Αν παρατηρήσατε το ενοχλητικό φαινόμενο να ψάχνετε απεγνωσμένα κάτι για να παρακολουθήσετε στο Netflix -ψάξιμο που φτάνει στο σημείο να γίνεται πλαστική η πίτσα διπλά σας, και ακόμη να μην έχετε αποφασίσει, μην ανησυχείτε. Δεν είστε μόνος!

Αυτό που σας συμβαίνει τείνει να γίνει η επόμενη τάση έπειτα από το binge watching. Ο συγκεκριμένος όρος εφευρέθηκε για να περιγράψει αυτό που κάποτε πάθαινε κανείς στο λανσάρισμα μιας νέας σειράς του Netflix: Κάψιμο! Ίσως αυτή η νέα διαδικασία, του ατέρμονου ψαξίματος, να ονομαστεί, Notflix, ποιος ξέρει… Το κατοχυρώνουμε πάντως!

Αν θέλαμε με κάποιο τρόπο να δώσουμε έναν παραπάνω ορισμό του Notflix, σίγουρα θα βάζαμε δίπλα τον τίτλο της τριλογίας του Ελληνικού Bachelor. Σοκαριστικό να σου προτείνει η πλατφόρμα που δραστηριοποιείται σε πάνω από 199 χωρές τις ταινίες που κάποτε προσπέρνουσες, σαν να ήταν μαγιό Speedo σε αυγουστιάτικη προσφορά. Και σαν να μην έφτανε αυτό, σαν να μην έχουν επίγνωση, στο Ελληνικό Netflix βρίσκεις όλη την τριλογία Bachelor -για να αποκτήσει έναν κάποιον σοβαρό ανταγωνισμό η τριλογία του «Νονού», ενδεχομένως.

Βέβαια, το πρόβλημα με το περιεχόμενο του Netflix δεν ξεκινά τώρα…

Netflix: Ένας «Γίγαντας» μεγαλώνει…

Είναι ένα αναμφισβήτητο γεγονός πως το Netflix άλλαξε για πάντα τον τρόπο που παρακολουθούμε τηλεόραση, παγκοσμίως. Από μια εταιρεία διανομής DVD έκανε τη ρηξικέλευθη κίνηση να μπει στον κόσμο του Internet, να γίνει το πρώτο online video club και να συνεχίσει να καινοτομεί: Ήταν το 2012 όταν στρίμαρε την πρώτη του παραγωγή, το LilyHammer.

Για πρώτη φορά στην ιστορία της τηλεόρασης ένας συνδρομητής μπορεί να παρακολουθήσει όλα τα επεισόδια αμέσως. Binge watching, που λέγαμε πριν. Αλλά είναι το 2013 που η επανάσταση παίρνει σχήμα και μορφή, με το House of Cards κυρίως -συνεπικουρούμενο από το Orange is the New Black. Επιλέγει να αγοράσει το Breaking Bad δίνοντάς του ζωή για άλλες δύο σεζόν -μετατρέποντάς το έτσι σε ένα από τα καλύτερα σίριαλ που έχουν προβληθεί ποτέ!

Το Netflix παράγει περιεχόμενο υψηλού επιπέδου, οι παραγωγές είναι πανάκριβες, οι ηθοποιοί και οι συντελεστές ξεχωριστοί! Η ομάδα που επιλέγει το περιεχόμενο πηγαίνει κόντρα στις συνταγές των παραδοσιακών καναλιών. Όλοι μιλάνε για το House of Cards (κυκλοφόρησε το 2013), το Narcos (κυκλοφόρησε το 2015), το Better Call Saul (κυκλοφόρησε το 2015), το Stranger Things (κυκλοφόρησε το 2016), το The Crown (κυκλοφόρησε το 2016), Ozark (κυκλοφόρησε το 2017), το Casa de Papel (κυκλοφόρησε το 2017). Οι σειρές του Netflix έχουν κέρδισει δεκάδες βραβείων και για αυτές έχουν σπαταληθεί δισεκατομμύρια MB.

Με λίγα λόγια, το 2017 ο μέσος συνδρομητής του Netflix θα παρακολουθούσε: House of Cards, Stranger Things, Narcos, The Crown, Ozark, Dark, Bojack Horseman…

Netflix: Ο «Γίγαντας» βρήκε και άλλα παιχνίδια…

Σταδιακά και κλιμακούμενα, το περιεχόμενο του Netflix άρχισε να φθίνει. Η δραματική πτώση της ποιότητας εντυπωσιάζει. Αν έχει να επιδείξει κάτι μετά το 2019 αυτά είναι η μία σεζόν του The Queen’s Gambit, το Better Call Saul, το Squid Game, το Last Dance, το Stranger Things.

Όσο το Netflix επεκτείνεται τόσο πιο αμφισβητήσιμο γίνεται το περιεχόμενό του, ενώ παράλληλα μπαίνει και σε πεδία της παραδοσιακής τηλεόρασης: Reality, μαγειρική, σίριαλ επιπέδου σαπουνόπερας έχουν προστεθεί στους καταλόγους του καναλιού, πραγματοποιώντας μια πολύ mainstream στροφή σε μοτίβα που δεν μας είχε συνηθίσει. Έχει και αυτό την εξήγησή του: Η ανάδειξη νέων ανταγωνιστών -με μεγέθη αν όχι μεγαλύτερα, τουλάχιστον ίδιου επιπέδου. Το Hulu, η Disney, το Apple TV έχει περιορίσει δραματικά τους καταλόγους του Netflix, το οποίο έχει στραφεί στην παραγωγή των δικών του show, για να ισοσκελίσει αυτήν την απώλεια. Αυτή η παραγωγή έφτασε σε δυσθεώρητα επίπεδα το 2018.

