Η σειρά Shrinking του Apple Tv+ είναι το τρανό παράδειγμα πως οι καλές συμβουλές είναι εύκολο να λέγονται, δύσκολο να υλοποιούνται. Το story θυμίζει το «After Life» του Netflix, στην πραγματικότητα όμως έχει τεράστια απόκλιση από αυτό. Στη σειρά του Τζέισον Σίγκελ aka Μάρσαλ, από το How i Met Your Mother, έχουμε να κάνουμε ξανά με έναν άντρα που προσπαθεί να διαχειριστεί το πένθος του, δίνοντας έμφαση και στις ανθρώπινες σχέσεις της εποχής, που είναι περίπλοκες και σύνθετες. Όλα αυτά σε ένα δράμα που συνορεύει με την κωμωδία.

Στο επίκεντρο της ιστορίας ο Τζίμι (τον υποδύεται ο Τζέισον Σίγκελ). Ένας άντρας που προσπαθεί να ξεπεράσει τον χαμό της γυναίκας του με τους εντελώς λάθος τρόπους, αλλά και ρεαλιστικούς παράλληλα. Σαν πατέρας είναι σφόδρα ακατάλληλος, σαν θεραπευτής όμως, τρομακτικά ευρηματικός. Ξεφεύγει από τα στεγανά της θεραπείας και αναζητά ανορθόδοξες μεθόδους που πολλές φορές οδηγούν σε κωμικοτραγικά γεγονότα. Είμαι ωμός, αφιλτράριστος και με μια παρεμβατική ειλικρίνεια. Δένεται με τους ασθενείς του, σε βαθμό που δεν είναι επιτρεπτό, αλλά κανείς δεν καταλαβαίνει αν τελικά είναι επαγγελματίας ή όχι.

Είναι αυτός ο τύπος που τα κάνει συνεχώς μαντάρα χωρίς κόπο και με πολύ ταλέντο. Είναι χωρατατζής, ανώριμος σε ορισμένα επίπεδα, ευαίσθητος, με κακό χιούμορ, αλλά με την πιο μεγάλη ψυχή. Που όσο κατεστραμμένος κι αν είναι, όσο κι αν έχει απογοητεύσει τους γύρω του, καταλήγουν όλοι να τον συμπονούν.

Shrinking

Κι αν ο Τζίμι είναι αυτός ο τύπος, ο Πολ είναι το εντελώς αντίθετο. Τον υποδύεται ο Χάρισον Φορντ, στην πρώτη του τηλεοπτική σειρά και σε έναν ρόλο κομμένο και ραμμένο για εκείνον. Ο Πολ είναι σκληρός, δύστροπος, δεν θέλει τις κοινωνικές συναναστροφές, δεν καλεί κόσμο στο φρούριο του και ακολουθεί by the book τη ψυχοθεραπεία στους ασθενείς του. Στην πραγματικότητα, είναι ένα μικρό παιδί σε σώμα 80αρη. Έχει την σωστή ατάκα εκεί που πρέπει, παραμένοντας ανέκφραστος ακόμα κι όταν πρόκειται για αστείο.

Το πρόβλημα του Πολ είναι η σχέση με την κόρη του, την οποία προσπαθεί να διορθώσει. Έχει διαγνωστεί με πάρκινσον, αλλά είναι πολύ περήφανος για να ανεχτεί να τον λυπηθούν. Αυτοσαρκάζεται πολλές φορές με την ασθένειά του, αλλά δεν αφήνει τα συναισθήματα του να βγουν προς τα έξω. 

Shrinking

Το υπέροχο αυτό duo συμπληρώνει αρμονικά η Γκάμπι, που την υποδύεται η Τζέσικα Γουίλιαμς. Η τρίτη θεραπεύτρια σε αυτό το ιατρείο και η αχτίδα φωτός γι’αυτούς τους δύο άνδρες. Η Γκάμπι έχει χιούμορ, σε αντίθεση με τον Τζίμι, έχει ζωντάνια που θεωρεί ότι την απόκτησε από τα πολλά λίτρα νερού που πίνει και παράλληλα έχει να διαχειριστεί το διαζύγιό της.

