Σε νέο ρεκόρ εισπράξεων οδεύει ο ελληνικός τουρισμός του 2024 με μία σειρά επιχειρηματικών κλάδων να αναμένουν μια ισχυρή ένεση στα έσοδα τους και τα οικονομικά τους αποτελέσματα καθώς συνδέονται άμεσα η έμμεσα με την τουριστική δραστηριότητα.

Τα μηνύματα είναι και αυτή τη χρονιά θετικά, κάτι που είχε φανεί ήδη από τους πρώτους μήνες, όταν γίνονταν οι προκρατήσεις για την επερχόμενη καλοκαιρινή περίοδο (σημειώνεται πως ένα σημαντικό ποσοστό κρατήσεων, που φτάνει μέχρι και το 30% σε αγορές όπως η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, αφορά σε early bookings).

Tour operators: Ακόμη πιο ψηλά φέτος η Ελλάδα στους προορισμούς μας

Η TUI, ο μεγαλύτερος tour operator στην Ευρώπη, σύμφωνα με τους επικεφαλής του ομίλου, “βλέπει” άνοδο 10% στην ταξιδιωτική κίνηση φέτος σε σύγκριση με πέρσι, ενώ κατέγραψε 30% άνοδο στις προκρατήσεις κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Τουρισμός

Όπως αναφέρουν τα ρεπορτάζ, Κρήτη αλλά και Ρόδος παραμένουν τα «δυνατά χαρτιά» για το γερμανικό ταξιδιωτικό κολοσσό, με μεγάλη παρουσία στην εγχώρια τουριστική αγορά. Η Ελλάδα μάλιστα, μαζί με την Ισπανία και την Τουρκία, βρέθηκε στο τοπ-3 των πιο δημοφιλών προορισμών για φέτος το καλοκαίρι. Είναι επίσης χαρακτηριστικό πως η TUI πρόσθεσε για το 2025 στο καλοκαιρινό της πρόγραμμα, επιπλέον 70 χιλιάδες αεροπορικές θέσεις προς την Ελλάδα.

Η χώρα μας είναι μεταξύ των προορισμών διακοπών με τη μεγαλύτερη ζήτηση και για τον tour operator DERTOUR (πρώην DER Touristik), το δεύτερο μεγαλύτερο ταξιδιωτικό όμιλο της Ευρώπης.

Ειδικά για το φετινό καλοκαίρι, στα ταξιδιωτικά πακέτα μικρής και μέσης διάρκειας, η Ελλάδα ήρθε πρώτη στις πωλήσεις και ακολούθησαν η Τουρκία, η Ισπανία, η Τυνησία και η Αίγυπτος. Οι πωλήσεις για το καλοκαίρι του 2024, σε όλες τις αγορές που δραστηριοποιείται ο όμιλος, παρουσιάζουν αύξηση 30% ενώ και ο αριθμός των ταξιδιωτών είναι αυξημένος κατά 24% σε σύγκριση με την περσινή χρονιά.

Η Ελλάδα στους πιο δημοφιλείς προορισμούς για τις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές

Την ίδια ώρα, η Ελλάδα είναι ανάμεσα στους πιο δημοφιλείς προορισμούς φέτος στις μεγάλες αγορές της Ευρώπης, σύμφωνα με την τελευταία μελέτη του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων με τίτλο «Το προφίλ σημαντικών αγορών του ελληνικού τουρισμού».

Ειδικότερα, η Ελλάδα βρίσκεται στην 5η θέση για τις αγορές της Γερμανίας, της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου και στην 7η θέση για την αγορά της Ισπανίας, όσον αφορά την πραγματοποίηση ταξιδιού τους επόμενους 12 μήνες.

Η διαφορά ωστόσο μεταξύ της Ελλάδας και των χωρών που προηγούνται κατά μία ή δύο θέσεις είναι πολύ μικρή (της τάξεως της 1 ποσοστιαίας μονάδας ή λιγότερο) και οι χώρες αυτές είναι είτε πολύ μεγαλύτερες (π.χ. Γαλλία ή Ηνωμένο Βασίλειο) είτε πολύ πιο εύκολα προσβάσιμες ακόμα και οδικώς (π.χ. η Αυστρία από τη Γερμανία).

Αεροπορική κίνηση

Τουρισμός

Τα νούμερα συγκριτικά με πέρσι όσον αφορά την αεροπορική κίνηση είναι ενθαρρυντικά και οι επιχειρηματίες του τουρισμού περιμένουν τις αφίξεις από εδώ και στο εξής να κινούνται ανοδικά. Μέχρι τώρα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι κρατήσεις στα εποχιακά καταλύματα που ήταν ανοικτά αφορούσαν μεμονωμένους επισκέπτες, καθώς και κρατήσεις της τελευταίας στιγμής.

Σημειώνεται πως την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2024, καταγράφηκαν 1,6 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις, ξεπερνώντας τα επίπεδα του Ιανουαρίου-Μαρτίου 2023, παρουσιάζοντας αύξηση κατά +18,7%/+253 χιλ. αφίξεις.

Στο Διεθνές Αεροδρόμιων Αθηνών καταγράφηκαν 1,2 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις παρουσιάζοντας αύξηση +197 χιλ./+20,4%. Ακολούθησε το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης όπου καταγράφηκαν 371 χιλ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις παρουσιάζοντας αύξηση +43 χιλ./+13,3%.

Στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου καταγράφηκε αύξηση +7 χιλ./+40,4% και οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις ανήλθαν σε 25 χιλ. ενώ στο αεροδρόμιο της Ρόδου καταγράφηκαν 19 χιλ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις παρουσιάζοντας αύξηση +8 χιλ./+72,9%.

Τουρισμός

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Airdata tracker του ΙΝΣΕΤΕ, η τουριστική κίνηση ανεβαίνει όσο μπαίνουμε στην καρδιά της θερινής σεζόν, ενώ ο μήνας που διανύουμε συγκεντρώνει το 12% των συνολικών αεροπορικών θέσεων (για την περίοδο από το Μάρτιο μέχρι και τον Οκτώβριο είναι 27 εκατομμύρια οι προγραμματισμένες θέσεις σε εισερχόμενες πτήσεις για τη φετινή σεζόν, αυξημένες κατά 8,6% σε σύγκριση με το 2023).

Πυκνώνουν και οι πτήσεις τσάρτερ, τα αεροδρόμια με την υψηλότερη κίνηση, μετά την Αθήνα, είναι της Κέρκυρας, της Κω, των Χανίων, της Ζακύνθου, της Σαντορίνης και της Μυκόνου.