Netflix 1899

Πλέον, η έλλειψη αυτοπεποίθησης είναι ολοφάνερη και ενοχλητική για πολλούς συνδρομητές. Η απόφαση, για παράδειγμα, να ακυρωθεί η δεύτερη σεζόν σίριαλ όπως το 1899 και το Uncoupled έφερε αναστάτωση στους συνδρομητές που είχαν επενδύσει ώρες για να παρακολουθήσουν την πρώτη σεζόν και να μάθουν στη συνέχεια πως δεν θα υπάρξει δεύτερη. Έφαγαν τη σαλάτα δηλαδή αλλά το κυρίως πιάτο δεν εμφανίστηκε ποτέ!

Η επένδυση στο ζεύγος των Χάρι και Μέγκαν αποδείχθηκε λανθασμένη, όπως και οι προσδοκίες από το πρώην προεδρικό ζεύγος των Obama. Anime και ντοκιμαντέρ μοιάζουν να γεμίζουν απλώς τη «βιβλιοθήκη» του καναλιού με τους πάνω από 220 εκατ. συνδρομητές.

Netflix, Harry & Meghan

Ωστόσο, θα πρέπει να αναγνωρίσουμε την τίμια προσπάθεια που έχει κάνει το Netflix στην παραγωγή ταινιών. Από το πολυβραβευμένο Roma του Alfonso Cuarón μέχρι τα οσκαρικά The Power of the Dog και All Quiet on the Western Front, από τον Irishman του Martin Scorsese μέχρι το Don’t Look Up, αυτές οι ταινίες μπαίνουν στο πάνθεον της προηγούμενης και της δεκαετίας που διανύουμε. Μία ακόμη όαση αποτελούν τα δύο Knives Out. Η περαιτέρω κουβέντα για τις πολυδιαφημισμένες ταινίες θα στενοχωρήσει αρκετούς. Αλλά τι μπορεί να συζητήσει κανείς για το The Mother με την αγκομαχούσα Jennifer Lopez ή τις χρυσές ανάλαφρες μετριότητες τύπου Red Notice ή τα Murder Mystery.

Το απογοητευτικό πρώτο εξάμηνο του 2023

Έχοντας εξαντληθεί το πρώτο εξάμηνο του 2023, δεν υπάρχει κάποια αξιομνημόνευτη σειρά του Netflix που να προκάλεσε, όχι πάταγο, αλλά το ενδιαφέρον! Ας μην συζητήσουμε καλύτερα για το Mother με την Jennifer Lopez γιατί θα έχουμε Beef -άλλη μια χρυσή μετριότητα. Η πολυαναμενόμενη επιστροφή του Arnold Schwarzenegger δεν σηματοδότησε κάποιο ορόσημο, όπως και το documentary για τη ζωή του. Και αν κάποιοι δεν ανέγνωσαν την «κούραση» του Black Mirror, επενδύοντας σε αυτό, τότε μάλλον δεν είναι καλοί επενδυτές!

Από πότε έχει να βγάλει μια σειρά που θα μιλάνε όλος ο πλανήτης για αυτήν; Το HBO είχε το Succession και το Barry, στοιχήματα που του βγήκαν με το τέλος του Game of Thrones. Ναι, ok, ο χαρακτήρας των δύο streaming γιγάντων δεν είναι ο ίδιος, αλλά η παραγωγή σειρών και ταινιών του Netflix δεν δημιουργεί κάποιο buzz, όπως για παράδειγμα αυτό που έζησε ο πλανήτης με το Succession…

Υπάρχει μια άλλη παράμετρος που αποδεικνύει την πτώση της ποιότητας των παραγωγών του καναλιού με τους πάνω από 220 εκατ. συνδρομητές. Το Netflix έχει αποσπάσει πάνω από 230 βραβεία για το περιεχόμενό του.

Το 2022, κανένα από τα show του δεν κέρδισε Emmy (Ted Lasso, Succession, The White Lotus, Lizzo’s Watch Out for the Grrrls, Last Week Tonight with John Oliver, Saturday Night Live οι νικητές). Το 2021 κέρδισε σε δύο κατηγορίες, με το The Crown και το Queen’s Gambit, αλλά το 2020, είχε φύγει και πάλι με τα χέρια άδεια, όπως το 2019 και το 2018, το μόνο που γεμίζει την τροπαιοθήκη είναι η σκόνη.

Netflix Bachelor

Την επόμενη φορά που θα βρίσκεστε και πάλι στο έλεος του -διαλυμένου-από-το-search αλγόριθμου του Netflix, λοιπόν, σκεφτείτε πως δεν είστε μόνοι. Και να θυμάστε, ναι, είναι ξεπεσμός να «ξεπέσετε» στα Bachelor!