Το Netflix παράγει μερικές πραγματικά ενδιαφέρουσες αληθινές αστυνομικές σειρές και ντοκιμαντέρ, που γίνονται viral από το κοινό. Ήταν μόλις την περασμένη εβδομάδα όταν τo ντοκιμαντέρ για την Ιντράνι Μουκερτζά έφτασαν στο netflix και έγιναν το talk of the town. Τώρα, το Netflix φέρνει στο κοινό μια άλλη τηλεοπτική εκπομπή με τίτλο The Program: Cons, Cults, and Kidnapping, η οποία βασίζεται σε αληθινή ιστορία. 

Η νέα τηλεοπτική μίνι σειρά είναι σκηνοθετημένη από την Κάθριν Κάμπλερ και την παραγωγή των Ντιάνα Μπέκερ, Ράσελ Λίμπερτ, Μελανί Μίλλερ, Μπράιαν Κναπενγκέργκ, Αν Ρότζερσ και Μπρουκ Γουόρκνεχ υπό την Fishbowl Films. 

Το The Program: Cons, Cults, and Kidnapping έφτασε στο Netflix στις 5 Μαρτίου και η τηλεοπτική σειρά τριών επεισοδίων ακολουθεί τους μαθητές της Ακαδημίας στο Ίβι Ριντζ καθώς αφηγούνται την αληθινή ιστορία των φρικτών περιστατικών που έλαβαν χώρα στο σχολείο. 

Η αληθινή ιστορία του The Program: Cons, Cults, and Kidnapping θα σας σοκάρει

Η τηλεοπτική εκπομπή του Netflix, Program: Cons, Cults, and Kidnapping βασίζεται στην αληθινή ιστορία των μαθητών της Ακαδημίας στο Ίβι Ριντζ, το οποίο βρισκόταν στο Ονγκενσμπούργκ της Νέας Υόρκης. 

Ήταν ένα θεραπευτικό οικοτροφείο που λειτούργησε από το 2001 έως το 2009. Στο σχολείο φοιτούσαν προβληματικοί έφηβοι και τους πρόσφερε ένα δομημένο περιβάλλον με στόχο την αντιμετώπιση συμπεριφορικών, συναισθηματικών και ακαδημαϊκών ζητημάτων. Ας εμβαθύνουμε και ας μάθουμε περισσότερα για το σχολείο και τα συγκλονιστικά περιστατικά που σημειώθηκαν εκεί:

Ο ιδρυτής της Ακαδημίας

Η Ακαδημία στο Ίβι Ριντζ ιδρύθηκε από τον Ρόμπερτ Λιχφιλτ, ο οποίος ίδρυσε και άλλα παρόμοια ιδρύματα. Λειτουργούσε ως κέντρο θεραπείας για εφήβους, παρέχοντας ένα μείγμα ακαδημαϊκής εκπαίδευσης και θεραπευτικών παρεμβάσεων. Το πρόγραμμα του σχολείου σχεδιάστηκε για να αντιμετωπίσει μια σειρά ζητημάτων, όπως η κατάχρηση ουσιών, η ανυπακοή, οι ακαδημαϊκοί αγώνες και τα προβλήματα συμπεριφοράς. 

Οι μαθητές συνήθως υποβλήθηκαν σε ένα αυστηρό καθημερινό πρόγραμμα που περιλάμβανε ακαδημαϊκά μαθήματα, συνεδρίες θεραπείας, σωματικές δραστηριότητες και μικροδουλειές. Μέχρι την άνοιξη του 2005, στην Ακαδημία εγγράφηκαν συνολικά 460 μαθητές.

Παροχές στο σχολείο

Το σχολείο προσέφερε εγκαταστάσεις όπως αίθουσες διδασκαλίας, κοιτώνες, χώρους αναψυχής, κέντρα υπολογιστών, επιστημονικά εργαστήρια, υπηρεσίες τροφίμων και γραφεία. Η σχολή διαφήμισε επίσης ότι διέθετε μονοπάτια για σκι αντοχής, μονοπάτια στη φύση, γήπεδα τένις, γήπεδα μπάσκετ, χώρο βόλεϊ στην άμμο, γήπεδα μπέιζμπολ, ποδοσφαίρου και ποδοσφαίρου. 

