει μέχρι και Γάλλους καλλιτέχνες.

O Ντ΄ Ερλανζέ, το μπλε και το λευκό όπως σε ελληνικό νησί

Η ομοιομορφία του λευκού και μπλε σε όλα τα σπίτια ξεκίνησε περίπου πριν από έναν αιώνα από τον Ροντόλφ Ντ’ Ερλανζέ, ο οποίος λάτρεψε τον τόπο αυτόν. Ο Ντ’ Ερλανζέ, γόνος μιας από τις πλουσιότερες οικογένειες της Γαλλίας, ασχολήθηκε με τη ζωγραφική και τη μουσική και σήμερα θεωρείται αυθεντία στην μουσικολογία. Η δουλειά του για την αραβική μουσική μνημονεύεται ως η πιο άρτια που έχει δημοσιευτεί ποτέ. Από τη δεκαετία του 1920, όταν και επέλεξε να μείνει μόνιμα στο Σίντι Μπου Σαϊντ, ο Ντ’ Ερλανζέ έβαψε το σπίτι του λευκό και μπλε και ήταν τόσο ενθουσιασμένος με το αποτέλεσμα, που σιγά-σιγά έπεισε όλους τους κατοίκους της πόλης να κάνουν το ίδιο!

Δεν είναι νησί στις Κυκλάδες: Μια πόλη στην Αφρική θα σε σοκάρει με τα ελληνικά της χρώματα

Δεν υπάρχουν, πάντως, μαρτυρίες ότι ο Ντ’ Ερλανζέ είχε επισκεφθεί ένα νησί και στην Ελλάδα και ουσιαστικά… αντέγραψε αυτό που είδε.

Σήμερα το Σίντι Μπου Σαϊντ είναι ένας αγαπημένος προορισμός τόσο για τους ντόπιους ταξιδιώτες όσο και για τους τουρίστες. Η πόλη είναι αναμφισβήτητα μια από τις πιο κεντρικές τουριστικές περιοχές της Τυνησίας.

Αν και η πόλη μπορεί να είναι μικρή σε μέγεθος, σφύζει από ζωή. Θα βρεις ξενώνες, ξενοδοχεία, καφέ, εστιατόρια και αρκετές γκαλερί τέχνης. Και, φυσικά, μια τοπική αγορά (μεντίνα στην τοπική γλώσσα), όπου μπορείς να αγοράσεις κεραμικά, κάτι άλλο για το οποίο είναι γνωστή η πόλη.

Μια επίσκεψη στο Σίντι Μπου Σαϊντ δεν μπορεί να ολοκληρωθεί χωρίς μια στάση στο “Cafe des délices”, που βρίσκεται σε όμορφη τοποθεσία στην πλαγιά του λόφου. Από τη θέση αυτή μπορείς να απολαύσεις μια υπέροχη θέα στη Μεσόγειο Θάλασσα ενώ γεύεσαι τον δυνατό ελληνικό καφέ και μερικά από τα νοστιμότερα ψωμάκια που διαθέτει η τοπική κουζίνα. Δεν πρόκειται για ένα οποιοδήποτε καφέ, αφού έχει και το δικό του τραγούδι. Το «Au café des délices» του διάσημου Γάλλου συνθέτη και τραγουδιστή Πατρίκ Μπριέλ.

Εκτός από τη θέα και την αίσθηση του Αιγαίου, δελεαστικές είναι και οι τοπικές σπεσιαλιτές. Τηγανητά ντόνατς (γνωστά στην Τυνησία με τις ονομασίες «sfenj», «Bamb alouni», ή «khfaf» στην Τυνησία) είναι δημοφιλέστατα και μπορείς να τα φας ακόμα και από πλανόδιους στο δρόμο.