Τα γρανάζια της βραδινής ζώνης στην ελληνική τηλεόραση έχουν τεθεί σε λειτουργία εδώ και λίγες ημέρες. Όλοι περίμεναν με ανυπομονησία να επιστρέψει η μυθοπλασία, η οποία και αυτή την τηλεοπτική σεζόν φιγουράρει στις προτιμήσεις των καναλιών. Είναι ξεκάθαρο πως επενδύουν πλέον σε ακριβές παραγωγές και σε σειρές εποχής, άλλο βέβαια που δεν τους βγαίνει. Αυτό που καταλαβαίνουμε από τον χάρτη στα νούμερα τηλεθέασης, είναι πως για ακόμη μια φορά η συνήθεια του τηλεοπτικού κοινού δεν κόβεται εύκολα και πως ο ΣΚΑΪ δεν θα κερδίσει ούτε φέτος τη βραδινή ζώνη με την μυθοπλασία.

Last but not least (μιας και περιμένουμε και την ΕΡΤ να προσθέσει τον Οκτώβριο την «Ηλέκτρα»), στην μάχη της τηλεθέασης θα μπει και το «Ναυάγιο» του Mega, επομένως θα υπάρξει μια πιο συνολική εικόνα στην μάχη της τηλεθέασης τις επόμενες ημέρες. Έχοντας πάρει μια μικρή γεύση, όμως, βλέπουμε ποιοι θα είναι οι κυρίαρχοι του παιχνιδιού.

Ο «Σασμός» του Alpha, για τρίτη σεζόν έχει το πάνω χέρι, αφού βρίσκεται στην κορυφή, αν και για να ακριβολογούμε τα νούμερα τηλεθέασης δεν είναι τόσο ψηλά όσο αυτά που έχουν συνηθίσει να βλέπουν οι δημιουργοί της σειράς. Το 18%, δηλαδή, δεν είναι ένα ικανοποιητικό νούμερο. Από την άλλη, έχει γίνει μια συνήθεια για τον κόσμο που συνεχίζει να παρακολουθεί τηλεόραση, ακόμα κι αν η σειρά έχει πέσει σε ένα τέλμα.

σκαϊ

Στον αντίποδα, η «Μάγισσα» που ακολουθεί με 3 μονάδες κάτω από τον «Σασμό», καταγράφοντας ένα καθόλου ελπιδοφόρο 15%, βρίσκεται πολύ χαμηλά από τον στόχο που είχαν θέσει οι άνθρωποι της σειράς. «Η ακριβότερη παραγωγή στην ελληνική τηλεόραση» έθεσε υψηλές προσδοκίες, φέρνοντας όμως τα αντίθετα αποτελέσματα.

Τόσο η «Μάγισσα» όσο και οι «Πανθέοι» προωθήθηκαν, συζητήθηκαν και δημιούργησαν ένα hype γύρω από το όνομά τους, που τελικά δεν ευδοκίμησε. Ειδικά για τους «Πανθέους» τα πράγματα είναι κατάφωρα στενάχωρα, μιας και δεν ξεπερνούν το 5% σε τηλεθέαση. Και αυτό το 5% δεν αλλάζει. Είναι δύσκολο να γυρίσει.

Η σειρά εποχής, που είχε προοπτικές για κάτι καλύτερο, θυμίζει αρκετά την περσινή κατάσταση με την σειρά «Γλυκάνισος» στον ΣΚΑΪ. Το κανάλι επένδυσε τόσο πολύ, που «πάγωσε» με τα χαμηλά νούμερα τηλεθέασης από την πρεμιέρα κιόλας. Το αποτέλεσμα ήταν να αλλάζει συνεχώς μέρες και ώρες στη σειρά, μέχρι τελικά να του πετάξει μια σωσίβια λέμβο για το Σαββατοκύριακο.

Τι συμβαίνει στον ΣΚΑΪ και δεν «ψήνει» το κοινό με μυθοπλασία

Δεν γνωρίζουμε αν κάτι αντίστοιχο συμβεί και με τους «Πανθέους», αλλά είναι γεγονός πως ο ΣΚΑΪ συνεχίζει το σερί μη επιτυχημένων πρότζεκτ στη μυθοπλασία. Και δεν είναι ζήτημα επιλογών, γιατί αλίμονο αν πίστευε κανείς ότι οι Πανθέοι θα είναι τόσο χαμηλά.

Το γεγονός πως ο ΣΚΑΪ έχει χτίσει μια παράδοση στην ενημέρωση πρωτίστως, με πολύ δυνατά ονόματα και σφραγίδα, αλλά και ριάλιτι και έχει συνδεθεί με αυτά, κάνει αυτόματα το τηλεοπτικό κοινό να το έχει συνυφασμένο στο μυαλό του μόνο πολιτικά talk shows και το Survivor. Δεν θα το επιλέξει δηλαδή για να παρακολουθήσει μια μυθοπλασία. Και είναι κρίμα, γιατί και οι Πανθέοι έχουν ένα εξαιρετικό καστ ηθοποιών και καλές ερμηνείες.

Δεν είναι στην πραγματικότητα το πρόβλημα ότι ο ΣΚΑΪ δεν πιάνει κορυφή στη μυθοπλασία, δεν μπορεί να σαρώσει από τη μια στιγμή στην άλλη, αλλά πως τα νούμερα στην τηλεθέαση είναι πραγματικά χαμηλά δεδομένης της επένδυσης που γίνεται.