Οι μαθητές που είχαν περισσότερα προβλήματα δεν επιτρεπόταν να βλέπουν έξω από τα παράθυρα. Δεν μπορούσαν να δουν ούτε τη φύση! Ωστόσο, όταν κάποιος «θεραπευόταν» είχε το δικαίωμα πρόσβασης σε εξωτερικούς χώρους. Αυτή η περίοδος διαρκούσε 8 μήνες. Τότε θα είχε το δικαίωμα περιστασιακά να βγαίνει έξω για να παίξει κατά τη διάρκεια μιας μηνιαίας δραστηριότητας.

Από πού ξεκίνησε το πρόβλημα;

Παρά τις προθέσεις της να βοηθήσει τους προβληματικούς νέους, η Ακαδημία άρχισε να προβληματίζει με τις τακτικές της. Έγιναν αναφορές για περιπτώσεις κακοποίησης, παραμέλησης και κακομεταχείρισης μαθητών. Υπήρξαν ανησυχίες σχετικά με τις σκληρές πειθαρχικές πρακτικές που εφαρμόζουν τα μέλη του προσωπικού, όπως η απομόνωση, οι σωματικοί περιορισμοί και η λεκτική κακοποίηση. 

Οι κακές συνθήκες διαβίωσης, οι μη εξουσιοδοτημένες ιατρικές διαδικασίες, τα ψυχολογικά βασανιστήρια, η σεξουαλική κακοποίηση και η σωματική κακοποίηση ήταν μερικές από τις λάθος μεθόδους που χρησιμοποιήθηκαν στις εγκαταστάσεις. Η αληθινή ιστορία αυτών των αντιπαραθέσεων είναι μέρος της τηλεοπτικής μίνι σειράς του Netflix , Program: Cons, Cults και Kidnapping .

Η αρχή μιας έρευνας

Οι διαμάχες γύρω από το σχολείο οδήγησαν σε έρευνες από τις κρατικές αρχές και τον έλεγχο των μέσων ενημέρωσης. Το 2009, μετά από πολυάριθμες καταγγελίες και νομικές ενέργειες, η Ακαδημία έκλεισε από το Γραφείο Παιδικών και Οικογενειακών Υπηρεσιών της Πολιτείας της Νέας Υόρκης. Το κλείσιμο ακολούθησε μια σειρά γεγονότων που περιελάμβαναν αγωγές, ισχυρισμούς για ανάρμοστη συμπεριφορά και αυξανόμενες πιέσεις από γονείς και ομάδες υπεράσπισης.

Η συνέχεια

Το σχολείο έκλεισε το 2009 όταν περίπου 60 μαθητές εγγράφηκαν στις εγκαταστάσεις. Όλοι οι μαθητές στάλθηκαν σπίτι τους ή μεταφέρθηκαν σε παρόμοια οικοτροφεία. Η πανεπιστημιούπολη αγοράστηκε αργότερα από μια εταιρεία του Ντέλαγουερ. Ο εκπρόσωπος της εταιρείας αποκάλυψε ότι το σχολείο δεν θα ξανανοίξει. Το 2005, το Ίβι Ριντζ έλαβε εντολή να πληρώσει αστικές ποινές ύψους 250.000 δολαρίων και να επιστρέψει χρήματα σε πρώην μαθητές του. 

Ζητήθηκε επίσης από το σχολείο να σταματήσει την έκδοση απολυτηρίων γυμνασίου και να σταματήσει τη διαφήμιση ότι είναι διαπιστευμένο σχολείο. Η αληθινή ιστορία του πώς η σχολική ζωή επηρέασε τους μαθητές είναι επίσης μέρος της τηλεοπτικής εκπομπής του Netflix , Program: Cons, Cults και Kidnapping.

Πηγή: Augustman

Photo Credits: Netflix