Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Όταν ανακοινώθηκε ότι το σύμπαν του Karate Kid θα μεταφερθεί στο Netflix και θα γίνει σειρά Cobra Kai, λίγοι πιστεύαμε πως θα έχει κάτι το ουσιαστικό να πει και δε θα γίνει απλά for the sake of nostalgia, που το 2017 ήταν κάτι πολύ έντονο στην pop culture, ακόμα και σε γενιές μεταγενέστερες των millenials. Εν τέλει όμως, η σειρά ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Μπορεί στις δύο πρώτες σεζόν να μην πήρε το buzz που πρέπει, γιατί ανήκε στο Youtube Red, την πλατφόρμα του Youtube για σειρές που απέτυχε, αλλά όταν το Netflix πάτησε enter, πήραν όλοι αυτό που τους άξιζε.

Ralph Macchio και William Zabka βρήκαν τρόπο να απευθυνθούν σε μια εποχή πολύ μεταγενέστερη της δικής τους. Από τη δεκαετία του ’80 μέχρι σήμερα, μεσολαβούν – πάρε ανάσα γιατί θα σε ταράξουμε ακόμα δε μπήκε καλά το 2022 – 4 δεκαετίες. Ήτοι, 40 χρόνια. Πώς βρίσκεις τρόπο να ξεπεράσεις το ηλικιακό χάσμα; Το Cobra Kai τον βρήκε.

Μπόρεσε να συστήσει μια μουσική εκείνης της εποχής στο σήμερα και να τη συνδέσει με τις πιο εντυπωσιακές σκηνές της σειράς. Τρανό παράδειγμα αυτή η σκηνή στο φινάλε της 3ης σεζόν. Εκεί, υπό τη μελωδία του Comin In The Air Tonight και τη φωνή του Phil Collins, Laruso και Lawrence ενώνονται κάτω από ένα ντότζο, αυτό του Miyagi-Do, για να αντιμετωπίσουν μαζί τον Creese και το Cobra Kai που επιστρέφει αιμοδιψές.

Η παραπάνω σκηνή είναι σαν ονείρωξη, σαν να σκοράρει η ομάδα σου buzzer beater σε τελικό Ευρωλίγκας. Από αυτό το σημείο που μας άφησε το Cobra Kai, με το hype στα ύψη, περιμέναμε την 4η σεζόν. Και αναρωτιόμασταν πώς θα μπορέσει να ισοφαρίσει κάτι τέτοιο. Ε, δεν αργήσαμε να πάρουμε τις απαντήσεις μας.

Αν δεν τις έχεις πάρει τις απαντήσεις, προετοιμάσου για spoilers ή άφησε on hold αυτό το άρθρο.

Στην 4η σεζόν, από το 3ο-4ο επεισόδιο και μετά, το Cobra Kai…σπέρνει. Ο Laruso μαθαίνει το στυλ του Lawrence και του Eagle Fang. Ο Lawrence μαθαίνει τη φιλοσοφία του Miyagi. Μετά ανταλλάσσουν μαθητές και τους μαθαίνουν το διαφορετικό στυλ. Αυτό θα αποδειχτεί πολύ σημαντικό στο τουρνουά του All Valley, ιδίως ως προς τον Miguel και την κόρη του Laruso, που θα γοητευτούν από την άλλη πλευρά. Ο Miguel από την άμυνα και η Sam από την επίθεση. Αλλά και ο γιος του Johnny θα κρατήσει μέσα του τις αξίες του Miyagi που έμαθε από τον Laruso στις πρώτες 2 σεζόν.

Δεν υπάρχουν πια στρατόπεδα στο τέλος της 4ης σεζόν του Cobra Kai

Όλοι οι πρωταγωνιστές βαδίζουν στο μονοπάτι της προσωπικής τους κάθαρσης. Όλοι; Ναι, όλοι. Ακόμα και ο Creese. Κι αυτό γιατί στην 4η σεζόν το Cobra Kai επαναφέρει τον Terry Silver, τον μελαχρινό μακρυμάλλη που εκπαίδευσε τον Laruso πριν τον αναλάβει ο Miyagi. Ο Silver, αν και στο ξεκίνημα παρουσιάζεται αλλαγμένος και με άλλη λογική από τον Creese, συμμαχεί μαζί του στο ντότζο και συνεκπαιδεύει τους μαθητές. Εισάγει όμως τα mind games, στα οποία ο Creese δεν είναι καλός.

Κι ενώ ο Creese παραμένει ο κοινός εχθρός, έρχεται το τελευταίο επεισόδιο για να ανατρέψει τα πάντα. Τελικά, ακόμα και ο γερασμένος λύκος, μπορεί να χάσει κάποια δόντια και να πάψει να δαγκώνει. Έχοντας μάθει από το λάθος του με τον Johnny Lawrence, κι αφού είδε τον Silver να επιτίθεται στον άνθρωπο που εκπαίδευσε και περηφανευόταν για την ικανότητα του, ο Creese ξαφνιάζει με τη συμβουλή του στον τελικό των κοριτσιών προς την Tory. «Κάνε αυτό που νιώθεις» της λέει κι ενώ η Sam έχει χτυπήσει το μάτι της από κατά λάθος αγκωνιά της Tory.

Κι ενώ όλα φαντάζουν πια ιδανικά για το Cobra Kai, με τους Laruso-Lawrence ηττημένους και αναγκασμένους να τηρήσουν την υπόσχεσή τους, ο Silver στήνει πλεκτάνη στον Creese και τον στέλνει στη φυλακή, ενώ έχει εξαγοράσει τον διαιτητή που έδωσε το τρόπαιο στην Tory.

Με τέτοιο cliffhanger κλείνει η σεζόν. Με την απορία για το αν η Tory θα αποκαλύψει ότι τον είδε να χρηματίζει τον διαιτητή και με την απορία για το τι θα γίνει με τον Creese. Α, και με την προοπτική μιας νέας συμμαχίας ανάμεσα στον Laruso και τον Chozen Toguchi, τον Ιάπωνα που είχε αντιμετωπίσει στο Karate Kid 2 ο Laruso και τον οποίο είδαμε και στο ξεκίνημα της 3ης σεζόν.

Η μεγάλη αλλαγή στο Cobra Kai, ανάμεσα σε πολλές που συμβαίνουν, είναι φυσικά του Laruso. Ο πράος και αμυντικογενής καράτεκα, περνάει στην αντεπίθεση και σπάει την ηθική του βλέποντας πως τώρα πια οι κανόνες έχουν αλλάξει.

Η 5η σεζόν του Cobra Kai έχει ήδη γυριστεί, οπότε αν μπορούμε να ελπίζουμε και να ευχηθούμε κάτι, είναι το Netflix να μη μας την ετοιμάζει πάλι για του χρόνου τα Χριστούγεννα, αλλά να κάνει ένα δώρο με νωρίτερη κυκλοφορία της.

https://www.youtube.com/watch?v=I3uX4uwrAaY