Όποιος έχει δεχθεί «απρόκλητη επίθεση» ποτέ από κουνούπια ενώ προσπαθεί να χαλαρώσει περπατώντας στη φύση ή ενώ βρίσκεται σε μια ήρεμη παραλία, γνωρίζει πολύ καλά ότι ακόμη και ένα μικρό παράσιτο μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο στις διακοπές.

Αλλά πέρα από μια απλή ενόχληση, τα κουνούπια μπορούν να αποτελέσουν σοβαρότερο κίνδυνο για την υγεία ως φορείς ασθενειών όπως η ελονοσία, ο δάγγειος πυρετός και ο ζίκα. Το Soneva Fushi, ένα θέρετρο στο ιδιωτικό νησί Kunfunadhoo στις Μαλδίβες, έχει περάσει χρόνια δουλεύοντας για την εξάλειψη αυτών των παρασίτων.

Η πιο αποτελεσματική λύση που έχουν βρει οδήγησε σε δραματική μείωση των κουνουπιών και αναζωογόνησε τα τροπικά φυτά και ζώα του νησιού στη διαδικασία.

Το Soneva έχει συνεργαστεί με τη γερμανική εταιρεία Biogents, η οποία έχει αναπτύξει παγίδες για τα κουνούπια που βασίζονται σε φιλικά προς το περιβάλλον υλικά. «Ψάχναμε τρόπους για να διαχειριστούμε τα κουνούπια χωρίς τη χρήση χημικών ουσιών», δήλωσε ο Arnfinn Oines, διευθυντής κοινωνικής και περιβαλλοντικής συνείδησης του Soneva.

Η περιοχή αντιμετώπιζε εδώ και καιρό ένα πρόβλημα με τα κουνούπια, που επιδεινώθηκε κατά τη διάρκεια της περιόδου των μουσώνων που διαρκεί από τον Μάιο έως τον Νοέμβριο.

Αρκετές μέθοδοι που δοκίμασαν, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης διαφόρων παγίδων και της εργασίας για την εξάλειψη των χώρων αναπαραγωγής κουνουπιών, έθεσαν τις δικές τους προκλήσεις.

Μια άλλη προσέγγιση για την καταπολέμηση των ιπτάμενων παρασίτων περιλάμβανε τη χρήση μεθόδων όπως η «καυτή ομίχλη», σύμφωνα με τον Oines, οι οποίες δεν είναι ακριβώς ακριβείς στη στόχευση μόνο των ζωυφίων με εντομοκτόνα και μπορεί να είναι δυσάρεστες για τους επισκέπτες και τους οικοδεσπότες. Αν και προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν αυτές τις τεχνικές διακριτικά, «αναπόφευκτα θα ενοχλούσαν τους επισκέπτες», είπε.

Επιπλέον, αυτές οι τεχνικές είναι συνήθως χρήσιμες μόνο για την εξάλειψη των ενήλικων κουνουπιών. Και μετά από λίγο, ακόμη και αυτά αναπτύσσουν αντοχή, καθιστώντας τα χημικά αναποτελεσματικά, σημείωσε ο Oines.

Αυτό όμως που δεν αναπτύσσει αντίσταση, είναι η γενναιοδωρία άλλων εντόμων στο νησί Kunfunadhoo. Ως αποτέλεσμα, υπήρξε αισθητή μείωση στους πληθυσμούς των πεταλούδων, των λιβελλούλων, των βομβόρων και των σκαθαριών.

Το Biogents καταπολεμά τα κουνούπια

Οι άνθρωποι του Soneva χρησιμοποίησαν για πρώτη φορά το σύστημα Biogents το 2019, με δύο διαφορετικούς τύπους παγίδων (περισσότερες από 500 συνολικά τοποθετημένες σε όλο το νησί). Ο πρώτος τύπος, που ονομάζεται BG-GAT, είναι μια παθητική παγίδα που προορίζεται για κουνούπια τίγρειςς που έχουν ήδη τσιμπήσει κάποιον και αναζητούν ένα μέρος για να γεννήσουν αυγά, σύμφωνα με τον Oines.

Ο δεύτερος τύπος, το BG-Mosquitaire CO2, προορίζεται να προσελκύει τα κουνούπια που αναζητούν αίμα, χρησιμοποιώντας διοξείδιο του άνθρακα που δημιουργείται μέσω ζύμωσης μαγιάς και ζάχαρης, συν γαλακτικό οξύ, που μιμείται το ανθρώπινο δέρμα.

«Το BG-Mosquitaire CO2 είναι μοναδικό και αποτελεσματικό στο ότι προσομοιώνει τους ανθρώπους χρησιμοποιώντας CO2 και τη μυρωδιά του ιδρώτα», είπε. Ουσιαστικά, οι συσκευές μυρίζουν και «αναπνέουν» σαν άνθρωποι, δελεάζοντάς τα, με τα αποτελέσματα να είναι άμεσα (τις πρώτες εβδομάδες, οι παγίδες έπιαναν χιλιάδες κουνούπια κάθε μέρα).

