Το άρτι αφιχθέν «Silo» στο Apple Tv+, είναι μια σειρά επιστημονικής φαντασίας των Γκράχαμ Γιοστ και Μόρτεν Τίλντουμ, βασισμένη στη μπεστ-σέλερ τριλογία μυθιστορημάτων «Wool», «Shift» και «Dust» του συγγραφέα Hugh Howey. Σημειώνεται πως τα μυθιστορήματα του Howey τα ανακάλυψε η Ρεμπέκα Φέργκιουσον, η οποία εκτός από την παραγωγή, έχει και πρωταγωνιστικό ρόλο.

Χρειάστηκαν περίπου δέκα χρόνια για να βρει τελικά η εν λόγω τριλογία μία στέγη σε streaming πλατφόρμα, αφού πολλές εταιρείες παραγωγής κινηματογραφικών και τηλεοπτικών παραγωγών διεκδικούσαν τα δικαιώματα.

Τελικά η Apple Tv+ κέρδισε αυτή τη μάχη και μπορεί να νιώθει πλέον την ικανοποίηση, εμπλουτίζοντας τη βιβλιοθήκη της με μία ακόμα σειρά επιστημονικής φαντασίας μετά τα «Foundation», «Invasion» και «Finch». Η σειρά έρχεται, δε, να προστεθεί στη λίστα επιτυχημένων δυστοπικών σειρών, όπως το «Snowpiercer» του Netflix και το «The Last of Us» του HBO.

H υπόθεση της σειράς «Silo»

Το «Silo» είναι ένα δράμα δέκα επεισοδίων (για την ώρα έχουν κυκλοφορήσει τρία και κάθε Παρασκευή θα γίνεται διαθέσιμο από ένα) που αφηγείται την ιστορία των τελευταίων 10.000 ανθρώπων στη Γη, μετά την καταστροφή του πλανήτη, 140 χρόνια πριν. Απομεινάρια της ανθρωπότητας κρυμμένα σε ένα υπόγειο σιλό που λειτουργεί ως καταφύγιο, προστατεύοντάς τους από την μολυσμένη γη. Η ζωή τους εκεί είναι κανονική. Όσο κανονική μπορεί να είναι, δηλαδή. Το καταφύγιο είναι γιγάντιο και χαοτικό, διαθέτοντας 144 ορόφους. Είναι μια μικρή κοινότητα επί της ουσίας.

Οι άνθρωποι που ζουν εκεί έχουν τα πάντα: Τροφή, μαγαζιά, γιατρούς, δήμαρχο (την Ρουθ εν προκειμένω που προσπαθεί να κρατήσει τις ισορροπίες στο σιλό), χώρους διασκέδασης και ούτω καθεξής. Εργάζονται κανονικά για τα προς το ζην, ενώ ακολουθούν βασικούς κανόνες και απαγορεύσεις. Για παράδειγμα, μία εξ’ αυτών, αφορά την έξοδο από το σιλό. Δεν επιτρέπεται σε κανέναν να φύγει, εκτός αν κάποιος το θέλει πολύ. Θα υποστεί βέβαια τις συνέπειες των πράξεων του αν το τολμήσει. Διότι αν βγει, δεν θα γυρίσει πίσω μιας και ο θάνατος είναι βέβαιος. Με βάση τον νόμο, δε, αν η δήμαρχος διαβάσει συγκεκριμένα λόγια γι’αυτόν και την απόφασή του, δεν υπάρχει γυρισμός.

Γύρω από την ιστορία πλανάται ένα μυστήριο. Οι άνθρωποι που βρίσκονται στο σιλό, δεν γνωρίζουν ουσιαστικά τίποτα για το τι ακριβώς προηγήθηκε. Αυτό μας οδηγεί σε ένα άλλο μυστήριο: τι ακριβώς συμβαίνει έξω από αυτό. Δεδομένου ότι κανείς δεν μπορεί να βγει έξω, το μόνο που βλέπουν είναι ένα τοπίο από μια γιγάντια οθόνη που υπάρχει στην καφετέρια. Κι αυτό που βλέπουν είναι μια ερημιά. Τίποτα που να δίνει σημάδια ζωής. 

Το πρώτο επεισόδιο ξεκινά με τον σερίφη Χόλστον και την επιθυμία του να βγει από το σιλό. Μας παραπέμπει σε μια αναδρομή, όπου παρουσιάζεται η σχέση του με την σύζυγό του, Άλισον, και την προσπάθειά τους να κάνουν παιδί. Όσο ο χρόνος περνά και η ίδια δεν μένει έγκυος, καταλήγει να αμφισβητεί πολλά. Στο φινάλε του επεισοδίου μας δίνεται η απάντηση στο γιατί ο σερίφης θέλει να παίξει τη ζωή του κορώνα γράμματα, για να έρθει το δεύτερο επεισόδιο, με διαφορετικούς πρωταγωνιστές.

Τη σκυτάλη παίρνει μαεστρικά η Ρεμπέκα Φέργκιουσον, που υποδύεται τη Τζουλιέτ, την μηχανικό που εργάζεται πάνω στην γεννήτρια που κρατά τους πάντες ζωντανούς. Χόλστον και Τζουλιέτ θα έρθουν αντιμέτωποι με τα μεγαλύτερα μυστήρια, που κρατάνε την αγωνία στα ύψη. Όμως το πολύ ωραίο με το «Silo» είναι πως εκεί που πιστεύεις ότι έχεις καταλάβει τι συμβαίνει, στην πραγματικότητα δεν έχεις καταλάβει καθόλου.

Η σειρά είναι εξαιρετική και με εκπληκτικό σενάριο. Σε κρατάει ζεστό/η συνεχώς για να συνεχίσεις παρακάτω με πληθώρα ανατροπών και cliffhanger endings. Πρέπει να την ξεκινήσεις χθες, όχι σήμερα, χθες.