Δύο είναι τα παιχνίδια μαγειρικής που προσπαθούν να ακολουθήσουν την πεπατημένη του Master Chef. Το «Game of Chefs» και το «Top Chef», εκτός από την έλλειψη φαντασίας στον τίτλο, δεν έχουν τίποτα πρωτότυπο να προβάλουν.

Το έργο το έχουμε ξαναδεί να συμβαίνει και με μουσικά ριάλιτι, με ριάλιτι μόδας και έρωτα και με οτιδήποτε μπορεί κατά τύχη να πάει καλά για μια σεζόν. Το ότι ένα πέτυχε όμως δεν σημαίνει ότι οι επόμενες κοπιές θα ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο.

Δεν είναι τυχαίο που το κοινό τους γύρισε την πλάτη, με τα νούμερα τηλεθέασης να έχουν κατηφορική πορεία. Δύο «γλυκανάλατα» παιχνίδια μαγειρικής, που έχουν σκοπό να αναδείξουν τον επόμενο Top/Master Chef της χώρας, που στο τέλος θα φτάσουν να παράγονται όπως οι τηγανιτές πατάτες των McDonalds.

Ήρθαν για να κλέψουν τον τίτλο του ένα και μοναδικού Master Chef της Ελλάδας, όπως είχαμε συνηθίσει να ονομάζεται αυτός που κέρδιζε τον πλέον εθνικό θεσμό του Master Chef. Όχι, δεν το δεχόμαστε αυτό. Στο μυαλό μας είναι ένας, και βγαίνει κάθε Ιούνιο από το ριάλιτι μαγειρικής του Star. Άσε που οι προηγούμενοι που βγήκαν από το παιχνίδι θεωρητικά «χάνουν» τον τίτλο, αν μπορούν να ξαναδιαγωνιστούν στα δύο νέα παιχνίδια. Οπότε θα βγουν Master Chefs εις διπλούν; Κάτι δεν κολλάει – εκτός αν τους απαγορεύεται η συμμετοχή-.

Η εξοικείωση και ταύτιση του κοινού με το original «Master Chef» και ειδικά με τους τρεις κριτές, Σωτήρη Κοντιζά, Λεωνίδα Κουτσόπουλου και Πάνος Ιωαννίδη είναι τεράστια. Πολλοί είναι εκείνοι που τον περιμένουν με αγωνία την επόμενη σεζόν και δεν χάνουν την ευκαιρία να δηλώσουν συμμετοχή. Δεν είναι τυχαίο που οι τρεις κριτές δεν εγκατέλειψαν το project παρά την δελεαστική πρόταση του Ατζούν για το «Top Chef».

Γνωρίζουν και οι ίδιοι ότι έχουν ταιριάξει με αυτό που πρεσβεύσει το Master Chef, δηλαδή τον παρείστικο και ταυτόχρονα απαιτητικό και υψηλού επιπέδου διαγωνισμό. Αυτό είναι που τραβάει τους τηλεθεατές, οι οποίοι δεν ψάχνουν για υποκατάστατα.

Παρότι τα δύο νέα ριάλιτι έφεραν στην τηλεοπτική οθόνη επίσης γνωστά ονόματα και εξαίρετους Chefs, όπως οι κριτές, Άγγελος Λάντος, Βασίλης Μουρατίδης και Άνταμ Κοντοβάς στο Game of Chefs του ΑΝΤ1 και οι Γιώργος Βενιέρης, Γκίκας Ξενάκης και Αστέριος Κουστούδης στο «Top Chef» του ΣΚΑΙ, το παιχνίδι δεν έχει το ίδιο ενδιαφέρον. Μέχρι και τις ίδιες ποδιές φοράνε.

Μιλάμε πάλι για τρεις κριτές – ούτε καν τέσσερις ή πέντε για να κάνουν την διαφορά- που επαναλαμβάνονται δοκιμάζοντας τα πιάτα. Ακόμα και οι ατάκες παραπέμπουν σε αυτές της γνωστής τριπλέτας του «Master Chef». Ακόμα και παίκτες από παλαιότερες σεζόν έφεραν -βλέπε Τσίκιλης και Τζώρτζης- για να ανέβουν τα νούμερα τηλεθέασης.

Οι δύο τους είχαν έντονη παρουσία στο Master Chef με τον Τζώρτζη να μετρά μερικούς από τους πιο επικούς τσακωμούς στον διαγωνισμό, ωστόσο το κοινό φαίνεται να βαρέθηκε τα ίδια και τα ίδια. Πάλι θα έχουμε τσακωμούς, πάλι κλίκες…υπάρχουν και άλλα ριάλιτι που προσφέρουν ίντριγκα αν αναζητάει κανείς κάτι τέτοιο. Γιατί να δει πρόσωπα που ήδη γνωρίζει; Καταντάει κουραστικό.

Τι διαφορετικό μπορούν να προσφέρουν από το Master Chef

Τα είπε και ο Έκτορας Μποντρίνι άλλωστε, που γνωρίζει από τηλεόραση. Πάθαμε overdose από την μαγειρική. «Βαρυστομαχιάσαμε», όπως είπε πολύ εύστοχα. Και τα δύο συμπίπτουν την ίδια χρονική περίοδο, – θα ήταν πολύ δύσκολο να μπει κάποιο απέναντι από το MasterChef- οπότε λογικά ένα θα πήγαινε άπατο έτσι και αλλιώς.

Λίγο καλύτερα τα πάει το Game of Chefs, γιατί ίσως έχει μια μικρή διαφορά. Αυτή είναι τα blind tastes, τα οποία ναι μεν έχουμε δει και στο Master Chef στο διαγωνιστικό κομμάτι, όχι όμως στις auditions. Στην συνέχεια οι κριτές θα γίνουν αρχηγοί στην ομάδα τους και θα τους καθοδηγούν, κάτι που έχουμε σαφέστατα ξαναδεί. Μιλάμε για το ίδιο concept με ελάχιστες διαφοροποιήσεις.

https://www.youtube.com/watch?v=X62w6Bb1ILA

Μια απελπιστική κίνηση από το Top Chef

Οι ιστορίες των διαγωνιζόμενων, οι έντονες εκρήξεις και συγκινήσεις, καθώς και τα μηνύματα που θέλει να περάσει ο καθένας από αυτούς έχουν επίσης ξαναπαιχτεί. Όλοι έχουμε θαυμάσει τον Παύλο από το MasterChef για τον χαρακτήρα του και τα μηνύματα που έστελνε μέσα από το ριάλιτι, έχουμε συγκινηθεί με την ιστορία του Παντελή, ο οποίος είδα την επίθεση στο Μπατακλάν να εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια του και επίσης έχουμε γελάσει με τις ατάκες του Σταύρου Βαρθαλίτη.

Το casting που κάνει το Master Chef δεν είναι προχειροδουλειά και αυτό έχει αποδεχτεί εδώ και 5 σεζόν. Δεν ψάχνει στην πορεία εναλλακτικές λύσεις για ανεβάσει την τηλεθέαση, όπως γίνεται στο Top Chef που σκοπεύει να φέρει τον Νουσρέτ Γκιοκτσέ για να «αλατίσει» το ριάλιτι, για αυτό και έχει ξεχωρίσει.

Πού καταλήγουμε τελικά; Στο «Κάτι Ξαναψήνεται» με τους παίκτες του Survivor να βάζουν φωτιά στην κουζίνα. Τουλάχιστον είναι κάτι διαφορετικό και θα μπορούσε να συνδυαστεί με τον «Εφιάλτη στην Κουζίνα».