Πέρα από τη χρήση των παγίδων, το θέρετρο έχει εκπαιδεύσει το προσωπικό στην οικολογία των κουνουπιών. Τώρα, η ομάδα του Soneva κάνει επιθεωρήσεις κάθε ακινήτου για να εντοπίσει και να μειώσει πράγματα όπως μουσαμάδες, πεσμένα κελύφη καρύδας και οτιδήποτε άλλο θα μπορούσε να κρατήσει στάσιμο νερό, το οποίο είναι απαραίτητο για την αναπαραγωγή των ζωυφίων.

Το πρόγραμμα καταπολέμησης των παρασίτων πάντως στέφθηκε με επιτυχία, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα μετρήσεις. Το θέρετρο είπε ότι κατέγραψε δραματική μείωση στον πληθυσμό των κουνουπιών του νησιού κατά 98% από το πρώτο έτος.

«Μετρούσαμε τα κουνούπια που πιάστηκαν σε καθημερινή βάση – η καταμέτρηση έγινε σίγουρα ευκολότερη καθώς μειώθηκαν οι αριθμοί», λέει ο Oines. «Λάβαμε πολλά θετικά σχόλια από επισκέπτες που επιστρέφουν κάθε χρόνο εδώ και έτσι παρατηρήσαμε τη διαφορά».

Τα κουνούπια φεύγουν, τα λουλούδια ανθίζουν

Το σύστημα παγίδας Biogents έχει επίσης αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσματικό σε μακροχρόνια χρήση, χωρίς ανησυχίες για τα σφάλματα που αναπτύσσουν αντίσταση στη μέθοδο. Εξάλλου, από το σύστημα αυτό προκύπτουν και άλλα καλά νέα, αφού από τότε που διακόπηκαν τα χημικά, τα γηγενή έντομα των Μαλδίβων ανθίζουν ξανά.

«Αυτοί οι φυσικοί επικονιαστές είναι τώρα ξανά σε αφθονία, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχουν περισσότερα λουλούδια, περισσότερα φρούτα και περισσότερα προϊόντα», λέει ο Oines, προσθέτοντας ότι περισσότερα φρούτα και έντομα σημαίνει επίσης ότι «υπάρχουν επίσης περισσότερα πουλιά που επισκέπτονται τις ακτές του νησιού όπως και πυγολαμπίδες κάθε βράδυ.»

Η ώθηση στη βιοποικιλότητα, καθώς και οι φιλικές προς το περιβάλλον και βιώσιμες μέθοδοι που χρησιμοποιούνται είναι λογικές αν ληφθούν υπόψη οι ρίζες του θερέτρου. Το Soneva Fushi ιδρύθηκε από τους Sonu και Eva Shivdasani το 1995, με μια πρωτοποριακή δέσμευση για την περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Το όραμα του ζευγαριού τους έκανε μεταξύ των πρώτων που εισήγαγαν πρωτοβουλίες όπως η ανακύκλωση, η εξοικονόμηση ενέργειας και η μείωση των απορριμμάτων στην περιοχή.

Σήμερα, το Soneva Fushi παραμένει ένα παράδειγμα βιώσιμης πολυτέλειας στον κόσμο της φιλοξενίας και περιλαμβάνει μια φιλοσοφία μηδενικών αποβλήτων και ένα καινοτόμο πρόγραμμα αποκατάστασης κοραλλιών μεταξύ των περιβαλλοντικών πρωτοβουλιών, εκτός από την καταπολέμηση των παρασίτων χωρίς χημικά.

Δουλεύοντας με την Biogents για τη χρήση φιλικών προς το περιβάλλον μεθόδων εξάλειψης κουνουπιών, το Soneva στοχεύει να είναι το πρώτο νησί χωρίς κουνούπια στις Μαλδίβες. Αλλά δεν θέλουν να είναι το μόνο.

Η αλυσίδα θέρετρου έχει χαρίσει παγίδες κουνουπιών στο Κοινοβούλιο του Μαλέ, την πρωτεύουσα της χώρας, και εκπαίδευσε το προσωπικό για το πώς να τις χρησιμοποιεί. Έχει επίσης εφαρμόσει το σύστημα Biogents στο Soneva Jani, το θέρετρο στο νησί Medhufaru στην κοντινή Ατόλη Noonu, με παρόμοια αποτελέσματα. Και έχουν εγκαταστήσει παγίδες στο νέο του θέρετρο Soneva Secret, που έχει προγραμματιστεί να ανοίξει στις αρχές του 2024, και έχουν καταγράψει ήδη μηδενικό αριθμό κουνουπιών για αρκετούς μήνες.

«Αυτό μας κάνει να ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να ανοίξουμε ένα θέρετρο χωρίς κουνούπια το νέο έτος», λέει ο Oines. «Έχουμε δει και άλλα θέρετρα να ακολουθούν το παράδειγμά τους. Θα ήταν υπέροχο αν όλες οι Μαλδίβες μπορούσαν να κάνουν το ίδιο».

Με πληροφορίες από το CNN