Shrinking

Σε όλα αυτή την γκάμα τρέλας, έρχεται η Άλις (Λουκίτα Μάξγουελ), η οποία για 17 ετών είναι πιο ώριμη από όλους. Η κόρη του Τζίμι έχει να επεξεργαστεί τον θάνατο της μητέρας της, αλλά και την απουσία του πατέρα της, ο οποίος για έναν χρόνο παύει να ασχολείται μαζί της. Θεραπευτής της Άλις γίνεται ο Πολ, βρίσκοντας επί της ουσίας ο ένας το αποκούμπι του άλλου. Η πρώτη για να απομακρύνει τον θυμό και τη στεναχώρια και ο δεύτερος ως μια εξιλέωση που τα έκανε όλα λάθος με την δική του κόρη.

Shrinking

Ο πιο unexpected ρόλος, είναι ο Σον (Λουκ Τένι), ο οποίος από εκεί που πηγαίνει για ψυχοθεραπεία, καταλήγει να βρίσκεται παντού. Ο Σον είναι ένας έγχρωμος βετεράνος που κουβαλά τόσο θυμό μέσα του που έχει ως αποτέλεσμα να ρίχνει ξύλο σε όποιον δεν του κάτσει καλά στο μάτι. Χάρη στον ίδιο, ο Τζίμι βγαίνει από τον λήθαργο και επανέρχεται στην πραγματικότητα και αναλαμβάνει ξανά τον ρόλο του πατέρα.

Shrinking

Το Shrinking είναι ένα μικρό αριστούργημα της πλατφόρμας από τους Μπρετ Γκόλντσταϊν, Μπιλ Λόρενς και τον Τζέισον Σίγκελ. Αποτυπώνουν με καυστικό τρόπο το πώς όλοι οι άνθρωποι εκεί έξω έχουν τα ζόρια τους, αλλά δεν χάνουν το νόημα της ζωής. Με μόλις 8 επεισόδια (το επόμενο θα είναι διαθέσιμο την Πέμπτη) σε ρουφάει, κάνοντας τη σειρά να είναι εξαιρετική επιλογή για binge-watching.

Κανείς δεν έχει βρει τον σωστό τρόπο του πώς να αντιμετωπίσει το πένθος, γιατί μάλλον δεν υπάρχει. Κι αυτό είναι που κάνει το Shrinking ξεχωριστό. Δείχνει πως είναι οκ να φτάσεις στον πάτο, αλλά επιβάλλεται να βγεις στην άλλη πλευρά του τούνελ. Και σε αυτό ακριβώς επικεντρώνεται.

Όμως το Shrinking είναι και ο Χάρισον Φορντ. Ο άνθρωπος που κλέβει την παράσταση σε ένα είδος που δεν έχει διαπρέψει, αυτό της κωμωδίας. Του ταιριάζει τόσο πολύ που ίσως αν εκείνος ήταν ο βασικός πρωταγωνιστής, πιθανότητα η σειρά να είχε απογειωθεί. Ο Σίγκελ από την άλλη, μας έχει συνηθίσει σε ρόλους λυπημένων και απογοητευμένων αντρών, που δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει πόσο σοβαρά παίρνει τη δουλειά του, αλλά ούτε και να ξεχωρίσει το πόσο πραγματικά διαφέρει από αυτούς τους άνδρες. Στον ρόλο του Τζίμι, πάντως, είναι για ακόμη μια φορά πολύ καλός.

Εν πολλοίς, η σειρά αποτελεί ένα φωτεινό σημείο σε ένα πολυσύχναστο τοπίο που δεν είναι πάντα τόσο καλό στο να αντέχει τον πόνο και την ευπρέπεια και δίνει χώρο σε όλους να αναπνεύσουν. 

Η σειρά είναι διαθέσιμη στο Apple Tv+